att respektera andra länders förtryck

08.05.2013 kl. 21:24här om veckan kunde det läsas i tidningarna och tittas på youtube om hur krista siegfrids eurovisionsbidrag "marry me" gått från att framstå som enbart en hysterisk tuggummipoppig hyllning till det klassiska man plus kvinna-äktenskapet till ett ställningstagande om en könsneutral äktenskapslag. mycket bra så! 

dock står det i reglerna att varken låten eller framförandet får innehålla politiska yttranden eller åsikter. "A gay kiss broadcast across Europe on the night of the contest would cause a huge controversy for the European Broadcasting Union (EBU) as it would draw outrage from some homophobic quarters of Eastern Europe." (från dailymailartikeln)

när blev kärlek politiskt? vart och vartannat bidrag i eurovision song contest handlar om en heteronormativ och tvåsam kärlek. det är dags, år 2013, att inkludera dem vars röst så gott som aldrig blir hörd. 

att ta hänsyn till att ett land öppet förtrycker sexuella minoriteter genom att själv låta bli att yttra sin åsikt i ämnet är jämförbart med att också acceptera detta sagda förtryck. det är dags att vända på steken och istället låta dem acceptera att andra länder faktiskt inte är lika trångsynta längre. likaså kan kyssen förknippas till tahdon 2013-kampanjen, och eftersom krista i egenskap av finlands eurovisionsbidrag representerar vår nation är det än mer fantastiskt att hon visar att majoriteten i vårt land är för en förändring i lagstiftningen. ett mittfinger till de trångsynta i vårt eget land, alltså.

jag hoppas (och tror!) att krista behåller kyssen ända till slutet och struntar i alla förmaningar och pekpinnar. för om vi inte ens i en musiktävling får lobba för jämlikhet, rättvisa och en kärlek för alla människor är vi väldigt, väldigt nära en dystopi.

Saudade Saudade
Kommentarer (1)
Helt klart! Undrar om de som tänker så här ser det som ett politiskt ställningstagande varje gång de själva kysser nån, för det gör inte jag. (Känner att jag borde kommentera nånting mer nu, men du har sagt allt så bra redan, heja!)
koltrast11.05.13 kl. 00:45
precis, förstår inte hur kyssar och kärlek måste vara politiskt. tack!
11.05.13 11:17

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren