feminism 411 - sanningen om feminism och genus - del 2:2

09.02.2013 kl. 15:35

Feminister och manshat

feminism är inte synonymt med manshat. bara för att det finns feminister som hatar män betyder detta inte att majoriteten av feministerna gör det. inte alls. det är som att säga att bara för att en bilmekaniker snusar så måste alla bilmekaniker snusa. absurt.

flera män är feminister också. feminism inbegriper faktiskt männen. ja det är sant! en av feminismens hjärtefrågor är pappaledigheten till exempel. lika rätt då det kommer till deltagandet av barnuppfostran. feminismen gillar heller inte mansrollen som så många män tvingas in i; att man måste vara kall, att man inte får gråta öppet eller vara romantisk, man måste vara hård, sportig och allt det som förknippas med manlighet.

Om pojkflickor

faktum är dock att det är - både medvetet och omedvetet - sett som sämre att vara kvinna. ett exempel på detta är begreppet pojkflicka. det är häftigt att som tjej vara lite mer tomboy och göra coola killgrejer. det är på många sätt även kritiserat för att vara okvinnligt, men på det hela taget är pojkflicka något bra, något man gärna berättar att man var som liten.

motsatsen däremot, en feminin pojke, det är negativt. en kille som gillar typiska "tjejgrejer" mobbas, kallas just "tjej" eller "bög" och förlöjligas på många sätt. det finns inte ens ett ord för detta.

Madonna summerar det bra i sin låt "What it feels like for a girl".

girls can wear jeans and cut their hair short
wear shirts and boots 'cause it's okay to be a boy
but for a boy to look like a girl is degrading 
'cause you think that being a girl is degrading 

Feminister är fula / rakar sig inte / vill att alla kvinnor ska vara fula för annars är man bara en typisk antifeminist som vill behaga mannen

feminister produceras inte i fabrik: de är precis lika varierade och precis lika mångsidiga som resten av befolkningen. 

som feminist blir man ofta kallad "hen" även om man aldrig önskat sig ett könsneutralt pronomen, man blir kallad "inte en riktig kvinna", lesbisk och liknande. här är ett exempel på vad samhället tycker om feminister som kvinnor.

att raka sig anser många feminister är en produkt av samhället. samhället anser att det är okvinnligt att ha hår - kvinnlighet som kvinna är att föredra (även som pojkflicka är det ingalunda okej att ha håriga armhålor!) - olika företag gör reklam för rakhyvlar och vaxprodukter genom att spela på hur sjukt kvinnlig du blir om du rakar dig.

sanningen är ju att håret finns där av en orsak. håret i sig luktar inte eller orsakar någon form av smutsighet. så länge du duschar och håller dig fräsch i övrigt spelar hår under armarna, på benen eller någon annanstans någon roll. speciellt då det kommer till könshår - ett rakat kön har mycket lättare att få svampinfektion, bli torrt och skavigt eller börja lukta eftersom håret finns där för att skydda. speciellt gäller detta för kvinnor.

men visst finns det även feminister som rakar sig. poängen är inte att alla ska låta håret frodas - poängen är att man ska få välja själv, utan påhopp från någotdera håll! utan att känna att det är ett tvång att raka benen och könet innan dejten eller vara rädd för att kränkas öppet på facebook p.g.a. en hårig armhåla. 

kort sagt: gör vad du vill med din egen kroppsbehåring av EGEN vilja, och låt de andra göra sitt utan att ifrågasätta, kränka eller mobba någon för sitt val. samma sak gäller användning av smink, val av kläder och frisyr. 

"Humanism"

"men om feminismen står för jämlikhet mellan alla, både män och kvinnor, kan det inte heta humanism istället? det låter mycket bättre och innefattar ALLA!"

nej vet ni vad. ordet "människa" innehåller ordet "män". det kommer också från den tiden då mannen var människa medan kvinnan var "något annat". "homme" på franska betyder både man och människa med kvinna är "femme". att vi använder ett ord som "man" i dagligt tal härrör också från mannen som norm ("man gör som man vill") samt att de flesta  uttrycken för styrka och mod används om män ("gå man ur huse", "grow some balls", "be the man for the job") medan de kränkande ordvalen används om kvinnor ("tjejkast", "don't be a pussy"). 

det ska liksom inte få finnas ett ord som är positivt med en klang som är mer kvinnlig en manlig? vad är det om inte just antifeminism och nedvärdering av kvinnor?

sen anser ju jag att jag vill tacka och hedra dem som jobbade för feminimen och som gjort att jag fått rösträtt, rätt att studera på universitet och rätt att själv välja en pojkvän som inte har rätt att slå eller våldta mig - utan dem hade jag inte suttit här. så ja, allra främst för att tacka dem, kallar jag mig feminist.

och jag kommer aldrig kalla mig något annat så länge kampen pågår. tills vi slutar leva i ett samhälle där främst kvinnors kroppar kritiseras, värderas och sexualiseras och tills ingen behöver gå omkring - ute och hemma - rädd för att bli våldtagen eller trakasserad, tills den dagen så är jag hundra procent feminist. 

hoppas allt har blivit lite klarare nu! härnäst går jag in på lite genus och vad det egentligen är.

Saudade Saudade
Kommentarer (5)
Sjukt najs att du orkar skriva dom här sakerna som folk har så svårt att fatta. Jah! Vi ska förresten läsa en klassiker i en kvinniskurs jag går nu, tänkte ta Det andra könet. Är pepp :)
Audance09.02.13 kl. 17:17
hihi tack! jag har dock inte större förhoppningar på att någon som inte vet detta läser, men har iaf något att referera till haha. jee! har också den som kurslitteratur nu! mycket intressant.
09.02.13 17:34
Når du ut till EN antifeminist så har den här följetongen varit mödan värd. Guld för oss andra att hänvisa till, och bara så skönt att läsa bland allt elände. Du är klok och välartikulerad.
Alicia09.02.13 kl. 17:52
tusen tack! ja jag kände att jag behövde någonstans att vända mig till när jag läser något sexistiskt igen, och varför inte vända sig till sina egna ord då? hoho!
09.02.13 20:32
diggar den relativa frånvaron av versaler! måste läsa mer av dina texter nån dag med mer tid. "saudade" är ett intressant ord, också om man tänker det ur ett spirituellt perspektiv (längtan efter upplysning, utan att ens riktigt veta vad upplysning är, och att det inte bara är en legend, men ändå med en svag medvetenhet om att man nångång, i nåt liv eller före det, har upplevt det).
den elaka bloggaren10.02.13 kl. 14:57
tack! jag tycker inte heller om versaler om det inte är en bok eller vetenskaplig text jag läser. och ja, saudade är ett ord som inget annat. fin tanke om upplysning, den stämmer nog också bra in på min tolkning av ordet.
10.02.13 16:39
oj, vad jag är tacksam över att du skrivit det här. tänker referera till dina inlägg varje gång jag inte orkar förklara feminism (vilket är alldeles för ofta). go julia! <3
ellen11.02.13 kl. 00:52
tack, vad fint sagt :)
11.02.13 01:10
bara awesome hela vägen igenom!
mymlan22.02.13 kl. 00:51
tack så hemskt mycket!
22.02.13 01:16

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren