om feminism och att sakna humor

12.02.2013 kl. 22:14

det grämer mig allt för mycket att många - däribland Krista Siegfrids själv - har valt att kommentera dingdong-debatten med att personer som missförstår texten ifråga saknar humor. eller den sedvanliga dra-alla-över-samma-kam-attityden feminister saknar humor. så jag tänker kommentera denna aspekt i debatten.

låttexten till Marry Me må vara menad som humoristisk eller med glimten i ögat och inte alls som antifeministiskt. det är nog inte som påstått att den är menad som en kvinnokränkande låt heller. men all populärkultur speglar vårt samhälle och de (köns)roller som råder. ingalunda har Krista menat att låten ska symbolisera en absolut sanning, och jag tror heller inte att någon lyssnar på låten och tänker "wow, nu ska jag sluta äta så kanske min kille vill fria."

men faktum är att många tjejer lider av ätstörningar på grund av samhällets ideal (skipping dinner to be thinner). många kvinnor lever som slavar till sina män i förhållanden med misshandel och kränkningar (I'm your slave and you're my master). i många länder är äktenskapet fortfarande ett sätt för mannen att äga sin kvinna.

är detta något som folk vill skämta om? är ätstörningar och ägande av en person roligt? har ni den humorn så fine - men kom inte och säg att feminister saknar humor, för detta är knappast speciellt roliga ämnen i sig.

och ifall den syftar till att parodisera Bridezilla-fenomenet - vad är inte en Bridezilla om en produkt av all hets det numera finns kring bröllopet? bröllopet har gått till att bli ett kommersiellt jippo där man ska ha den finaste klänningen, bästa programmet och godaste tårtan och ingenting får gå fel.

återigen, är det roligt? jag tycker inte det. och jag saknar verkligen inte humor. och jag tycker inte låten i sig är "rolig". vem skrattar? den är svängig, har en schysst show och hon sjunger bra. att den ska ses med glimten i ögat är en sak, men som något humoristiskt är en annan - och att påstå att den som inte ser humorn totalt saknar humor, det är bara befängt.

jag kan nämna ganska många saker som är roligare än den låttexten liksom. den här bilden till exempel. 

allt handlade om en textanalys, ett sakligt skrivet blogginlägg om hur en aktuell låttext kan verka oskyldig men speglar större strukturer, normer och ideal. inget fel med detta alls, däremot begicks det flera fel i flera av de bemötanden som inlägget fick.

skärp er, säger jag. skärp er. 

Saudade Saudade

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren