topp 10 favoritlåtar 2011

jag är inte så mycket för att recensera musik, men jag kan ju försöka. här har jag lagt ihop en lista, må tyckas lagom märklig, med mina tio favoritlåtar från det gångna året. det är en varierande lista. mycket varierande. ungefär som jag.

detta är alltså inte bara låtar från just 2011, utan även gamla godingar som jag upptäckt/återupptäckt just nu.10. orishas – cosita buena

en av de finaste teaterföreställningar jag sett i mitt liv innehöll den här låten. har lyssnat på den regelbundet sen dess och drömt mig tillbaka. fantastiska rytmer.9. sunset rubdown – for the pier

ett band jag aldrig hört talas om förrän axel tipsade om det. och ja, det är väldigt sällan jag orkar engagera mig i ett band jag blir tipsad om – vill helst hitta band själv – men här blev jag fast. den här låten är fantastisk.8. rihanna – s&m

jag vet. jag erkänner. jag kan ställa mig upp på dansgolvet och sheikka loss när rihanna sjunger om bdsm-sex. några frågor på detta?7. cecilia bartoli – sposa son disprezzata

en återkommande favorit sen 2009. av någon anledning mer återkommande detta år, speciellt vid fylla. opera och fylla är inte att rekommendera.6. kate bush – houdini

lyssnade på kate bush förut men har först nu kommit att verkligen uppskatta hennes talang. den här låten är bara så himla fantastisk på alla sätt och vis.5. veronica maggio - jag kommer

ungefär hela april 2011 kan summeras med denna låt. det är en enda outburst av glädje och ja, det kan mycket väl tolkas som en kvinnlig orgasm, men samtidigt kan jag så himla starkt koppla den till känslan av att bli kär.4. lady gaga - sheisse

"jag önskar jag kunde dansa utan någon annan närvarande. jag önskar jag kunde dansa utan all denna skit." vad mer behövs?

http://www.youtube.com/watch?v=wWZu6NWJkHw (går inte att bädda in)

3. amandra palmer – guitar hero

en låt jag numera kan utantill. ombytlig, beskrivande, medryckande, betydelsefull.2. a silver mt. zion - god bless our dead marines

elva minuter av njutning. pure. njutning.1. antony and the johnsons – kiss my name

den här låten alltså. så vacker, så hjärtskärande, så fantastisk.
25.12.2011 kl. 23:43

god jul önskar pudeln

24.12.2011 kl. 14:40

lilla my

levererar kloka one-liners sen 1990 (syftande till tv-serien).

"nåja, fest som fest."

"om jag hittade en tillräckligt liten pojke skulle jag också vara oanständig."

"du kan ju alltid slänga ut en krok och börja samla sjögräs istället."

"nå inte kan jag slå henne med brödkaveln under bordet."

"kanske rommen tog slut och de seglade efter mera."

"titta, såhär förökar de sig. och sen äter de upp oss allihop."

"vet du vad, jag har en fin idé. du kunde bli min pojkvän."

"jag önskar ni var mina galärslavar."


kärlek.
24.12.2011 kl. 00:13

faint

igår svimmade jag för första gången i mitt liv och det första jag såg när jag vaknade upp var en ängel.
22.12.2011 kl. 12:38

the most awesome thing ever

bakgrund: en fin författare skrev en roman om magi. en väldigt bra roman som dessvärre tog mig över ett halvår att läsa ut. måste läsa om den någon gång. "it's like seeing the worlds of narnia and harry potter through a 3D magnifying glass."  var det en recensent som tyckte.

en av karaktärerna i boken hette julia. som jag. detta sker inte så ofta, att en karaktär i en bok delar mitt namn. hon vad besatt av magi, lite som jag. i september i år gav han ut bok två, där julia fortsätter figurera (enligt vad jag läst om boken så har hon en betydligt större roll i bok två.)

för ett tag sedan ordnade han en omröstning för sina läsare, om vilket efternamn julia skulle bära, eftersom hon inte har något i böckerna. och nu har han valt ett.

wicker. julia wicker.
de som vet vad jag heter i efternamn förstår hur awesome detta är.
ganska så fucking awesome.
21.12.2011 kl. 03:10

man vet att man ser för mycket på tv-serier

då det första som verkligen ger en julstämning i hjärtat är att återse vlc-ikonen med tomteluva. ungefär det sötaste jag sett.
18.12.2011 kl. 17:20

24 år och fem månader ung

jag lider ofta av åldersnoja, av diverse olika orsaker. jag är bland de äldsta i min klass. min förra pojkvän var fyra år yngre. jag går andra året på min första "riktiga" utbildning, och är ändå redan 24. 24! så himla gammal.

men nej, ändå inte. verkligen inte. min moster sa alltid att livet inte börjar på riktigt förrän vid 35, och jag lever hellre med den tanken i huvudet än "livet är över efter 30". lady dahmer fyller 35 idag och detta till ära vill jag citera henne.

"Det är lite patetiskt egentligen det där, vårt eviga sökande efter samt hyllande av ungdom. Jag fick nyligen den där chockande kommentaren 'Är du trettiofem? Jag trodde du var 22!' och åh vad glad jag blev för jag ser ung och rynkfri ut och bläää egentligen. Och så blev jag förbannad på mig själv som inte, min ålder till trots, kommit längre än så. Inte landat. Inte accepterat. Och så jävla mycket energi och tid som går åt till att oroa sig och fundera på sånt som faktiskt inte går att ändra på överhuvudtaget. Oavsett hur mycket silikon och restylane och botox man pumpar in i systemet.

Och vad fan är en tjugoåring egentligen? I den åldern visste man knappt om man var kåt eller kissnödig men ändå ska man ha blivit något stort innan man når 25. I andra kulturer hyllas ålder eftersom att med åldern kommer visdom, kunskap och erfarenhet. Nåt att respektera och hylla om något."
17.12.2011 kl. 12:37

underbara ångest

underbara clara har intervjuats för damernas värld i en artikel som handlar om pyssel. inget ont om pysslande - tvärtom, det är superfint med folk som vill göra saker själv istället för att köpa nytt, som återvinner gamla material och sprider sitt intresse. men rubriken? "pyssla - och visa att du är någon." jag kan förstå den humoristiska undertonen, men mest får jag prestationsångest. "jaha, okej, jag har en sax, lite papper och lim, om jag klipper några snöflingor och limmar på fönstret, räknas det? är jag någon då?"

jag är så himla trött på artiklar och blogginlägg som ska försöka verka inspirerande och nyskapande och få oss att vilja vara oss själva, men mest säger precis samma sak som alla tidningar skrivna ur männens synpunkt där vi blir upplysta om senaste frisyren, snyggaste kläderna och bästa sminket - "detta måste du göra för att duga som tjej". men det är inte "banta, köp rätt kläder och såhär-är-du-bra-i-sängen."

det är pyssla. odla dina egna kryddor. baka, minst en gång per dag. köp second hand. laga frukost, lunch, middag. motionera. föd ett barn, kanske två. köp rött läppstift. och fotografera alltihop.

nej, jag är någon oavsett om jag pysslar fram trehundraelva julklappar, bakar en jävla sachertårta och bjuder mina vänner på ostronkväll - eller sitter i min säng med raggsockorna på och ser en hel säsong av "midsomer murders". och jag behöver inte "visa" något för någon, för huvudsaken är att jag vet det själv.och hör sen!
09.12.2011 kl. 22:28

pottermakt

gick in på världens mysigaste affär. skulle köpa te, men deras kassaapparat från 1934 tar ju inte kort så får återkomma en annan dag. herren bakom kassan frågade mig innan jag gick vad jag lyssnade på, och när jag svarade "harry potter på ljudbok" gav han mig tummen upp.
07.12.2011 kl. 18:18

det snöar!

06.12.2011 kl. 14:52

sju

några mer eller mindre spännande sanningar om mig. hurra!

- jag blev fjärde av åtta i ett poetry slam i göteborg en gång. dikterna jag skrev inför det borde jag ha kvar någonstans. usch vad nervös jag var då.

- har fått ett par drinkar genom att säga "käynks mä usein täällä?" i baren.

- har orienterat på alperna. blev infernaliskt kissnödig. där uppe finns inga träd.

- när jag var tolv var jag övertygad om att jag var häxa (hade aldrig hört talas om harry potter då). min favoritfilm var "the craft" (såg den minst en gång i veckan) och min favorittvserie "charmed". ägde en magibok som på något mystiskt sätt försvann, och inte fanns någonstans att köpa. men förra året var det en tjej som hade en på vinden, och sen kom den i min ägo igen.

- har varit så kär i eminem att jag blekte håret.

- åkte till skottland för två dagar i februari 2009, tur - retur 15 euro. priceless har aldrig haft klarare betydelse.

- jag önskar minst en gång om dagen att jag levt under en annan tidsålder. gärna 80-tal, 40-tal eller tidigt 1800. helst 80-tal, så hade jag kunnat vara bästis med kate bush, ha assnygga kläder och kreppat hår, och inte behöva tillbringa mina söndagar med att skriva listor som denna i brist på annat att göra.

tackåhej leverpastej
05.12.2011 kl. 00:19

muzak

blir ju inte till att svara på dessa frågor en per dag, så slår till med tio på en gång. musik alltså.your favorite artist

har ändrat denna fråga från "song" till "artist" eftersom det är lättare att svara på. mina absoluta favoriter har länge varit; kate bush, beirut, cocorosie, antony and the johnsons, och en massa klassisk musik och opera.

your least favorite artist
känns väldigt tråkigt att svara typ "det som spelas på radio" eller "justin bieber". tycker det är mer intressant att nämna musik som folk generellt sett faktiskt gillar. som kent. eller håkan hellström, jag tål bara inte deras röster eller prettotradiga låttexter. svensk pop i allmänhet. och så finns det flera genrer jag inte är så väldigt intresserad av, som dupstep, metal och missförstådd-kille-med-gitarr (kallas väl indie).

a song that makes you happy
just nu kan jag inte komma på en enda. men det finns ju flera glada låtar. ice ice baby, till exempel.

a song that makes you sad
det mesta med antony, men det är mest fint.

a song that reminds you of someone
oh comely.

a song that reminds of you of somewhere
la voix.

a song that reminds you of a certain event
honey or tar.

a song that you know all the words to
finns en del. däremot kan jag INTE dendär låten som fick folket på ollis att ställa sig upp på borden och skriksjunga för glatta livet. något med "längtar efter något som kan rädda mig". jag kände ungefär det samma då.

a song that you can dance to
allt som har en puls.an artist  that makes you fall asleep
current 93.
04.12.2011 kl. 15:11

kate


kate bush (f. 1958) är en av mina största idoler. har lyssnat på hennes musik sedan gymnasiet ungefär, och återkommer alltid till den. hon är ett geni. underbara texter, fantastisk stil, och en helt otrolig röst. att hon är en av de vackraste kvinnorna jag sett gör inte saker sämre. alla måste kolla på det här klippet från 1979 (då hon var 21 år gammal). det är övermänskligt att besitta en sådan begåvning.en jullåt passande nog. jag är mållös. fantastiska kvinna.
04.12.2011 kl. 00:37

dumbledore

"Understanding is the first step to acceptance,
and only with acceptance can there be recovery."


- Albus Dumbledore
02.12.2011 kl. 22:49

good morning killer king you're a star

lista hittad hos niotillfem

1) VAD GJORDE DU FÖR TIO ÅR SEDAN?
gick i åttan och piercade näsvingen med pistol.

2) VAD GJORDE DU FÖR ETT ÅR SEDAN?
längtade till våren och hade ångest. som alla andra höstvintrar ungefär.

3) FEM SNACKS DU GILLAR?

- grillchips med vitlöksdipp
- ostbågar
- snittar med random god gegga på
- auraost (är ett snack)
- chilinötter. helst på d.o.m.

4) FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL? 

eminem - bitch please II
rasputina - our lies
amanda palmer - guitar hero
beirut - prenzlauerberg
verka serduchka - dancing lasha tumbai

5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM DU VAR MILJARDÄR?

- resa
- köpa lägenheter i de trevliga länder jag hittar på mina resor
- söka till alla utbildningar jag kan tänkas vilja gå
- spara
- donera

6) FEM DÅLIGA VANOR?

- har väldigt dålig självdisciplin. kan hålla städigt max en dag och orkar aldrig städa. ond cirkel.
- har svårt att inte döma folk.
- orkar inte borsta håret.
- lägger mig för sent = trött på morgonen
- väldigt kass ekonomiskt. ska skärpa mig, lovar.

7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA:

- lyssna på harry potter på ljudbok och glömma allt annat
- kolla på en tv-serie i ett sträck och sticka
- rollarbete (jag vet, fånigt uttryckt, #idontcare)
- sova. helst utan drömmar och avbrott.
- äta på restaurang med trevligt folk och massa vin.

8) FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA:

- päls
- ärmlös topp med tunna axelband som slutar vid naveln. som alla hade i åttan.
- stilettklackar
- bad hair day-mössa
- den här
29.11.2011 kl. 21:05

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren