om hon den där i spegeln

03.05.2013 kl. 19:20


source 

ibland blir inga kläder, ingen sminkning och ingen frisyr som man hoppats eller tänkt sig. ibland stirrar jag mig blind på henne i spegeln och blir arg, irriterad och hatar det jag ser. försöker borsta håret som numera har samma konsistens som sockervadd, utan resultat. försöker le och öppna blicken men känner ingenting och gör en grimas istället.

försöker att inte tänka jamen jaha, jag har hatat mitt utseende i perioder enda sedan jag var liten. jaha, jag kommer alltid ha ärr, på kinderna och armarna, finns inget att göra åt dem. jahaja jag kunde ju träna bort magen men vad tjänar det till då den ändå sväller vid varje tugga, oavsett vad jag äter (och gör en mental anteckning att söka upp en näringsterapeut snarast)

försöker att komma ihåg att det inte spelar roll. var stark och glad istället. positiv. du har ett ansikte, du har en kropp. räcker det inte? och är det inte just precis det du studerar, att få duga och vara och älska och leva oavsett?

ser på människor som kan skratta hela vägen till banken, butiken, skolan och livet utan att gå vilse i dessa utseendefixerade tankebanor, som är vackra i sig själva, varje sekund. trots skit under naglarna och kvisslor på kinderna, trots tovigt hår och trötta ögon. som ger ett mittfinger till idealen.

och att jag borde vara en av dem.
så jag tar en fredagscider och skriver ut angsten och sen ser jag mig i spegeln, och skrattar.

Saudade Saudade
Kommentarer (6)
Screw idealen. De har förstört tillräckligt. DU är jättefin!
Jenny04.05.13 kl. 16:31
idealen ska dö! tack!
08.05.13 01:19
Men finns de då? Som skrattar hela vägen varje dag? Man känner sig så ensam i sitt självhat ibland men jag blir fascinerad av hur många andra som lider. Det är som nån jävla universalpest som inte bekämpas eller pratas om. Blir inte alls tröstad av att vi är många, tycker det är förhatligt. Du är fabulös.
Alicia06.05.13 kl. 17:23
eller hur - finns det? är det någon som varje gång den ser sig själv i spegeln ger tummen upp? det är hemskt att man ska hata sig själv eller sitt utseende när en själv är den enda man någonsin kommer att bli. du är fabulös, du med!
08.05.13 01:20
Men skönhet är så subjektivt! Till exempel ärr tycker jag att kan vara ganska fint, lite så där som folk tar tatueringar för att ha nånting unikt, det visar bara att man har levt lite. (Om nu inte ens ärr påminner en om väldigt dåliga händelser, förstås.) Håller med Alicia, det är sjukt att så många, friska människor hatar sina kroppar, egentligen är det helt fantastiskt att kroppen överhuvudtaget fungerar som den gör. Våra kroppar är ju inte gjorda enkom för att vara med i någon skönhetstävling heller, det är bara alla snedvridna ideal det är fel på, inte hur vi ser ut. Men det är svårt ändå.
koltrast07.05.13 kl. 01:05
verkligen, det är ju så sant. man bör nöja sig med det man har, det man är. men ibland är det svårt, ibland är det så gott som omöjligt.
08.05.13 01:21
Apropå näringsterapeut så sa min syster en bra sak här nyligen: Magen är ju kroppens viktigaste organ, så om den inte fungerar spelar det ingen roll hur man än anstränger sig annars, man känner sig eländig i alla fall. (Igen ett råd som jag själv har svårt att följa, fast det låter så logiskt.)
koltrast07.05.13 kl. 01:28
så sant även detta, ett mycket, mycket bra råd!
08.05.13 01:22
O ja, jag känner igen mig där. Jag studerar ju förfan det här med hur ideal inte ska betyda någonting. Så står jag själv där framför spegeln. Men sen tänker jag att det är viktigt att fortsätta studera, leva, och prata om bland annat utseendefixering. Så någon annan kanske ska få slippa känna som jag.
mymlan07.05.13 kl. 12:14
men eller hur, det är ju därför jag studerar det jag gör. för att framtidens tjejer, kvinnor, döttrar och mödrar (och givetvis pojkar och män) inte ska behöva leva sina liv i samma otaliga timmar av utseendeangst som så många gör nu. heja oss.
08.05.13 01:23
Försök undvika speglar! Jag tycker det brukar hjälpa. Förstås svårt när man skall sminka sig osv, men jag brukar försöka att inte fastna framför den. Men ja, kanske det blir bättre ifall man börjar förknippa spegelbilden med något positivt! Ibland (när jag är ensam hemma och på bra humör) lägger jag på riktigt bra och medryckande låtar (av Beyonce tex) och sen dansar jag och sjunger med framför spegeln. Det är löjligt kul och kanske jag undermedvetet förknippar den spegeln med nånting bra. :)
Fridas Djurblogg10.05.13 kl. 12:04

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren