häxkonster, trolldom och landet

15.09.2012 kl. 23:13

en glimt av hur det ser ut i mitt nymålade rum. de finaste tavlorna, levande ljus, två av de tre lp-skivor jag äger och bästa magi-boken av nicola de pulford.

när jag var tolv trodde jag att jag var häxa. läste ockult-sidorna i story, såg varje avsnitt av charmed och skrev vad jag tyckte om dagens avsnitt i min dagbok (om man hade kunnat ladda ner då hade jag varit i sjunde himlen), och ibland utförde jag även vissa ritualer. en del av dessa ritualer kom från just denna magi-bok. jag läste om den i någon tidning för ungefär tretton år sedan och ville ha den direkt.

jag minns tydligt när jag köpte den. vi var på åland med familjen och gick in i en liten bokhandel på någon gata och jag minns att jag tänkte "kanske magi-boken finns här!", och dra på trissor - det gjorde den. i mitt minne är bokhandeln ganska sunkig och typisk sådan där man aldrig hittar det man vill ha, men i vilket fall; där låg boken och så blev den min.

tyvärr var så gott som alla ritualer alldeles för komplicerade, mest med tanke på tillbehören. konstiga örter, stenar, vaxljus i olika färger, kvistar av träd jag aldrig hört talas om, vin eller cider (jag var tolv) och så vidare. men jag gjorde ett par av dem i alla fall. minns inte om de fungerade.

 åren gick och jag blev lite äldre. någonstans under högstadietiden försvann boken spårlöst. jag tror jag lånade ut den och aldrig fick den tillbaka. i flera år letade och letade jag utan resultat. försökt hitta den på loppisar, second hand, bokhandlar på nätet - till och med hemma i källsaren -  men den trycks inte längre och är slut i alla lager, åtminstone på svenska. och jag ville ju ha den svenska versionen.

trots att mina magikerdrömmar lagts på hyllan (förutom att jag varje 1 september fäller en tår över att mitt hogwarts-brev aldrig kommer fram) så har jag nostalgiskt längtat tillbaka till min bok. bara för att få bläddra lite, titta igenom ritualerna, le åt minnen av dem jag var kär i och ville locka till mig eller om dem jag ville förhäxa, se på de fina bilderna.

och så en dag skrev jag om den på ett litet internetforum, och en av medlemmarna råkade ha den på vinden, och ville gärna sälja den till mig. så efter några dagar kom den till mig på posten, som ny, och får nu stoltsera med en hedersplats i mitt nya rum på landet.

landet, för övrigt. det är magiskt i sig. jag hör mössen springa inuti väggen, men eftersom de inte är välkomna har grannkatten tusse fått flytta in här. och han är mjuk och gosig och spinner så fort man pratar med honom, och för några morgnar sedan fångade han en av husmössen. jag berömde honom flerfaldigt, eller åtminstone tills jag hörde det karaktäristiska ljudet av katt som utför musmassaker.

mitt rum är lagom stort och jag delar stort kök, badrum (med bastu), tvättstuga och övriga utrymmen med två andra. i grannhuset bor en familj, och de är några av de finaste hyresvärdar man kan tänka sig. jag har till och med börjat njuta av femton-minuters-promenaden till bussen varje morgon. finns inget mer idylliskt än att gå förbi hästhagar, gamla gårdshus och blommande ängar på väg till skolan.

och så tystnaden. tystnaden.

finns inget ljud som är bättre.
Saudade Saudade
Kommentarer (2)
Ååh, detta.
aliciasivert02.10.12 kl. 20:38
wow, vill ha den boken, thx 4 tipset. Själv läste jag en bok som hette något i stil med "Magi för tonårshäxor" men den var ganska lame. Ingen av trolldryckerna fungerade.
J12.10.12 kl. 23:55

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren