om nittiotalet, min ljuva ungdomstid

10.08.2012 kl. 20:32
jag växte upp under det ljuva 90-talet. med hårmascaran, tuggummipopen, de sportiga kläderna och den sista tiden då tonåringarna faktiskt umgicks innan internet tog över. hela min lågstadietid var 90tal, mellan 1994 till 1999. och jag minns den tiden så himla väl.

skolkorridorerna, blåfärgade från golv till tak, nästan plastiga. det var förbjudet att springa i dem och en gång skuttade jag fram lite glatt, varpå tjejen som faktiskt gav ordet nippertippa ett ansikte strosade till lärarrummet med nästan i vädret och påstod att jag sprungit. jag sprang inte, jag skuttade, inte samma sak, men kvarsittning blev det.

klassen, kompisarna, dom andra. vi var tolv stycken när vi började ettan, sju pojkar och sju flickor. under åren flyttade ett par och andra kom till. fjorton stycken ställde vi oss upp på rad under vårfesten, när vår lärare berättade om vilken omöjlig men fin klass vi varit.

kompisarna, som växlade som vädret. ena dagen lekte jag detektiv och klättrade i träd med linda. nästa vecka tog vi nakenfotografier (med en leksakskamera), sådana vi sett på tv och film att dom gjorde, och fnissade, kiknade av skratt, kände oss vuxna, med jackie. en annan dag var jag hemma hos linda 2 och spelade tv-spel. jag var så himla avundsjuk. vi har aldrig haft tv-spel hemma (vilket jag numera är glad över) men just då fanns det inget bättre.

eller jo, det fanns det visst. böckerna. jag läste mellan 10-20 böcker i veckan under lågstadietiden. mest tvillingarna och deckargänget. varje fredag frågade läraren hur många böcker alla läst och man skulle berätta vilka. minst antal böcker: coolast. jag var bäst på svenska i klassen och det var inte häftigt någonstans. det sämsta jag fick i diktamenskrivning var 9½ (av 10) och då pluggade jag aldrig. men vem trodde på det? att läsa var fult, att sporta däremot, det var fint. och helst något annat än orientering (vilket var det jag gjorde).

men något bättre än böckerna, något som låg där inne som en hemlighet utöver allt annat, något som pirrade till i hela kroppen vid rätt tillfälle, var ju just han. och det fanns flera stycken "han". en gång var det matte i klassen som gillat mig i ettan, men som började mobba mig istället. sedan var det micke, med dom nötbruna ögonen, som jag varit bästis med i dagis. vi klädde ut oss till pippi långstrump och ritade (har fortfarande ett kort på det) och jag minns tydligt ett argument vi hade i dagisets stora sal om huruvida alice i underlandet var coolare än pippi (av någon anledning var det jag som höll på alice).

sedan var det joonas. som gick på finska sidan av skolan. som jag aldrig pratat med. som dansade med en klasskompis på ett skoldisco och jag ville dö. alla dessa skoldiscon för övrigt! det var med oerhörd skräck blandad med bottenlös förtjusning som jag sminkade mig, valde kläder, och gick den korta promenaden till skolan för att mötas av bord med popcorn, hemmagjord pizza och chokladbollar, och de senaste hitlåtarna strömmande ur högtalarna. och jag dansade, aldrig bra, men jag dansade och när låtarna blev långsamma kände jag pirret i magen, hur hjärtat bultade och hur något mer började hända mellan benen men det var aldrig någon som bjöd upp mig. en gång dansade jag med jackies lillebror och han var så kort så jag fick stå på knäna.

och det var mitt 90-tal.
här följer en playlist tillägnad låtar jag älskade, dansade till, eller mest hörde i förbifarten på radion men ändå gillade.

tack 90-talet, tack för att du är över.
Saudade Saudade
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
underbart! jag älskar nittiotalet.
bliss13.08.12 kl. 15:11
jag med. hatälskar!
13.08.12 23:21
Det här är helt otroligt. Jag skulle kunna drunkna i ditt svarthumoristiska, detaljrika och välkomponerade minnessåll dagarna i ända.
aliciasivert14.08.12 kl. 16:14
tack så mycket, underbara du!
14.08.12 18:25

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren