feminism 411 - sanningen om feminism och genus - del 1

08.02.2013 kl. 01:17

tänkte det var på tiden att sammanställa några av de stereotyper, klyschor och antaganden som det finns därute rörande feminismen och genusteorin. vi börjar med "hen", enkelt så.

Vad H E N egentligen innebär

alltså, det här är den onödigaste saken i världen att hänga upp sig på. jag upprepar: onödigaste. hen har ingenting med ditt eller mitt kön att göra. att någon vill införa hen i ordböckerna betyder INTE att denna någon vill kastrera folk eller ta bort hon och han.

ordet hen är helt enkelt ett komplement till hon och han, ett ord som kan användas då könet på personen någon talar om är okänt eller irrelevant. till exempel: "jag ska träffa en läkare imorgon, får se vad hen säger om mina problem".

helt enkelt så: ett enklare sätt än att skriva "han eller hon". ett komplement. inte, med andra ord, en synonym till feminist eller queeraktivist eller liknande. att använda hen om en person som identifierar sig som hon bara för att en hon skrivit en feministisk text är inte bara patetiskt, det är ganska efterblivet också. oftast vet man om en person vill titulera sig som hen. 

hen kan också användas då en person inte vill använda han eller hon om sitt eget kön - och det är väl inte svårt att acceptera eller hur? det kan gälla en transperson eller en person med en intergender personlighet, d.v.s. en känsla av att inte tillhöra varken man eller kvinna, hon eller han, och därmed önska att du kallar denna för hen. oftast handlar detta om personer som säger det till dig personligen. detta betyder dock inte att du ska kalla alla för hen tills motsatsen är bevisad.

hen är precis samma sak som hon, han, du, kusin, morbror, den där, människa. inget konstigt, inget som vill kastrera dina barn eller göra alla människor "till samma kön". 

blev det klart?

p.s. att personer i svenskfinland kan uppröra sig över hen går över mitt förstånd. seriöst, ni har vuxit upp bland finskan, som ENBART använder sig av hän, ett könsneutralt pronomen, och ni tror ändå att hen är något av ondo? är alla finska barn könsförvirrade och totalt indoktrinerade kanske? nej, de är ofta precis lika ovetande då de kommer till samhälleliga strukturer och genus som ni, tyvärr.

Saudade Saudade
Kommentarer (6)
Minns inte var jag läste det eller vem som sa det, men det var nån som nyligen poängterade att det är lustigt att "h*n" ser man ibland istället för "han eller hon", och det är helt accepterat, men "hen" går liksom fetbort direkt. Jag antar att det hör ihop med att folk associerar det som något så väldigt laddat och ställningstagande och det tycker jag är både märkligt och tråkigt. Precis som du säger så är det konstigt att man i svenskfinland hakat upp sig på det över huvud taget för det ÄR ju samma ord som finskans "hän" — det handlar om en person, men utan att berätta om personens kön. Det är ju inget radikalt med det. I alla fall, hoppas att många som inte riktigt fattat grejen med ordet läser din text! Tyckte den förklarade hur det ligger till väldigt tydligt!
linnea p.08.02.13 kl. 02:12
tack! och ja, det är så sjukt att ett ord - som bara är ett ord, ett pronomen - kan påverka så mycket att folk t.o.m. blir aggressiva. och så säger dom att feminister hakar upp sig på småsaker...
08.02.13 03:19
Jag har hittills tyckt att hen är onödigt och inte särskilt snyggt. I många fall funkar det med "den", jag sitter här och funderar om det skulle gå i din exempelmening, hm. Men jo, bra inlägg, fortsätt gärna med den här serien!
Fager Dam08.02.13 kl. 07:55
"den" kan ju absolut fungera, men just då det kommer till trans- eller interpersoner så kan det bli fel, åtminstone i mina öron. som att en sådan person är en sak mer. saker är den, personer (och husdjur!) är han/hon/hen tycker jag!
08.02.13 16:40
Jag kan hålla med dig om att ordet "hen" fyller en praktisk funktion. Däremot tror jag inte att man kan införa ett nytt ord genom debatt - det införs i språket då folk börjar använda det naturligt. (hittills har jag aldrig hört ordet hen i vardagligt tal) Finlandssvenskar som kritiserar fenomenet "hen" gör det ur perspektivet att det i Sveriget lanserats som ett nytt steg för att öka jämställdheten i samhället (detta har på många håll betonats mera än den praktiska aspekt som du lyfter fram). Alla finlandssvenskar vet att Finland inte är ett jämställt land även om man använder uteslutande ett könsneutralt pronomen. Man ska därför inte göra misstaget att tro att ordet "hen" ökar jämställdhet i sämhället.
Finlandssvensk08.02.13 kl. 09:28
jag vet faktiskt ingen som sagt "nu ska jag börja använda hen så samhället blir jämställt". det är något som motståndarna snappat upp, tror jag. ett exempel är dagiset egalia i stockholm. de använder hon och han (vilket många inte verkar veta) men också hen, och hellre "barn" eller "kompis" än pojke/flicka. detta för att barnen ska slippa känna sig tvingade till en eller annan lek pga sitt kön. många antifeminister och liknande tycker detta är sjukt och tror att det handlar om att ta bort könen helt - vilket alltså inte stämmer. det är nog ingen som menar att hon och han ska bort. jag vet en person som använder hen om alla tills motsatsen bevisas. en! resten använder hon/han och hen då det är praktiskt. jag tror inte hen ökar jämställdheten. men jag tror det är bra inom uppfostran speciellt, en mer genusmedveten uppfostran. ett exempel är att vi ofta pratar om t.ex. poliser, läkare och brandmän (<- obs, ändelse) som "han", även om vi inte vet kön. eller lärare och sjuksköterska som "hon". detta sänder ju ut signaler om vad som är mer eller mindre okej för en person av ett visst kön att jobba med. dessutom har finland gått förbi sverige då det kommer till jämställdhet, fast det betyder ju inte att det är jämställt här heller.
08.02.13 17:01
Skönt att någon klargjorde det här för det tycks cirkulera en massa missförstånd. En sak med ordet hen som jag irriterat mig på den sista tiden är att de som använder ordet glömmer att böja det. Det heter väl "Jag tycker om henom" och inte "Jag tycker om hen"? Rätta mig om jag har fel.
Sandra08.02.13 kl. 10:05
jag tror det är en smaksak, helt enkelt. vad jag fet så finns det ingen klar böjning ännu. jag vet inte hur jag böjer själv, tror jag säger "hen" hela tiden.
08.02.13 17:02
Ja! Precis sådär ska man använda "hen" om man nu måste göra det! (Eller enligt mig i alla fall). Använder aldrig "hen" själv men jag har inget problem med folk som gör det även om jag nog höjer ögonbrynen lite eftersom att det är så nytt och oanvänt!
Linnea09.02.13 kl. 00:35
det är ju det, folk är ovana. men med tanke på att vi lär oss nya ord hela tiden så borde det inte vara så svårt att anpassa sig. barn lär sig nya ord ständigt också och ett argument för att inte använda hen är ju att barn skulle bli förvirrade. så totalt osant.
09.02.13 01:15
Hej Jag ger dig rätt i det du skriver men har själv tyckt att finskans användande av hän i alla lägen har... i brist på bättre ord, gkort språket lite halvfärdigt. För mig handlar det om effektiv kommunikation. Han och hon berättar mera än hen. Jag tycker det finns en rikedom i att vara flicka/kvinna och en annan rikedom i att vara pojke/man. Personligen vill jag inte neutralisera bort det värdet då jag skriver eller pratar om någon. Men som det förhopningsvis framgår, det är min åsikt och mitt val. De andra får (och kommer ändå att) göra som de vill.
pappsen11.02.13 kl. 22:36
jag tycker det finns en rikedom i att vara individ, människa, en person. inte ett kön.
11.02.13 23:04

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren