2. december. en bild på dig hemma.

 
hehu glömde såklart bort denna igår! så här kommer ett foto från när jag var hemma i mina föräldrars hem senast. 
03.12.2012 kl. 16:07

1. december. en bild på dig som du själv tycker om.

 
tänkte göra denna lista! blir en ganska stor utmaning faktiskt, med tanke på att jag fotograferar väldigt sällan. vilket egentligen är synd, jag älskar fotografi. men är själv en ganska usel fotograf.
 
dagens bild är hur som helst tagen av karin år 2009 då vi bodde i kollektiv tillsammans i göteborg. boken jag läser är sista delen i milleniumtrilogin, det var våffeldag och jag hittade en chinchillamössa tillhörande en fejkblodig chinchilladräkt på vårt vardagsrumsgolv. mycket fin dag, mycket fint fotografi.
01.12.2012 kl. 22:54

hett tips till alla som har tråkigt del 2

tycker ni ska gå in på min bokblogg. den har fått ett klart uppsving och känner mig sorgligt nog mycket mer hemma där än här numera. pus!
27.11.2012 kl. 00:11

hett tips till alla som har tråkigt

... gärna om du också tycker om katter.klicka på bilden och du kommer till det bästa någonsin: livestreamade kattungar! älskar detta. har haft den uppe i fyra timmar minst och tittar då och då. ofta sover dom men då kan man bara spola tillbaka och kolla på när de leker, busar och försöker rymma.

ja, jag är en galen kattkvinna. what else?
24.11.2012 kl. 22:46

varför fifty shades of grey är en fruktansvärt dålig bok

dags att publicera min artikel som även finns att hitta på blemma.

bilder från nanna johanssons blogg.

Flera av recensenterna säger detsamma: E. L. James Fifty Shades of Grey är ingen bra bok. Den kritiseras för att vara kvinnoförnedrande och fullständigt sakna röd tråd, samt att den språkligt mest påminner om en fan-fiction. Trots detta är boken en bästsäljare och hyllad av läsare världen över. När jag såg att RFSU Malmö ordnade bokklubb med just denna som första bok var jag inte sen att nappa på.

Nu har jag läst lite över halva boken och kan med andra ord inte ge en slutgiltig recension eller analys. Jag är medveten om detta. Men vad jag kan göra är ge en inblick i vad jag hittills läst och upptäckt. Denna text kommer att innehålla spoilers — så ifall du väldigt gärna vill läsa boken utan att veta några detaljer, sluta läsa vidare nu.

Huvudpersonen, som också är bokens berättare, heter Anastasia Steele, eller Ana, och är kring 22 år gammal. Hon beskrivs som tanig, blyg och benägen att rodna. Ofta. Hon får en ny röd-rosa-lila nyans i ansiktet på så gott som varje sida. Dessutom är hon klumpig — det första hon gör i mötet med Christian Grey, berättelsens Adonis, är att ramla pladask över hans tröskel. Hon är även oskuld, har aldrig onanerat och, innan Christian, aldrig fallit för en man i hela sitt liv. Med andra ord är Ana en symbol för kvinnan som Madonna — ren, hel och oskyldig.

Berättelsens andra huvudperson är den mytomspunna Christian Grey. Han är förmögen trots sina tjugosju år och snygg. Väldigt snygg. Det går inte att beskriva hur snygg han är. Tänk dig den snyggaste karlakarl du någonsin mött. Femdubbla det. Hans fantastiska utseende är också, förutom Anas rodnande, något som tas upp väldigt, väldigt ofta — så ofta att det blir löjligt. Vi förstår, vi hajar, den snygga, manliga stereotypen. Dessutom har han ett välformat könsorgan.

Som jag tidigare nämnde faller Ana pladask över hans tröskel och Christian hjälper henne upp. Enligt hans egna ord var det där och då han först ville ligga med henne. Det är dock inte den enda gången som den klassiska prins-räddar-prinsessa-bilden vävs in i romanen: i ett senare skede ramlar hon och blir nästan påkörd av en cykel — men Christian är där och räddar henne. Igen. När Anas vän, José, under en alkoholpåverkad kväll stöter på henne, tafsar på henne och vägrar lyssna på hennes nej — då är Christian där och räddar henne från situationen.

Av någon anledning tas det aldrig upp det allvarliga i att José gjorde dessa sexuella närmanden: Ana förlåter honom för att han ju faktiskt varit full, medan Christians ilska mest beror på svartsjuka. Den allmänna synen på våldtäkt är ofta en främling som hoppar fram bakom en buske — inte en överförfriskad bästa vän.

Christians ”mörka hemlighet” är hans intresse för BDSM. Han vill dominera sina kvinnor totalt och är väldigt intresserad av att göra detta mot Anastasia. När han får veta att hon aldrig legat med någon blir han, för en nanosekund ungefär, chockerad. Sen går han med på att visa henne in i sexualitetens lustar — så hon vet ungefär vad som väntas. Deras sex ger ingen verklig bild över huvud taget. Anas första orgasm uppstår när han tar henne på brösten, som exempel. Även senare när dom ligger med varandra beskrivs det så verklighetsfrånvänt som möjligt. Det hela är mest som en dåligt regisserad porrfilm.

Det jag reagerat främst på under min läsning är när Ana får en lista med grejer Christian vill göra med sina tjejer, och olika regler som gäller ifall hon vill bli hans underordnade. Hon blir äcklad, chockerad och anser detta sjukt. ”How can possibly agree to this?” tänker hon och funderar på om Christian råkat ut för något hemskt som gjort honom ”såhär”. Detta ger inte bara en felaktig bild av BDSM (bara för att man gillar det behöver det inte betyda att man råkat ut för någonting traumatiskt!), det är också väldigt motsägelsefullt.

Trots att hon reagerar väldigt starkt på listan finner hon det ingalunda konstigt att han, utan inbjudan, tar sig hem till henne och binder henne fast i sängen. ”If you make a noise, Anastasia, I will gag you. Keep quiet.” (s. 192). Hon blir bara tyst. Följer hans order. Men när han har en lista som väntar på hennes godkännande, som hon får säga vad hon vill om, DÅ är han sjuk i huvudet?

Denna bok ger en väldigt tydlig bild av kvinnan som underordnad mannen och mannen som makthavare. Detta har ingenting med BDSM att göra — det är en ytterst verklig spegling av hur det ser ut på många plan. Det finns heller ingen romantik mellan huvudpersonerna, det är bara, som Ana själv beskriver det, som en magnetisk dragningskraft hon inte riktigt kan förstå.

Deras kärlek beskrivs främst i deras respektive svartsjuka. Christian är besatt av att ständigt kunna nå Ana (per telefon, per e-post: han köper henne både den nyaste datorn och en mobiltelefon) och ifall hon ens samtalar med en annan karl mörknar hans blick. Trots att Ana finner detta stalkerbeteende (som hon själv kallar det!) smått irriterande är hon inte sen att rynka på ögonbrynen och tänka "He's mine!" då en ung blondin rodnar i Christians närvaro.

Boken är lättläst och som läsare dras en med i handlingen, och jag kan förstå fascinationen hos många. Men personligen blir jag mest trött och förbannad. Om Christian varit 40+ och lönnfet, hur hade reaktionerna varit då? Bara för att han är ung, vacker och vältränad är hans beteende berättigat?

Observera: med ”hans beteende” syftar jag inte på BDSM:et — som, vid sida 222, ännu inte tagits upp mer än genom att Christian visar henne sitt speciella rum samt i och med listan. Jag syftar enbart på den allmänna bilden av mannen respektive kvinnan i boken, och den ger inte mycket att hurra för. Utöver allt detta är boken dessutom väldigt tafatt skriven. Många upprepningar, pinsamt dålig humor och klichéer varvas om varandra och det hela ger intrycket av en snabbt skriven personlig fantasi och inget litterärt verk över huvud taget.

- - -

detta är, med andra ord, den sämsta, mest sexistiska, fruktansvärt dåligt skrivna smörja jag någonsin läst. jag läste (okej, läser, har ca. 100 sidor kvar och jag. avlider.) den på engelska och det är inte mycket bättre än den svenska, oerhört pinsamma, översättningen. jag ska aldrig mer säga ett ont ord om dem som gillar paulo coelho eller haruki murakami. jag kan inte på något sätt tänka mig att en person med insikt i feminism, litterärt kunnande och någon som helst självdistans skulle gilla den här boken. jag kan inte tänka mig att någon tänkande varelse (som inte bott under en dammig sten i hela sitt liv) kan gilla den här boken. jag är hemskt ledsen om jag sårar någon med dessa ord, men så är det.

kanske man inte läst så mycket i sitt liv. kanske man inte är det minsta insatt i genus och faktiskt inte ser något fel i berättelsens kvinnosyn. att kvinnor i mångt och mycket tänder på sin egen underordning är ju ett resultat av vårt patriarkat. samhället ser ju tyvärr ut som det gör.

och kanske en läsare till och med kan finna boken erotisk och upphetsande trots de sliskiga beskrivningarna. det förstår jag, visserligen, på något plan. det finns vissa sexiga inslag i boken som även jag hade kunnat finna kittlande - om det inte var för bokens ruttenhet i övrigt. det finns helt, helt klart bättre skriven erotik. men hey, whatever floats your boat. det är främst själva språket, huvudpersonens ryggradslöshet, christian greys manipulativa svin till karl och den snedvridna synen på kön som gör boken till något av det värsta (ja, faktiskt) som någonsin getts ut.

och ändå. den här boken har sålt 60 miljoner exemplar. det gör mig både rädd och ledsen. vad är det för fel på mänskligheten?
20.11.2012 kl. 00:46

om harry potter kommit från närpes

Potteras Harry å ien redian stäin
Potteras Harry å Handi Källarin hos Faffa
Potteras Harry å Farbror Olof Ute Åap Frivilligt
Potteras Harry å Todde Flaming Shåtts Åop Logen
Potteras Harry å Frassgängi
Potteras Harry å Halvtattaren
Potteras Harry å Kommunalfullmäktige

all kudos och tack går till marafrass.
16.11.2012 kl. 00:46

femtio nyanser av sexism

nu har min artikel om e.l. james bok "fifty shades of grey" publicerats på blemma! tycker ni ska läsa den. tycker också ni ska gå till http://bloggpriset.ylebloggen.fi/omrostning-2/ och rösta på blemma i kategorin "årets bäst skrivna blogg"! gör det! 
06.11.2012 kl. 11:40

min kärlek till liv

idag var jag på feministiskt forum. fick ögonkontakt med liv strömquist flera gånger då jag ställde en fråga efter diskussionen om humor och patriarkatet. mitt hjärta bankade så hårt och jag blev alldeles knäsvag trots att jag satt ner att jag knappt hörde vad hon sa, men det var bra svar jag fick. jag frågade hur de i panelen (sara hansson, moa lundqvist och liv strömquist) ser på att skämta om människors, främst killars utseenden; om det ser den sortens humor som en slags satir och ett ställningstagande kring hur kvinnors utseenden i alla tider är de som blir mest utsatta. och ifall det kan ses som okej att skämta om vissa kända killars och mäns utseenden för att belysa hur galet det är.alltså snyggtjejen. köpte "prins charles känsla" och letade febrilt efter liv för autograf (har ju redan lo kauppis så tänkte den skulle passa fint i min samling "signeringar av snygga feminister vars namn börjar på l") men då hade liv redan gått. synd. men hon bor i malmö så kan alltid stalka en autograf ur henne (hehe nånej).

köpte även hallongrottans finfina kalender 2013.
och en present till min kille. det är en stor bild (2 x 2 meter) på en talande vagina som skriker ut diverse manshatspropaganda med ojämna mellanrum. samt en bok med titeln "så här behandlar du din tjej som den drottning hon är värd att behandlas som".

tjingeling! <3<3
04.11.2012 kl. 21:52

rödbetor, morot, gröna linser och timjan


idag gjorde jag rödbetsgryta, drack glögg och kollade på "my drunk kitchen". imorgon ska jag på lesbian heaven och under helgen är det feministiskt forum i malmö med bland annat liv strömquist. tror det kan bli ungefär jättebra. hejrå
02.11.2012 kl. 00:20

måndagslista


Nämn något som gjorde dig glad igår.
skulle väl vara insikten om att jag inte har fler paper att skriva på aslänge! hurra!

Vad gjorde du klockan 8.00 i morse?
låg i sängen och förbannade att jag aldrig kan stiga upp fast jag sovit tillräckligt.

Det sista du sa högt?
svor åt min datormus :(

Det sista någon sa högt åt dig?
"hejhej" tror jag, på telefon.

Vad har du druckit idag?
kaffe, ett glas rödvin med maten och nu dricker jag te.

Vad är det senaste du åt?
lingongrova med ost och kalamataoliver, värmd i mikron.

Vad är det senaste du köpte?
tågbiljett hem från köpenhamn.

Vad är det för färg på din ytterdörr?
oj jag minns inte haha. brun? men ytterdörren till gården är i alla fall blå!

Vad är det för väder hos dig nu?
blåsigt, regnigt och ganska kallt. mysigt i övrigt men det drar från mitt fönster.

Godaste glassmaken?
polkagris eller lakrits. eller gammal hederlig choklad.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
nej, men kärlek kan definieras så olika.

Drömmer du mardrömmar?
nej, jag drömmer actiondrömmar.

Favoritklädsel?
just nu mina svarta sammetslegging och en tjock, varm tröja.

Vad ser du om du tittar till höger?
en vit snedvägg.

Vad gör dig glad just nu?
ser mycket fram emot helgen då det är feministiskt forum i malmö! och att jag skrivit alla uppgifter till denna delkurs och inte har några kompletteringar. och mitt hår. och min käreste.

Vad ska du göra härnäst?
se tre avsnitt "dexter". myyyys.

Höger eller vänsterhänt?
höger.

Humör just nu?
frusen men glad.

Favoritgodis?
gillar inte godis, föredrar chips.

Sommarplaner?
ge mig inte ångest nu. vill ha ett trevligt sommarjobb.

Hur många kuddar sover du med?
en vanlig och två prydnadskuddar.

Morgon eller nattmänniska?
alltså jag hatar att vakna på morgonen. är aldrig pigg och det tar mig en evighet att komma upp, oftast somnar jag om och vaknar seg mitt på dagen. men när jag mot förmodan går upp innan 10 är jag glad och nöjd, så är väl egentligen en morgonmänniska, bara... trög? och jo, nattmänniska är jag också. men mest kvällsmänniska.

Stjärntecken?
lejon.

Stökigt eller välstädat?
en välorganiserad röra!

Vad längtar du efter mest just nu?
glögg, snö, kålrotslåda, kallrökt lax, yllesockor, eld i brasan, hårda paket och glitterkulor alltså julen och jullov.

listan hittad hos spicegirl
29.10.2012 kl. 20:47

unicornhurricane at 5 am

denna kväll har varit såpass händelserik att den summeras bäst i form av följande ord: grötfrukost, hundra kilo hårspray, väl godkänd, missad buss, "vi lever ju i ett patriarkat", laxsoppa, tåg tåg tåg, malibucola, r'n'b, clique, clique, clique, en överförfriskad french maid, kindpussar, holy crap, ostbågar, catfights, traktor alban, köpenhamnsbuss, utsmugglad mojito, vänskapslöften och supermånga kärleksförklaringar per sms. love is an sms sent at 4 am from köpenhamn to helsinki och tro inget annat, jag är jättejättekär och god natt.
27.10.2012 kl. 06:15

this, madame, is versaille.


idag ska jag på halloweenfest. gissa vem jag föreställer och få en tårta.
26.10.2012 kl. 14:43

boklistan


listan hittad hos nanó.

 
Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade.

sofies värld av jostein gaarder. tror inte jag förstod så mycket av den första gången jag läste den, men andra gången var jag runt sexton kanske och tyckte mycket om den. fast förstod knappast väldigt mycket mer då heller.

Bok som förändrat mitt liv mest.

eventuellt fittstim. hittade den hos min kusin när jag var tretton och "lånade" den, har läst den flera gånger sedan dess. väldigt bra, väldigt ärlig och väldigt viktig.

Bok jag tycker är överskattad.

fifty shades of grey. 40 miljoner sålda böcker, ärligt talat, vad är det med folk? nu har jag inte läst den själv, har dock bläddrat i den, läst flera recensioner och jag har den på mitt nattduksbord - och jag lovar, med heder och samvete, att om jag mot förmodan gillar den så äter jag upp min hatt.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med.

haruki murakami. det går bara inte. tycker han är fruktansvärt pretentiös. jag trodde det skulle bli oerhört spännande att läsa honom, men det var mest frustrerande. hans böcker har heller inte öppna slut som ger möjlighet till tolkning, hans böcker har inga slut alls. jag minns inte handlingen i någon av hans böcker och det är dåligt författarskap för mig.

Författare vars böcker är underskattade.

scarlett thomas och jeffrey eugenides får alldeles för lite publicitet tycker jag.

Jobbigaste bok jag läst.

jenny av jonas gardell. mår fortfarande illa när jag tänker på den.

Läser helst.

harry potter, fast det är främst ljudbok nuförtiden. jag älskar spännande böcker med intressanta intriger, oväntande vändningar och en bra kombination av detaljer, flytande text och dialog.

Önskar att jag läste mer.

över huvud taget. är väldigt dålig på att läsa numera, det är hemskt.

Bästa barnboksförfattaren.

astrid lindgren. jag vill säga tove jansson men jag kom på att jag inte tyckte om pappan och havet alls. benjamin and tulip av rosemary wells är en helt fantastisk bok också.
 

Gillar jag inte längre som jag gillade förut.

kommer inte på något; men något jag inte gillade förut som jag numera gillar är deckare. läser inte så många dock eftersom jag fortfarande är skeptiskt inställd till dem, men slukade millenium-trilogin och tycker mycket om lars kepler.

Roligaste bok.

the secret diary of adrian mole av sue townsend var riktigt rolig och fin. men inget slår humorn i harry potter-böckerna. läst/hört alla skämt kanske tjugo gånger men de är fortfarande roliga. hoppas verkligen att the casual vacancy håller måttet! avskyr dock böcker som försöker vara roliga, humor för mig är bäst när den bakas in i berättelsen naturligt, situationskomik liksom. liftarens guide till galaxen försöker vara rolig hela tiden och jag tycker att den misslyckas fatalt.

Bok som berört mig mest.

utrensning av sofi oksanen var väldigt gripande. det är svårt att tänka sig att det inte var alls länge sedan den verkligheten utspelade sig. drömfakulteten och happy sally av sara stridsberg berörde mig också väldigt mycket. av någon anledning finner jag inte henne pretentiös... eller jag vet inte, sjukt länge sedan jag läste henne och jag kanske blivit mer cynisk med åren.

Recencera din senast lästa bok.

har skrivit om den på min bokblogg.
16.10.2012 kl. 13:36

badhusskräcken vs kärleken till havet

Consider the subtleness of the sea; how its most dreaded creatures glide under water, unapparent for the most part, and treacherously hidden beneath the loveliest tints of azure. Consider also the devilish brilliance and beauty of many of its most remorseless tribes, as the dainty embellished shape of many species of sharks. Consider, once more, the universal cannibalism of the sea; all whose creatures prey upon each other, carrying on eternal war since the world began.

citat ur Moby Dick av Herman Melville

sedan jag var liten har en av mina största rädslor varit att slå ut tänderna. en gång i tvåan eller trean var det en kille i klassen som ramlade med cykeln och slog ut två av sina framtänder. de blev lagade samma dag, men jag tyckte ändå att det var bland det mest fruktansvärda jag hört.

som äldre har jag också varit rädd för detta. simhallar (eller badhus som det heter i detta land) har varit en källa till denna skäck. hårt kakelgolv + vatten = risk för halka. lägg till obehag för kroppshåring på golvet (på kroppen är det helt okej, men blött hår på duschgolvet... ingen annan som får rysningar?) och allmän kroppsnoja och jag har inte besökt en simhall på  över  tre år, förrän idag.

och det var kul och skönt och jag ska nog dit igen. vatten alltså, kan vara mitt favoritelement egentligen.

09.10.2012 kl. 20:53

smaker

hej! här kommer en lista på tre av mina bästa respektive sämsta smaker.lime. jag älskar lime! i dryck, i mat, i bakelser. syrlig och söt samtidigt och doften är inte från denna värld.ost. gärna i kombination med ett gott vin, olika sorters bröd, marmelader och geléer samt bra sällskap. mina favoriter är gräddig ädel, cheddar, mjuk brie och getost.polkagris. mitt absoluta favoritgodis.

och sedan, bevare mig väl - tre saker jag helst undviker att ha nära min mun (eller nos).saffran. jag ogillar saffran. förra julen stekte vi halloumi i saffran och lukten - lukten! jag gillar inte lussekatter heller, men har aldrig insett att det är saffranet som varit boven.koriander. detta är nog den värsta smak jag vet. koriander smakar tvål och är dessutom så himla lömsk: det kan finnas i din mat utan att den ger någon smak till några av de andra ingredienserna, men sen plötsligt letar sig en bit koriander in i munnen och... rysning. isch.kräftor. fy sjutton. smakar surt och luktar surt och dessutom äter man kanske tio procent, resten är pill och att slänga bort. håll dig borta från mig med din kräftandedräkt!

bubblare: kryddpeppar, lakrits och tomat (yum) och kapris, sill och nori-ark (usch).

det var det! vad är era favorit- och hatsmaker?
23.09.2012 kl. 16:31

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren