om katter som somnar på ens mage, men aldrig mer

26.07.2012 kl. 18:29


den elfte juni 1994 ringde min dåvarande bästis christina mig och berättade med andan i halsen att nu hade det hänt, hennes katt minnie hade fött tre små kattungar. varav en skulle bli min. som jag längtat: otaliga teckningar till mamma med texter som "snälla söta mamma kan jag inte få en katt" och löften om att ta hand om denne.

jag sprang iväg till bästisen genom grus och sand och med glädje i magen. en egen katt. direkt när jag såg henne visste jag. hon var den vildaste av dem alla, de andra två låg mest och sov medan min katt busade runt redan ett par dagar gammal. senare rymde mamman från gården eftersom de inte kom så bra överens, mor och dotter.

vi hade precis parkerat bilen vid bensinmacken när pappa frågade vad katten skulle heta. och jag svarade "romi. prinsessa romi", efter min favoritkaratktär i min favorittv-serie.

det var sommaren jag skulle fylla sju. och i arton år var romi vår katt. sov på vår mage (främst pappas), hämtade hem fåglar och möss, klöste och rev, gosade mot stolsben och bordsben och människoben, och skrapade sönder soffor och krukpalmer fast hon inte fick. som spann när man kliade henne under halsen men ilsknade till om någon närmade sig hennes mage. som jag en gång såg pussa grannkatten vid namn figaro på nosen.

igår fick hon somna in efter att ha varit dålig en tid.
och det känns så himla himla tomt att veta att jag kommer komma hem till ett hus utan en katt i soffan, i bastun, vid matskålen eller på pappas mage.

buu. sov gott, finaste älskade romi.
Saudade Saudade
Kommentarer (1)
Så fint författat. Saknaden efter ett djur är så evigt nostalgisk och nedrig. Har ett utklipp med en rubrik från en insändare i DN för något år sen, med titeln "Hur tröstar man när någons hund har dött?". Helt omöjligt att svara på. Kram på dig
aliciasivert31.07.12 kl. 15:52
tack <3 det är svårt att tänka sig att hon är borta. kram.
31.07.12 17:38

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren