om att inte orka

12.05.2012 kl. 00:32
under mina sjutton år som studerande i diverse olika klasser har jag märkt tydliga skillnader bland kön. såklart, det gör man ju, oavsett hur genusmedveten man är. en av dem är skillnaden mellan accepterat beteende för killar och accepterat för tjejer.

när jag gick på en teaterfolkhögskola hade vi en kille i klassen som var stöddig, öppet dissade folk (läs: mig) och vägrade ha fel om någonting. efter en diskussion då han försökt trycka ner mig totalt sa en tjej i klassen "men han är sådan, det är typiskt honom."

och jag blev förbannad. jag blev så jävla förbannad. vadå typiskt honom? bara för att det ingår i ens personlighet att vara en empatilös idiot så ger det väl ändå inte en rätten att vara det? och det är alltid, ALLTID männen man talar om när man säger så. hur ofta säger man "men hon är sådan"?

det som är typiskt tjejer är att reagera stort på "småsaker" eller att gråta över bagateller. men när en tjej är elak, talar skit om folk när de inte är närvarande eller uttalar åsikter som är rentav sexistiska så är hon sjuk i huvuet eller en bitch. men killar slipper. de slipper något straff för det är helt normalt för killar att vara sexistiska eller bete sig åt som skitstövlar för av någon anledning anser samhället att det ingår i mannens dna att vara stöddig, elak, otrogen och falsk.

och jag har så ofta hamnat in i diskussioner med dessa män. även då kvinnor varit inblandade - dock har de ofta dragit sig ur. det slutar alltid med att killen nonchalant viftar med handen och ler lite halvt förläget medan jag, så gott som alltid, fått sista ordet. dock tror jag inte det gjort någon skillnad. de har sina åsikter. och så många som jag känner som känner som jag säger ofta "men jag orkar inte börja hålla på", "de är ju bara dumma i huvudet".

men jag anser att man MÅSTE orka, oavsett om det är på skämt eller allvar. det är så djävulskt viktigt att få fram åsikter som inte är hatiska eller sexistiska. att man inte orkar kämpa för ett mer jämlikt samhälle bara på grund av trollen som finns bidrar ju bara till att trollen förökar sig och att de sunda åsikterna hamnar i skymundan.
Saudade Saudade
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren