om att inte ångra det förflutna

09.07.2012 kl. 11:12


det är ingen idé att ångra något man gjort eller en viss händelse i ens förflutna eftersom det ändå inte går att förändra på faktum att det hände. detta säger många, och det finns till och med de som har "ångra ingenting" som sitt livsmotto. citat likt det i bilden ovan är liksom ett slags självbekräftande för att en skall slippa ha dåligt samvete.

för jag håller inte med. det är klart som nilens klara vatten att det finns sådant som en människa bör ångra. att man sårat någon annan till exempel. mord, misshandel, våldtäkt. att säga att detta är sådant som formar ens personlighet och att en därför inte skall behöva ångra något är bara inte urbota korkat och naivt, det är ytterligare ett sätt att stilla ens dåliga samvete.

det finns otaliga saker jag ångrar i mitt liv. alla gånger jag sagt något elakt till eller om någon annan. de gånger jag sårat. de gånger jag inte lyssnat på min magkänsla. jag ångrar all skada jag tillfogat mig själv. all energi jag lagt i att hata mig själv.

det finns alltså en hel del att ångra i livet och om någon säger att den ångrar ingenting så, fint, om det är så att du aldrig gjort något som skadat någon annan så kan jag väl bara säga grattis. men om jag tror dig? knappast.

det finns skillnad på att ångra och älta. ifall en går runt och hela tiden tänker igenom det en ångrar så är det inte längre bara ett hälsosamt jag-lär-mig-av-mina-misstag, då är det en nedåtgående spiral utan slut; ett ältande. som mycket väl kan äta upp en inifrån. första steget till att sluta älta är ju att förlåta sig själv. en behöver inte förlåta det en gjort (som sagt, det finns sådant som är oförlåtligt), men att förlåta sig själv och gå vidare behövs för att inte fastna i den ältande offerrollen.

det är bra att ångra. då lär en sig och förstår, förhoppningsvis, att göra bättre nästa gång, att göra rätt.
Saudade Saudade
Kommentarer (9)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Jag kan inte hålla med om att ångra är något bra. Som du sa på slutet att förlåta sig själv och gå vidare behövs, men kan man förlåta sig själv och gå vidare och ångra samtidigt? Jag ångrar ingenting. Sen finns det saker jag mindre stolt över, som jag vet att jag ska göra annorlunda nästa gång. Men ånger beskrivs (om man ska tro wikipedia): Ånger är i allmänhet en känsla av smärta eller missbelåtenhet med sig själv därför, att man vet, känner eller tycker sig ha gjort något orätt eller oriktigt, som man helst skulle vilja ha ogjort. Jämför skuldkänsla. Jag vill inte ångra något. För jag vill inte leva med tanken: "jag skulle vilja ha det ogjort" gällande något jag absolut inte kan göra något åt. Såklart man kan tänka att det man gjort inte var så fantastiskt bra, men då vet man till nästa gång vad som inte fungerar för en själv eller gentemot andra. Ånger är en negativ känsla enligt mig, inget man vill känna. Såklart ånger borde finnas hos människor som mördat eller våldtagit etc. men det är att dra det till den yttersta gränsen, hoppeligen så känner de ånger.
Groke.09.07.12 kl. 11:59
du säger emot dig själv ganska mycket i din kommentar. som jag skrivit så menar jag inte ånger som wikipedia eller någon annan ordbok förklarar det. jag menar ånger som något man får leva med, men accepterar och gått vidare med; något man lärt sig av. som ett ärr på kroppen, som något straff man fått eller som en vetskap om att en själv är orsaken till att en människa inte längre vill ha en i sitt liv. allt detta är ju sådant som uppkommit genom en händelse som man, på något sätt, ångrar. även om man inte gör det aktivt nu mera. att en gång såra någon och sedan säga att man inte ångrar någonting är som att slå de människor man sårat på käften. man behöver inte aktivt gå runt och ångra något, som sagt, men om du tänker på sådant som hänt i ditt liv du inte är stolt över, om du fått en andra chans, hade du gjort samma sak då? till exempel om du sårat någon väldigt, väldigt djupt? ifall ditt svar är ja, du hade gjort samma sak, så fine, om det var viktigt för dig att göra det du gjorde och att smärtan det orsakade andra var värt det, kul för dig. det är som jag skrivit enligt mig en stor skillnad på att ångra och att älta. jag tycker inte ånger är något som enbart ska förpassas till mördare och våldtäktsmän. det är inte alltid att man måste tolka ord så väldigt bokstavligt. och förlåt mig, men "Ånger är en negativ känsla enligt mig, inget man vill känna.", om du tror att man kan leva livet med enbart positiva känslor så har du en ganska naiv syn på det. det finns en hel del negativa känslor vi bär inom oss dagligen och hälsosam ånger är en av dem. ånger, saknad och sorg med mera, det är vad som gör oss mänskliga. inte bara tro, hopp och kärlek.
09.07.12 13:57
alltså, man ska aldrig ångra. så fruktansvärt meningslöst och tidskrävande. herregud, alla misstag jag gjort i mitt liv, jag hade verkligen inte varit där jag är idag om det inte varit för dom!
Rana09.07.12 kl. 14:32
Den ånger jag pratar om är inte tidskrävande alls. Du missförstår tydligen också det jag skrivit.
09.07.12 14:39
Jo det var exakt det jag menade: att vi alla bara ska tro, vara glada och känna kärlek! Nej. Såklart det finns mycket tungt i livet, men jag tänker inte leva mitt liv genom att ångra saker! Jag tycker att älta och ångra är väldigt lika och att älta skulle vara negativt och ångra positivt kan jag inte hålla med om. Och för att jag väljer bort ånger i mitt liv betyder inte att jag skulle såra en människa jag sårat en gång till bara för att jag inte känner ånger. Man lär sig hela tiden, accepterar och förstår. Men förlåtelse är också otroligt viktig, både till sig själv och andra. Vi utvecklas hela tiden, lär oss av våra misstag. "som ett ärr på kroppen, som något straff man fått eller som en vetskap om att en själv är orsaken till att en människa inte längre vill ha en i sitt liv." Varför ska vi straffas för det vi gjort? Man går vidare. Punkt. Och andra människor går också vidare. Om jag sårat någon av mina vänner säger jag förlåt, antingen så är jag inte en del av deras liv längre eller så förlåter de mig. Men jag går inte runt och tänker: "jag själv är orsaken till att den människan inte längre vill ha mig i sitt liv". Slösa inte bort livet på att gå och tänka sånt, säger jag. Att jag inte ångrar något betyder inte att jag skulle slå mina vänner på käften med samma sårande saker jag sagt eller gjort. Jag väljer bort ånger genast, vilken sekund som helst. Så tolkar jag ordet ånger, sen har kanske du din egen tolkning.
Groke.09.07.12 kl. 15:29
Det är ingen idé att du kommenterar om du väljer att missförstå det jag skrivit. Med straff t.ex. syftar jag på de straff en får vid exempelvis ett brott. De finns av en orsak. Likaså finns ångerkänslan, som inte automatiskt innebär att det går en massa energi åt det, eller att det skulle vara samma som att älta eller att ätas upp av skuldkänslor.
09.07.12 15:47
då jag var yngre så ångrade jag ingenting, och jag såg det som något att vara stolt över, att det berodde på att jag var självständig och stark. öh, näe, det var för att jag var ett jävla pisshuve. i nutid har det slagit helt om och jag ångrar saker nästan hela tiden, gamla saker som jag gjorde då när jag inte brydde mig dyker upp och jag känner en sån sabla skuld. men så ältar jag ju också. det skulle vara skönt att inte gräva ner sig för mycket i ångern, menmen. tror ändå att jag föredrar det den här vägen, det där att inte känna ånger alls känns nu i efterhand så fruktansvärt osympatiskt och apatiskt och helt hopplöst själviskt. samtidigt så ÄR min nuvarande ånger också till stor del en självisk akt, den smälter ihop med nån slags morkkis för det mesta över de mest skitfåniga sakerna och jag tänker ofta "åh guuuuud vad ska folk tänka om MIG" — det är väl kanske ett tecken på att det jag känner ånger (ångest) över är ganska onödigt. det är svårt att hitta lagom.
09.07.12 kl. 16:20
Det är precis så jag menar. Och ja, det gäller ju att hitta lagom. Att inte ångra någontin och skylta med det är ganska mycket av en assholeattityd som kanske just hör ungdomen till, jag vet inte. lite som 'i don't give a damn about my bad reputation' - vänta bara.
09.07.12 16:51
Jag väljer inte att missförstå dig, men om man inte kan ha en bra diskussion med olika åsikter så är det väl då antagligen bäst att avslutar detta. När man gör någonting som är fel och är en ansvarsfull person så mår man skit för att man har gjort det, man ransakar sig själv över orsaken till att det hände. Sen lär man sig att man inte vill må så skit mera, så sen gör man inte det flera gånger. Vilket resulterar i att man sen inte går omkring och ångrar sig utan man förlåter sig själv för vi är alla bara människor och gör våra fel. Utveckling handlar om att man lär sig saker och blir en bättre människa hela tiden. Jag tror vi menar samma saker, denna sak jag kallar att ransaka sig själv, när man mår skit och funderar över varför man gjorde som man gjorde och sen bestämmer sig för att man ska gå vidare och sen tänker man inte mer på det, kallar du att ångra, eller har jag missförstått? Tycker inte det är osympatiskt eller apatiskt att inse att man gjort fel och gå vidare.
Groke.09.07.12 kl. 17:12
men det blir ingen diskussion om den andra missförstår det en skrivit eller säger saker den andre aldrig påstått. att göra fel är mänskligt, att ångra ett fel man gjort är likaså mänskligt. att INTE ångra någonting = att inte tycka man gjort något fel. så ser jag på det. att inse att man gjort fel och att gå vidare än en del av att ångra. ångern kan stanna kvar, den försvinner inte, för jag tror inte att någon som exempelvis mördat någon annan (stora exempel nu, men det stämmer även när det kommer till småsaker) och ångrar sitt brott någonsin slutar ångra det den en gång gjorde. det betyder alltså inte att en ska gå runt och älta det hela tiden heller, vilket jag nu påpekat minst tre gånger. precis som att sorg, kärlek och saknad är känslor som kanske inte alltid är lika starka men som likaväl inte försvinner så lätt (speciellt sorgen efter att ha förlorat någon nära) så fungerar ångern, den ånger jag menar här.
09.07.12 19:52
Det är ju det i denna diskussion (och många andra) att vi alla tolkar och försöker förstå vad den andra menar. Det blir en diskussion även fast den andra missförstår, för då försöker man ju förklara vad man säger. Vi ser på ånger på olika sett. Jag ser det som något väldigt dåligt. Jag ser det som något jag kan och vill leva utan, men du ser det på ett annat sätt och förknippar ånger med andra saker. Att veta att man gjort fel är viktigt, precis som du skriver. Men för MIG är inte ånger och att man tycker att man gjort något fel samma sak. Ånger är för MIG att grämas och grubbla över (fastna i) "varför gjorde jag så" "tänk om det skulle vara ogjort" "tänk om det inte skulle ha hänt" konstateranden, inte att förstå vad man gjort fel och acceptera att man gjort fel. Ingen människa, enligt mig, ska behöva gå runt och tänka på att den sagt något sårande till någon nångång, utan kunna gå vidare och LÄRA sig av det. Förlåtande och att säga förlåt = inte behöva ångra något. Saknad, kärlek och sorg är känslor som för mig är bra för en människa att känna, men ånger är något självdestruktivt och negativt enligt mig något så många människor fastnar i. Så ser JAG (jag står bara för min egen åsikt) på saken. Vi har alla olika åsikter, det måste också accepteras. Det handlar inte om missförstånd, utan olika åsikter och olika tolkningar på specifika ord.
Groke.09.07.12 kl. 20:13
jag tycker inte det är så enkelt som att bara säga förlåt och få en förlåtelse tillbaka för att det misstaget en begått skall vara som ogjort. för det är ju just det, det KOMMER aldrig vara ogjort. och ja, att vi har olika tolkning på detta kom nog fram redan i din första kommentar. den lät inte heller som ett "såhär ser JAG på saken" utan mer som en tillrättavisning. jag tar ordet "ånger" ur sitt egentliga sammanhang. eftersom jag upplever människan som en, ofta, ganska empatilös och självisk varelse och inte finner det okej att det i detta s.k. mänskliga beteende är helt accepterat att "inte ångra någonting" försöker jag med mitt inlägg ge en annan syn på det här med ånger.
09.07.12 20:23
Och de är bra att du gör det. Alltid bra med nya vinklingar. Sen att människor håller med eller inte är en annan sak. Men avslutar det här det vi kan konstatera är att vi har olika åsikter. Jag tänker fortfarande att jag inte ångrar något och om det gör mig till empatilös och självisk så får det vara så. Men tack för en intressant diskussion!
Groke.09.07.12 kl. 20:24
jag håller väldigt långt med dig. har också många gånger reagerat på uttalanden som "jag ångrar ingenting i mitt liv utan ser dessa händelser som något jag lär mig av eftersom de gör mig till den människa jag är idag"... jag väljer att acceptera att jag ångrar vissa saker, istället för se på mina misstag som något som definierar mig. där jag är i mitt liv just nu anser jag att det är hälsosamt att kunna acceptera ånger. sedan hur man tolkar ordet ånger är väl en annan diskussion. det finns en viss skillnad mellan att ångra och att älta - men också detta är en balansgång man på något sätt måste lära sig att leva med.
shame13.07.12 kl. 19:31
precis. för mig går det inte ihop att "inte ångra någonting" och att samtidigt kunna lära sig av sina misstag. ånger är ju en känsla av att veta att något man gjort var fel. avsaknaden av denna känsla tolkar jag som att även vetskapen om att man vet detta saknas. tror väldigt många som säger sig ångra ingenting i sitt liv egentligen har en hel del de ångrar, men inte aktivt tänker på. det är bara liksom häftigt och coolt att inte ångra; att inte se tillbaka. je ne regrette rien, liksom. men jag anser att man kan ångra utan att älta och att motton som "ångra ingenting" mest finns där för att stilla ett dåligt samvete.
13.07.12 21:44
Jag tycker det också är viktigt att acceptera att vi alla tycker olika och att inte klanka ner på människor som anser att de inte ångrar något. Att säga att man tycker det är häftigt och coolt, en ungdomsattityd, en assholeattityd eller att man försöker stilla ett dåligt samvete gäller inte, åtminstone inte för mig. Jag accepterar att du tycker som du gör och ni andra också, det är helt lungt för mig, men är trött på att det blir ett "hej-alla-som-tycker-annorlunda-än-mig-är-assholes" sammanhang.
Groke.14.07.12 kl. 18:12
jag har inte klankat ner på din åsikt. jag har inte klankat ner på någon alls. JAG uppfattar det som en ungdomsattityd. jag har också varit femton, arton och tjugo och alla de år tänkt att jag inte ångrar någonting. nu tänker jag annorlunda. detta är min personliga erfarenhet av detta som jag hoppas du förstår.
14.07.12 20:07

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren