lionheart

Kate
 
hej. gjorde min första blingee idag på världsbästa kate. är mycket nöjd med resultatet. nu ska jag dricka saft och se jane eyre (tv-serien från 2006, observera), game of thrones eller något annat söndagsmysigt. 
27.01.2013 kl. 19:01

all the kings men

vår historia är männens och männen har skrivit vår historia. även kvinnornas. här följer ett urval citat ur det andra könet, där de beauvoir i sin tur citerat män med makt. varav det är flera som vi i vår tur citerar åter och åter igen och, som jag påpekade i ett tidigare inlägg, ingår i skolundervisningen på olika plan (medan kvinnliga dito bortfallit). 
 
" det finns en god princip som har skapat ordningen, ljuset och mannen, och en dålig princip som har skapat kaos, mörkret och kvinnan "
- pytagoras
 
" tackar gudarna att jag är född fri och inte som slav, och som man och inte som kvinna "
- platon
 
" honan är hona i kraft av en viss brist på egenskaper "
- aristoteles
 
" kvinnan är en ofullständig man; ett tillfälligt väsen "
- tomas av aquino
 
" kvinnans hela uppfostran bör vara anpassad till männen. kvinnan är skapad för att ge efter för mannen och uthärda hans orättvisor "
- jean-jaques rousseau
 
" nej, kvinnan är inte vår broder; genom lättja och mutor har vi gjort henne till ett utomstående okänt väsen som inte har något annat vapen än sitt kön "
- jules laforgue
 
 
 
 
p.s. det sades och sägs bra saker om kvinnor också, av män, men problemet (och poängen) med att tala för någon annan är just att man talar för någon annan; kvinnorna blev sällan lyssnade till eller hörda. så nej, jag tänker inte hylla de män som kämpade för kvinnors rättigheter, inte nu, för det är inte essensen med detta inlägg. 
24.01.2013 kl. 00:21

simone, simone

hey there you lady in tears 
do you think that they care if they're real, woman? 
they just take it as part of the deal 
lost in your men and the games you play 
trying to prove that you're better, woman 
but you needn't get heavy with them 
 
(kate bush - room for the life)
 
alltså vi får tidigt läsa om voltaire och kvinnohatar-rousseau som ni kanske vet skrev en bok som i princip handlar om hur mannen är kvinnans överhuvud och hur flickor inte ska uppmuntras att tänka fritt. denna man läser vi om i gymnasiet och gör A3-presentationer om honom och letar fram framgooglade bilder med dålig skärpa. om en man som sa att kvinnor är sämre värda och knappast ens människor
 
men om simone, älskade simone, hör vi ingenting. inte ett ord om mary wollstonecraft (som redan 1792 skrev att äktenskapet bara är ett sätt för mannen att äga sin kvinna) eller ens ellen key (som hade sina antifeministiska brister, men hon är förlåten). inte ett ord, inte ett knyst, kanske som tips på "skönlitteratur" på sin höjd. när hörde jag ens om beauvoir första gången? inte i skolan åtminstone. 
 
åt pepparn med dagens grundskolsläroplan. jag fick ett paket idag, det andra könet som jag läser med blyertspennan och postitlappar och försöker att låta bli att skriva hjärtan i marginalen (ta det lugnt vi är bara på förordet ännu) och förstår inte att den inte blivit obligatorisk läsning på alla grundskolor än. 
 
åh simone
23.01.2013 kl. 19:07

om tv-serier #6

(Six Feet Under)
 
OMG WTF? Season finale
Dexter säsong 6 och 7.
 
Best pilot episode
Six Feet Under, definitivt. Fastnade totalt.
 
First t.v show obsession 
Sunset Beach kanske. Haha åh så jag älskade Sunset Beach! Och Charmed, då.
 
Current t.v show obsession 
Brukar ha en comfortserie då och då, denna gång är det The Big Bang Theory. Inne på säsong fyra.
 
Saddest character death
Mike i Desperate Housewives kändes ju rätt onödig. Kommer inte direkt på någon annan nu. Alla djur som dog i Vilda djurens flykt.
 
Det här var sista delen om tv-serier! Listan är hittad här

 

22.01.2013 kl. 16:54

feminism is the radical notion that women are people

I'm so sorry if I'm alienating some of you 
Your whole fucking culture alienates me
 
lyssnade på p1-dokumentären om "nora" igår och är fortfarande arg, fortfarande ledsen och uppgiven och trött på världen. för er som inte vet eller orkar/vill lyssna: nora är en tjej som blev tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende. hon leddes in i prostitution som 16-17 år gammal. en natt blev hon fastbunden och brutalt våldtagen av en man som senare visade sig vara göran lindberg, polischef.
 
han dömdes till sex års fängelse för flera våldtäkter, misshandel, koppleri och köp av sexuella tjänster.
 
nora vill ha samtalsterapi av en kvinnlig psykolog men nekas detta av den värsta äckelgubben jag någonsin haft oturen att stöta på; ola gefvert. han säger bland annat "det finns ingen inom vården som tror på bearbetning mer" och "om en person går till en cancerläkare och ber om strålbehandling kan han ju inte få det heller!" och säger att nora inte själv kan veta vad som är bäst för henne. han säger att hon har borderline personlighetsstörning utan att göra en utredning och att en annan läkares uttalande om posttraumatiskt stressyndrom inte stämmer. 
 
senare ifrågasätter han även att hon blivit våldtagen. han säger "hon horade ju redan innan det här med lindberg" och menar att nora får skylla sig själv.
 
det är i sådana här tillfällen som feminismen behövs. det är sådana här händelser som tydligt visar svart på vitt att det finns en struktur som säger att vita män med makt får behandla unga kvinnor utan makt på vilket sätt de vill. och tjänar pengar samtidigt. utsatthet och förtryck av detta slag är inte ovanligt och jag mår illa.
 
att vara feminist (eller ens att hata män) betyder inte att någon hatar alla män på denna jord eller tycker att män som släkte förtjänar döden. jag är inte manshatare. jag är, däremot, hundra procent feminist (vilket inte alls handlar om manshat) men kan trots detta förstå att någon skulle hata män. 
 
det är ju bara att se på vad som händer i samhället. och vad som hänt de senaste tusen åren.
 
22.01.2013 kl. 11:25

den här sidan av millennieskiftet

alltså väldigt ofta vill jag vakna och inse att det inte är 2013 utan 1983 eller typ 1977 istället. utan den här ständig-uppkopplade-känslan och vetskapen om att jag behöver vetskapen om så mycket ovärderligt. hade jag varit född tjugo år eller trettio år tidigare hade jag kanske inte suttit här och livestreamat kattungar och googlat makaronilådarecept, jag hade lekt med riktiga kattungar under köksbänken och bläddrat i en tjock kokbok med flagnande sidor. haft jättekrulligt hår, högmidjade jeans och förknippat mode med renhet. lyssnat på vinyl och spelat sällskapsspel framför en öppen brasa. kanske jag till och med låtit min kreativa ådra flöda lite friare än nu då den pressar ner sig själv av alla prestations- och skapandekrav och krav på att vara bra och duktig och nyskapande. för nu är det 2013 och det räcker inte bara med att skriva eller något annat, du måste vara annorlunda än allt annat vi haft de senaste 2000 åren av populärkultur. det är därför det finns så mycket mer dålig musik/film/tv/människor nu än tidigare. såklart. 
 
allt var så mycket mindre farligt tidigare också. kött och cigaretter i mängder och ingen funderade över global uppvärmning eller transfetter eller radioaktiv strålning. bara flowerpower och kommunism och fritt sex och kärlek. 
 
okej människorna var knappast bättre på det glada 70-80-90-talen heller. eller snällare..... men man behövde heller inte höra om allt som är så lätt att höra om nu pga facebook, bloggar och allt det där.
 
 
hade kunnat hänga med dom här sköningarna t.ex. bob geldof, paul mccartney och min bästis katie b.
 
fast tvåtusentalet har gett mig mycket fint också. utan internet hade jag inte träffat hälften av alla underbara personer jag känner eller hört om fantastisk musik jag nu hört om (även gammal sådan) eller träffat min käraste eller flyttat utomlands. så grattis denna sida av år 2000, du är helt okej ändå ibland. 
21.01.2013 kl. 18:54

hemmays och hejdåpuss

jag har en finne på överläppen och mossa på tänderna men haft en underbar helg. bio, ohälsosam vräka-i-sig-mat, 90-talsfest (som på många sätt fick mig att inse två saker: nej, jag saknar inte min barndom, och två, jag tycker inte om hemmafest, eller klubbkväll, eller partytime. alls. ska det vankas fest ska det innebära hemmafest med god mat & dryck, musik på lagom pratvänlig nivå i bakgrunden och en handfull människor att samtala eller spela spel med. inte dans dans dans och spilla vin på parkettgolvet-fest. parentesen slut) sen har jag myst och kramats och varit kär. längtat till sommaren. tittat på kattungar. lett mycket. imorgon börjar min fortsättningskurs i genusvetenskap och den fjortonde februari åker jag till finland och sen är det ju nästan vår.
 
 
mjau.

p.s. jag har fått en brevvän också. bästa idén sen kaffepressen uppfanns, som fröken ifråga själv uttryckte det.
20.01.2013 kl. 21:13

om tv-serier #5

Favorite ship 
Umm jag antar att frågan syftar på två karaktärer vars relation jag gillar? Men gäller bara kärleksrelation eller relation överlag? Älskar nämligen relationen mellan Sheldon och Penny, men den är ju platonisk i allra högsta grad. Debra och Dexter gillar jag också. 

Favorite series finale
Sex and the City. SKOJA har inte ens sett. Desperate Housewives var rätt gulligt plus ett SPOT ON slut. 
 
A show you plan on watching (old or new)
Game of Trones, Downton Abbey, Sherlock, Carnivàle...
 
Most annoying character 
Carrie Bradshaw. Utan. Tvekan.
 
Best quote
 
 
17.01.2013 kl. 23:16

om tv-serier #4

My Family
 
Jane Eyre
 
Twin Peaks
 
Your guilty pleasure show 
My Family. Inte direkt rolig; ganska klyschiga skämt och förutsägbara intriger, men jag älskar Zoë Wanamaker. Hon är bedårande. När jag blir stor ska jag bli som hennes karaktär (fast laga god mat)
 
Favorite mini series 
Har inte sett Jane Eyre från 2006 än, men vill! Miniserier... hmm. Kommer inte på någon nu.
 
Favorite title sequence 
Six Feet Under och Dexter, definitivt. True Blood har också en snygg, synd att serien är värdelös.
 
Best t.v show cast 
I ordningsföljd: Twin Peaks, Dexter och Shameless UK.
 
Favorite kiss
Naomi och Emily, såklart.
 
16.01.2013 kl. 13:22

om tv-serier #3

 
Favorite female character
Debra i Dexter, Effy i Skins (bilden), Naomi/Emily-relationen i Skins, Debbie i Shameless UK, Maggie Smiths karaktär i Downton Abbey och Lilla My. 
 
Favorite male character 
Dexter, Marshall i HIMYM, Vince Masuka i Dexter (i verkligheten hade jag förmodligen hatat honom), Angel i Dexter (bra karaktärer i denna serie) och, givetvis, alla gånger, Dr. Sheldon Cooper i The Big Bang Theory (bilden).
 
A show that disappointed you 
Girls. Jag förstår ju varför folk gillar det, egentligen, men jag gjorde inte det. Adam är vidrig och dialogen känns väldigt överplanerad och onaturlig ibland. 
 
An episode you’ve watched more than 5 times 
Ingen aning. Vet inte om det finns något sådant.
 
Favorite childhood show 
När jag var miniliten älskade jag givetvis Mumintrollen, samt De vilda djurens flykt och Jorden runt på 80 dagar (på finska). Älskar fortfarande! Speciellt den sist nämnda och mumin. 
14.01.2013 kl. 15:11

om tv-serier #2

(Charmed)
 
(sämsta avsnittet ever)


(Historieätarna)


(bästa avsnittet ever)

(Game of Thrones)

Favorite episode of your favorite t.v show 
Nu har jag ju ingen absolut favorit tv-serie, men i högstadiet såg jag sista avsnittet av Queer as Folk (UK) en massa massa gånger. Hade spelat in det på vhs och minns att jag fann det fantastiskt och roligt. Samma med sista avsnittet av Ally McBeal
 
När jag slaviskt följde Charmed hade jag en dagbok där jag varje måndag skrev om avsnittet jag sett. Alltså den tiden... att vänta på klockan 21:00 och sen bänka framför tv:n. Helt annat än nu då allt finns tillgängligt direkt det kommer ut i produktionslandet.
 
Least favorite episode of your favorite t.v show
Finns massa The Big Bang Theory-avsnitt och kanske ännu fler How I Met Your Mother-avsnitt som jag inte kan gilla över huvud taget på grund av tröttsamma stereotyper, sexism och/eller könsroller. Ett exempel är avsnittet i HIMYM där gänget ska måla Lilys och Marshalls bebisrum och de väljer gult för att "gult är könsneutralt" då de först ser neutralitet som nåt bra (vilket gjorde att jag TRODDE AVSNITTET SKULLE ÄGA) men sen ångrar de sig när de får veta att de får en son och köper blå målarfärg och alla är glada för de slipper den fula gula neutrala nyansen... Alltså ville typ sluta titta helt efter detta hjärndöda avsnitt. 
A show everyone should watch 
Historieätarna! Sjukt intressant!
Best scene ever 
Asså musikalavsnittet av Oz. Och när Leonard kommer tillbaka från Nordpolen i The Big Bang Theory. Scenen mellan Dexter och Debra i början av säsong 6, Jennifer Carpenter är helt fantastisk.

A show you thought you wouldn’t like but ended up loving
Jag var skeptisk till både HIMYM och TBBT på grund av att jag sällan gillat sitcoms, men älskar båda två (med vissa förbehåll som sagt). Kommer inte på någon annan just nu. Men har sett lite av Game of Thrones och en kvart av Breaking Bad och är skeptisk till båda, så kan ju återkomma om jag börjar älska dem senare.
13.01.2013 kl. 14:58

om tv-serier #1


(Shameless UK)

(Downton Abbey)
 
(Dexter)

hittade en 30 days of tv challenge och tänkte svara på den som en delad frågelista. här kommer del ett.

A show that should have never been canceled 
Twin Peaks, helt klart. Samtidigt så hade det känts konstigt att faktiskt se någon fortsättning, men sista avsnittet av säsong 2 är bara så... jagvetintevad.

A show that you wish more people were watching 
Brittiska Shameless. Alla pratar om den amerikanska versionen, som jag dock inte sett, men ingen verkar ha sett originalet. Älskar den brittiska.

Your favorite new show (aired this t.v season) 
Finns ingen sådan. Det nyaste jag sett måste vara Downton Abbey som jag sett ett avsnitt av.
Your favorite show ever 
Så jättesvår fråga. Men jag äääälskade Charmed när jag var liten. Har älskat Grey's Anatomy, Skins, Lost, kollat en massa på The Big Bang Theory och How I Met Your Mother... Tycker massor om Dexter. Och tror jag kommer gilla Downton Abbey när jag väl sätter mig in i det.
 
A show you hate
2½ Men. Tänker inte ens lägga upp en bild på det. Samt typ 99% av det som kommer från Finland. 

 

12.01.2013 kl. 19:42

mitt tvåtusentolv

 
Beskriv året med tre ord.
förvirring, eufori & flytt.
 
Vilka ser du som de största händelserna under året?  
jag hoppade av scenkonst i vasa för att börja studera genusvetenskap. älskar teater, men den utbildningen kändes inte för mig, vasa var inte för mig, jag var urled och behövde bort och ångrar inte mitt beslut. 
 
jag träffade min käreste och inledde distansförhållande som funkat över förväntan. distans är inte lätt, men ingenting oöverkomligt heller. har aldrig känt mig såhär trygg ens då jag bott tätt inpå en partner...
 
jag färdigskrev en novell och fick vg i de flesta skoluppgifterna.
 
Har du blivit bättre på något?  
jag intalar mig att jag blivit bättre på att stå emot impulsköp. får lite stressig ångest av att äga en massa saker så har minskat på mitt bok- och klädesshoppande. försöker att inte hamstra en alltför stor mängd småprylar heller. alltså, det mesta vi äger är ju stört onödigt egentligen. 
 
mitt vetenskapliga skrivande har definitivt förbättrats, fast jag var väl aldrig dålig till att börja med heller.
 
mot slutet av året blev jag även bättre på att läsa skönlitteratur samt se klart filmer jag påbörjar.
 
 
Gjorde du något du aldrig gjort förut?  
studerade annat än teater, sedan gymnasiet. känns väldigt bra, även om teaterstudier ännu finns med i någon slags mental lista över framtidsdrömmar. men det är inget exklusivt längre. vilket både känns skönt och lite melankoliskt.
 
Vad var extra dåligt med året?
för första gången någonsin: vad ska jag göra med mitt liv? har sedan tre års ålder vetat att jag vill bli skådespelerska och jobbat för det, studerat inom branschen och sökt till teaterhögskolor utan resultat. jag vet att jag är duktig och kunde bli bra men konkurrensen är hård och allt stod mig till slut upp i halsen. efter utbildningen i vasa hade jag kallat mig dramainstruktör och det kändes inte rätt, inte jag, så jag slutade. och sen... vad? genusvetenskap är oerhört intressant och bjuder på flera olika möjligheter men ändå. det är som två sidor som drar mig åt olika håll. och så en röst som säger hördu julia du är redan tjugofem det är nog dags att skippa skådespelardrömmen och börja se dig om efter annat och då vill jag skrika "NEJ NEJ NEJ det FINNS ännu en chans, en sista chans och jag SKA ta den!" så ja. förvirring deluxe. 
 
en sida av mig vill också bara dra till irland och föda upp hästar.
 
annat dåligt var skolstress, saknad och alla flyttar
 
Vad var extra bra? 
nya klassen, utbildningen, mikael, kate bush, pad thai och dexter.
 
 
Vad lyssnade du på? 
massa kate bush och klassiskt och harry potter på ljudbok.
 
Vad skrattade du åt?
diverse youtubeklipp (som my drunk kitchen), how i met your mother som jag sträckkollade i somras och min witty pojkvän.
 
Vad grät du till?  
ungefär 80% av filmerna jag såg och annat gullegull, samt skolstress och framtidsångest.
 
Lärde du känna några nya människor?
ja, och det var mestadels fabulöst.
 
 
Och så slutligen; dina planer inför 2013?
tror detta år kommer bestämma vad det kommer bli av mig. tänker "sista gången gillt" angående teater och så får det bära eller brista. men vem vet. jag kanske aldrig slutar.
 
läsa minst 30 böcker.
se minst 100 filmer.
 
äta hälsosamt; mer vegetariskt, mindre kolhydrater, inga e-nummer och tillsatser och minska drastiskt på socker och transfetter.
 
ha en underbar sommar. mina två senaste somrar har haft alla förutsättningar att bli fina men mest bestått av ångest/oro, trötthet, seghet, längtan och saknad och inte känts som en riktig sommar. 2013 i dare you.
 
och vara glad, snäll och ärlig mot mig själv.
06.01.2013 kl. 12:48

böcker & filmer

 
nygammal reklam varsågoda.
 
här hittar ni min bokblogg. recensioner, bilder, böcker.
och här min filmblogg, med andra ord en dagbok över de filmer jag sett och de betyg de fått. filmrecensioner är inget jag vill befatta mig med än.
02.01.2013 kl. 13:38

tvåtusentolv, tvåtusentretton

 
mitt 2012 var betydligt gemytligare än mitt 2011, på de flesta sätten. årsskiftet 12/13 kännetecknas dock av den sedvanliga framtidsovissheten - vad vill jag göra och vad borde jag göra, vem vill jag vara och framför allt var. just nu känns det som jag är på rätt plats, på rätt utbildning och äntligen i ett boende jag trivs i, så det är väl bra. 
 
mina nyårslöften är att vara snäll mot mig själv och öppen mot andra.
att läsa minst 30 böcker och se minst 100 filmer. det betyder att se klart de filmer jag påbörjar.
och standardlöften; äta hälsosamt (vari ingår se en näringsexpert/läkare/healer som kan berätta för mig vad min mage har för fel), och träna. 
 
gott nytt år på er och lycka till med 2013!
02.01.2013 kl. 10:54

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren