feminism 411 - sanningen om feminism och genus - del 2:1

08.02.2013 kl. 17:22

nåja, då tänkte jag ta upp en fråga som säkert alla läsare brinner får att ÄNTLIGEN få svaret på - vad betyder feminism?

Vad feminism är och inte är

enligt wikipedia: "feminism är en samling rörelser som syftar till att definiera, upprätta, och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter." det finns radikal- och liberalfeminister, anarkafeminister och queerfeminister. bland andra. jag är feminist, helt enkelt så, söker mig inte till någon av dessa underrörelser specifikt även om jag kan hitta sådant jag håller med om i alla dessa.

Vad har då dessa rörelser gemensamt? 

jo, feminism är, som någon sade (har googlat efter källa men stötte på flera olika, ge mig gärna namnet om någon vet säkert!) feminism is the radical notion that women är people (feminism är den radikala tanken om att kvinnor är människor). rätt och slätt. för vet ni, det fanns en tid då kvinnor inte sågs som människor, utan djur. likställda med djur. kvinnor fick inte rösta och fram till 1962 (ja, 1900-talet, inte 1700 eller 1800) var det lagligt att våldta sin fru i Sverige. fortfarande är det lagligt i vissa länder att aga sin fru och våldtäkt inom äktenskapet finns liksom inte.

i dessa länder är kvinnor fortfarande, år 2013, djur.

Men i Norden då, vi har ju det jämställt nu? Här behövs ju ingen feminism!

fel, det är inte jämställt i norden. fortfarande har kvinnor rent allmänt sämre löner och sämre förutsättningar för vissa jobb och positioner. inom norden lever och frodas en stark våldtäktskultur som innebär att det är en helt vanlig och normal tanke att "en kvinna kan bli våldtagen". det bara är så och har alltid varit så.

på tidningar, på film och tv och i övrig media är det främst kvinnokropparna som sätts i fokus och/eller är mål för kritik. michaela larsson har skrivit bra artiklar i ämnet:

här kan ni läsa om hur reklam porträtterar kvinnor som mindre än de egentligen är

här kan ni läsa om hur mat porträtteras som syndigt och hur det likställs som något sexuellt

detta är alltså sådant vi i s.k. jämställda Norden ständigt får ta del av. näthatsdebatten i Sverige är ingalunda enbart rikad till Sverige. 

om fulhet, manshat och pojkflickor i nästa inlägg, stay tuned!

Saudade Saudade
Kommentarer (6)
Tycker du att kvinnor ska få lika mycket lön även fast kvinnor inte arbetar lika mycket som män?
erik08.02.13 kl. 21:30
jag tycker att en man och en kvinna som utför samma yrke ska ha lika lön. vad menar du med att kvinnor arbetar mindre än män? flera kvinnor har både arbete och sköter det mesta i hushållet samt barnvården, så på många sätt jobbar kvinnor -mer- än männen. lönerna är för övrigt inte feminismens största eller enda mål.
08.02.13 22:57
Åh vad skönt detta är att läsa! Heja dig, min sensationella vän.
Alicia09.02.13 kl. 17:44
tack finaste!
09.02.13 20:31
Kvinnor får nog samma lön som män i samma yrke. Missuppfattningen om att kvinnor tjänar mindre än män uppstod av en undersökning där man jamförde löner av kvinnor och män utanför olika yrken. Det är flera män än kvinnor i välbetalda poster som resulterade i att "män har bättre lön än kvinnor".
Micke09.02.13 kl. 18:25
det är inte bara lönernas själva summa som denna fråga gäller, det gäller också frågor om anställning. många kvinnor nekas ett jobb om de på intervju meddelar att de eventuellt planerar att bilda familj. män frågas inte ens denna fråga även om pappaledighet är möjligt. och som sagt, det finns tusen andra frågor som är för mig viktigare än lönerna.
09.02.13 20:31
Lön är ju en paradfråga för feminismen. Men det är nog allmän kunskap att kvinnor jobbar mer deltidsarbete än män. Män satsar mera på högpost-arbete och förvärvsarbetar mera än kvinnor. Varför - mycket pga barn och familj som är områden som kvinnor sätter mera tid på än män. Anta inte automatiskt att denna fördelning beror på förtryck eftersom det finns massor av andra faktorer som spelar roll.
erik12.02.13 kl. 22:19
varför tror du män väljer ett visst sorts jobb och kvinnor ett annat? det beror ju på förutsättningarna. och allt vi lär oss ända från barnsben. vi uppfostras olika på basen av kön - vi uppmuntras både medvetet och omedvetet att vilja olika saker. att kvinnor skulle sätta mer tid på familj och barn för att de sitter i deras natur är befängt, det är också en struktur. finns hur många fäder som helst som gärna satt mer tid på familj och hushåll, och som gör det också. jag har aldrig sagt att alla fördelningar beror på förtryck, mycket beror på samhälleliga strukturer, könsroller och vad vi antar om varandra på basen av kön.
12.02.13 22:50
Så himla bra att du skriver om och sprider feminismens budskap! Vill bara påpeka att du har skrivit att kvinnor inte fick rösta förrän 1962. I Sverige hölls det första valet som kvinnor fick delta i 1921. Puss fina du!
Jenny12.02.13 kl. 23:00
tusen tack! och heh, jag ser att det är lite flummigt skrivet och lätt att missförstå med årtalet.
12.02.13 23:36
Oj, sorry! Läst fel och missade att meningen fortsatte med "...att våldta sin fru". So, just ignore min förra kommentar! :)
Jenny12.02.13 kl. 23:02

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren