om att överleva en hajattack eller ett bråk med bästisenInnehållet i pojkarnas överlevnadsguide:

- Hur man överlever en hajattack
- Hur man överlever i skogen
- Hur man överlever frostskador
- Hur man överlever en flygkrasch
- Hur man överlever i öknen
- Hur man överlever en isbjörnattack
- Hur man överlever ett brutet ben
- Hur man överlever en jordbävning
- Hur man överlever en skogsbrand
- Hur man överlever en zombieinvasion
- Hur man överlever ett ormbett
- Hur överlever du om din fallskärm ej fungerar
- Hur man överlever en krokodilattack
- Hur man överlever ett blixtnedslag
- Hur man överlever en T-Rex
- Hur man överlever ett sjunkande skepp
- Hur man överlever en vampyrattack
- Hur man överlever en lavin
- Hur man överlever en tornado
- Hur man överlever kvicksand
- Hur man överlever ett fall
- Hur man överlever en bisvärm
- Hur man överlever i rymden

Innehållet i flickornas överlevnadsguide:

- Hur man överlever ett bråk med bästisen
- Hur man överlever fotbollsuttagningar
- Hur man överlever finnar
- Hur ber du om ursäkt
- Hur har man den bästa övernattningspartyt någonsin
- Hur du tar det perfekta skolfotot
- Hur man överlever bröder
- Hur du hanterar du rikedom
- Hur man håller hemlisar
- Hur man överlever prov
- Hur man kommer över blyghet
- Hur hanterar man ett kändisskap
- Hur man överlever man en campingtur
- Hur man överlever en modemiss
- Hur du lär din katt att sitta (dafuqdidijustread)
- Hur du förvandlar ett nej till ett ja
- Hur man överlever pinsamma situationer
- Hur man överlever en förälskelse
- Strandöverlevnad
- Hur du kan tar hand om solbrännan
- Hur du väljer perfekta solglasögon
- Hur man överlever "sanning eller konsekvens"
- Hur blir du en fantastisk barnvakt

(bilder och innehåll kopierat härifrån)

I. Can't. Even.
24.06.2012 kl. 21:19

om h&m

10.06.2012 kl. 20:08

om att inte orka

under mina sjutton år som studerande i diverse olika klasser har jag märkt tydliga skillnader bland kön. såklart, det gör man ju, oavsett hur genusmedveten man är. en av dem är skillnaden mellan accepterat beteende för killar och accepterat för tjejer.

när jag gick på en teaterfolkhögskola hade vi en kille i klassen som var stöddig, öppet dissade folk (läs: mig) och vägrade ha fel om någonting. efter en diskussion då han försökt trycka ner mig totalt sa en tjej i klassen "men han är sådan, det är typiskt honom."

och jag blev förbannad. jag blev så jävla förbannad. vadå typiskt honom? bara för att det ingår i ens personlighet att vara en empatilös idiot så ger det väl ändå inte en rätten att vara det? och det är alltid, ALLTID männen man talar om när man säger så. hur ofta säger man "men hon är sådan"?

det som är typiskt tjejer är att reagera stort på "småsaker" eller att gråta över bagateller. men när en tjej är elak, talar skit om folk när de inte är närvarande eller uttalar åsikter som är rentav sexistiska så är hon sjuk i huvuet eller en bitch. men killar slipper. de slipper något straff för det är helt normalt för killar att vara sexistiska eller bete sig åt som skitstövlar för av någon anledning anser samhället att det ingår i mannens dna att vara stöddig, elak, otrogen och falsk.

och jag har så ofta hamnat in i diskussioner med dessa män. även då kvinnor varit inblandade - dock har de ofta dragit sig ur. det slutar alltid med att killen nonchalant viftar med handen och ler lite halvt förläget medan jag, så gott som alltid, fått sista ordet. dock tror jag inte det gjort någon skillnad. de har sina åsikter. och så många som jag känner som känner som jag säger ofta "men jag orkar inte börja hålla på", "de är ju bara dumma i huvudet".

men jag anser att man MÅSTE orka, oavsett om det är på skämt eller allvar. det är så djävulskt viktigt att få fram åsikter som inte är hatiska eller sexistiska. att man inte orkar kämpa för ett mer jämlikt samhälle bara på grund av trollen som finns bidrar ju bara till att trollen förökar sig och att de sunda åsikterna hamnar i skymundan.
12.05.2012 kl. 00:32

om superhjältar

batman, superman, the incredible hulk, spiderman, kick-ass, the green lantern, flash och så vidare i all oändlighet. superhjältar har alltid varit och kommer alltid vara populära. de är allt från den blyga nörden som blir biten av en spindel till utomjordingar i mänsklig skepnad. det finns något för alla. eller... ja. det finns något för männen.

jag vill inte vara sådan, men alltså, ingen annan som är trött på att den enda gången en kvinna får vara med och fightas med killarna är ifall hon har utseendet med sig? de flesta manliga superhjältar är onekligen muskulösa, attraktiva och sätter säkert komplexhjulen igång i pojkars hjärnor också - men här finns även en grön klump (hulken), samt alla nördars dröm i spindelmannen.

den enda kvinnliga superhjälte (nåja, av kvinnligt kön) som egentligen faller ur den stereotypa superhjältinnerollen är hit-girl - som är ett barn. men tänk henne som vuxen. jo, precis. dödligt sexig och tilltalande som få.

jane fonda som barbarella, 1968


scarlett johansson som black widow, 2012

chloë moretz som hit-girl, 2010

den här bilden säger också mer än tusen ord. ehm. om alla karaktärer poserade som den kvinnliga:originalet:

10.05.2012 kl. 12:46

mat är sex, äta är snuskigt och smal är lika med oskuld.fantastiska michaela larsson från konstpretton har skrivit ytterligare en väldigt bra artikel om något väldigt sjukt och framför allt vanligt. nämligen hur mat ofta framställs i media som något sexuellt. och alltid med kvinnor i bilden. läs, vetja.läs också hennes andra artikel om hur kvinnor förminskas och föryngras i media för att visa hur oskuld, smalhet och underkastelse är sexigt och eftersträvansvärt.

och så säger folk att vi har ett jämställt samhället.
jo. visst.
02.05.2012 kl. 12:13

låt barnen vara barn

det finns de som säger att det ligger i en pojkes natur att vilja busa medan flickor vill vara söta. det finns de som säger att det är barnen själva som väljer och att de då i de flesta fall väljer leksaker som är typiska pojk- eller flickleksaker.

och det övergår totalt mitt förstånd att man inte (speciellt om man själv är förälder!) kan se det sjuka i detta. barn väljer inte själva när de är ett, två, tre år gamla. det är i allra högsta grad föräldrarna och övrig omgivning som sätter mall för hur barnen klär sig, vad de leker med och hur de bemöts. det sitter inte i könsorganet om man vill leka med tåg, klättra i träd, pyssla eller sminka sig.

det är vida känt att flickor blir mer omhändertagna och oftare får sitta i knät medan pojkar ges mer rum att leka för sig själva. det är fullt normalt att säga åt en liten grabb vad stark eller tuff han är, och till en jämngammal tjej vilken söt prinsessa hon är. man menar givetvis inget ont med dessa "komplimanger" - men de sätter en mall för hur barnet växer upp.

och sedan finns media. redan små barn tittar på tv-reklamerna och ser vad som riktas till flickor och vad som riktas till pojkar. på film, på tv och i böcker visas tuffa killar som löser brott och åker på äventyr, och söta tjejer i fina klänningar som väntar på att bli räddade.

just nu pågår det en hetsig debatt på hufvudstadsbladets hemsida. artikeln handlar om att kvinno-förbundet samlat ihop ett gäng genusmedvetna böcker (tänk pippi, vesta-linnea och dylikt) för att dela ut på dagisar. så barn ska få lite omväxling och kunna läsa om flickor som går på äventyr och pojkar som vill vara lugna och snälla. ett urval av kommentarerna:

"Även i de numera saligt avlidna kommuniststaterna förstod man att inleda hjärntvätten av små barn redan i barnträdgården..."

"Hen. Verkar lite bögigt om du frågar mig. Och onödigt."  (värt att anmärka att det ingenstans i artikeln står något om "hen".)

"om du lade en pojke och en flicka på en öde ö utan att de haft kontakt med någon, och lägger fram leksaker, så väljer nästan säkert en pojke en "pojkleksak" och tvärtom, det ligger så att säga i generna, och det kommer aldrig något Hen att kunna ändra på."

"Det är bara att erkänna att pojkar och flickor är annorlunda. De leker och beter sig på olika sätt. Detta är naturligt. Onödigt att med våld rubba på det."

"Sluta med detta genus trams från Sverige, låt barn var barn!"

"Feminism handlar visst om att hata män - åtminstone den svenska modellen (som för övrigt bara får kvinnor att tycka synd om sig själva). Feminism har inget med jämlikhet att göra."

"Fy sjutton för denna indoktrinering."

"Listan över barnböckerna är det inget fel på men jag hoppas verkligen att vi slipper genus-pedagogik i Finland. Kommer ALDRIG att tillåta att mina barn indoktrineras med genusideologi! Vi tillåter inte indoktrinering av andra ideologier i våra skolor och daghem så varför just genusideologin?"

"Jag föreslår istället att Kvinnoförb... förlåt, Henförbundets medlemmar med sådana fina idéer börjar med att byta sina egna namn till "genusmedvetna". Det finns fina könsneutrala namn som Qwerty, Zzz, Grr, 123 och många andra. "

"Nu är det dags att säga ifrån dessa hbtq/feminist -idiotier. Varför inte backa några år....låt barnen utvecklas/göra/leka som de vill...utvecklas utan sån här smörja!"

detta är vad den absoluta majoriteten i diskussionen anser. jag har själv kommit med en hel del inlägg för att försöka påvisa vad genus egentligen handlar om (eftersom alla verkar ha fått det om bakfoten), men förutom mig är det bara en handfull andra som anser detta vara något bra.

och jag förstår inte att inte andra kan se det. det är fruktansvärt och sorgligt.bild lånad härifrån.
18.04.2012 kl. 19:19

om könsroller och humor

det är något jag förstår mindre och mindre för varje gång jag ser en typisk amerikansk komedi, främst då det gäller tv-serier. tänk "sex and the city". fyra tjejer, väldigt olika, men jösses vilka stereotyper! det är så strikt KVINNA och MAN att man tror de lämnat manhattan för länge sedan och verkligen bor på en annan planet där männen är från mars och kvinnorna från if-i-don't-shave-i-don't-get-laid.

någon som kan förklara för mig vari humorn i detta ligger? för jag kan inte tänka mig något annat syfte med att bevara könsroller på film och tv än att folk tycker det är roligt. "two and a half men" är ett annat exempel. att folk faktiskt sitter och skrattar åt detta skräp (satc innehåller ju faktiskt en hel del bra inslag) övergår mitt förstånd, men som sagt är ju smaken som baken (och ibland, från) så den diskussionen hör inte hit.

men med tanke på alla stereotyper som tv:n levererar oss i en enda orgie av tjejer med perfekta kroppar och långa hårsvall som faller över axlarna *SOM NATURLIGT* en bakissöndag, och killar med sexig stubb, skjortan nonchalant hängande utanför jeansen och händiga händer, så är det väl inte konstigt att mänskligheten tror att tjejer som har hår på kroppen är ohygieniska och aldrig får idka sexuellt umgänge, eller att män som visar känslor är bögar.(ur "how i met your mother". robin har bestämt sig för att inte raka benen så att hon kan hålla sig ifrån att ligga med folk, men så stöter hon - givetvis - på drömprinsen och mutar servitrisen att köpa henne en rakhyvel. #itssofunny #killmenow)
30.03.2012 kl. 20:55

om komplimanger

för tillfället har jag inte planer på att skaffa barn. ifall det sker så sker det, det får framtiden utvisa.

något jag däremot är säker på är hur jag skulle uppfostra eventuella barn. framför allt när det kommer till detta. jag är, liksom lady dahmer, fullständigt övertygad om att upprepade komplimanger till barn i förskoleåldern (och, till och med, yngre) bidrar till den utseendehets som unga människor upplever idag. och då främst kvinnor.

det är inte ovanligt att säga att en flicka i tyllklänning är söt eller fin. men sedan jag började tänka efter så har jag försökt undvika detta så mycket som möjligt. istället säga vilket roligt mönster eller färg klänningen har, fråga om plagget är bekvämt eller varifrån barnet fått spännet i håret. och när man tänker på det så är det inte så svårt, egentligen.

många tänker att det inte spelar någon roll, att det är självklart att kunna kalla sina barn söta och fina. men det som sker är ju att barnet tar åt sig och blir glad av komplimanger. de börjar söka sig efter fler komplimanger. och när dessa inte kommer tror barnet att något är fel. det är ingen slump att förskolebarn, återigen främst tjejer, varje dag vill gå i rosa prinsessklänningar och ha glittriga smycken, eller att sjuåringar bantar, eller att nioåringar sminkar sig.

det är inte en slump att dagens kvinnor har så himla dåligt självförtroende då det plan en kvinna främst får komplimanger för är sitt yttre.

jag vet inte hur många nätter jag som elva-, fjorton-, nittonåring låg sömnlös med grym ångest över hur ful jag var. jag vet inte hur många gånger jag satt framför spegeln och räknade hur många fel jag hade i mitt ansikte och hur jag skulle förändra det. för ingen sa ju att jag var fin (tvärtom), och hur jag än sminkade mig, klädde mig eller hade håret så kom inte de komplimanger jag fått höra då och då som liten. som tur växte jag upp och har, sakta men säkert, lyckats komma ifrån dessa tankar och för varje dag uppskattar jag det som finns på insidan hos mig själv (och andra!) mer än det yttre. och jag är snart 25.

och ifall jag en dag har en dotter vill jag göra allt i min makt att hon inte ska behöva känna samma som jag kände då. vi är inte skapta för att attrahera vår omgivning, allra minst barnen.


peace.
28.03.2012 kl. 18:56

"jaså du är en sådan där mansgris va?"

jag, som är öppet feminist, får fortfarande, året 2012, förklara mig och min övertygelse och *titel* jag använder. flera gånger. för mig är det så ofta ofattbart att bli klumpad ihop som vilken hipster, emo eller sverigedemokrat som helst - eftersom det för mig är lika självklart att vara feminist som det är att äta eller sova. jag kan inte förstå hur någon inte kan vara feminist.

om alla ickefeminister skulle ta reda på vad innebörden i ordet egentligen är (nej, inte manshatare, nej, inte lesbisk, nej, inte radikal-hårig-skränig-butch-med-attitydproblem) så är jag säker på att 99% av dem skulle inse att beskrivningen passar in på dem likaväl som på mig.

för innebörden är ju så enkel egentligen, bara att väldigt få verkar förstå det.

och hur många gånger jag än fått höra de klassiska klyschorna feminister ofta möter så kan jag inte låta bli att undra varför det alltid är just de som öppet kallar sig feminister som får sitta där och förklara sin syn medan män som är öppet macho, typiskt enligt den maskulina sterotypen och/eller öppet kvinnoförnedrande sällan behöver stå till svars på samma sätt.

då är det främst "men han är ju sådan" / "man ska inte bry sig, han är bara en idiot" / "typiskt killar hehe" som blir sagt. och inte ens direkt åt personen ifråga.

nu kunde man ju tro att jag likställer icke-feminist med chauvinist / mansgris. och ja - det gör jag faktiskt. för jag anser inte att man kan vara icke-feminist och för jämlikhet samtidigt, eftersom det är just precis det som det betyder. man kan välja att inte kalla sig för feminist, men ifall man tycker att alla, oavsett kön, skall ha det lika ställt i samhället, så är man per definition feminist. ungefär som att jag är kvinna, tjej, flicka, dam, tant, gumma och brud, men inte definierar mig som alla dessa.

och den mest irriterande, tröttsamma och uttjatade frågan av alla - "varför inte bara kalla det humanism? det blir ju så fel när det låter som att det bara skulle handla om kvinnor!"

svar: jag ser det dels som att hedra de kvinnor - feminister - som först tog itu med dessa frågor och faktiskt förändrade samhället till det det är idag. hade de gått omkring och kallat sig humanister och försökt förändra något hade folk ryckt på axlarna. det VAR humant att kvinnor inte hade rösträtt. det VAR humant att låta kvinnan stanna hemma och ta hand om hus och barn medan mannen jobbade. det VAR humant att inte ge kvinnan samma rättigheter som mannen.


och dels ser jag verkligen inte vårt samhälle som jämställt. långt ifrån. javisst, mannen har det inte heller lätt och mansrollen är liksom kvinnorollen väldigt svår att leva upp till - och feminismen innefattar även att mannen ska ha det jämställt, att mannen inte ska behöva vara den känslokalla machograbb som visas på reklam och i tidningar. feminismen jobbar inte emot män, tvärtom.

men sanningen är den att kvinnan ändå, trots all skit män får stå ut med, har det procentuellt sämre. i världen, i norden, i finland. det är bara att gå in i närmaste affär och kolla på tidningsomslagen. eller slå på tv:n och titta igenom reklamerna. eller varför inte läsa om tjejen med de håriga armhålorna och det ramaskri som bröt ut.
12.03.2012 kl. 22:15

det lilla ordet

tycker det är väldigt underhållande (förutom irriterande) att så många hen-motståndare anser att ordet vill sudda ut könen (jo för i finskan, där det bara finns ett pronomen för man och kvinna, är könen utsuddade?), gör barnen förvirrade och försvårar vardagen - för barnen. bland annat.

aww. snälla någon. barn blir inte förvirrade av nya ord - de lär sig nya varje dag. det är ni vuxna som tycker det är så himla himla svårt med ett nytt vardagligt ord ni inte riktigt vågar använda, och så är ni bara för fega för att medge detta. skyll inte på barnen.
15.02.2012 kl. 09:30

14:e februari

glad heteronormativ tvåsamhetsdag på er alla! speciellt ni som är singlar.
14.02.2012 kl. 11:12

det vidrigaste jag sett på länge

en ung, väldigt mager tjej, med mycket smink, fylliga läppar och fluffigt hår sitter i en snygg lägenhet, och väntar på sin kille. killen ringer upp henne och säger "tyvärr älskling, men jag kommer inte hinna hem, har en deadline ikväll" - varpå tjejen blir förbannad och klär av sig, och avslöjar ett underklädesset från agent provocateur. efter lite åmande och ålande framför spegeln klär hon på sig en trenchcoat (direkt på underkläderna), tar sig till killens jobb, binder fast honom och dansar förforiskt en BRA stund, för att till slut avsluta det hela med att säga "this would teach you not to forget valentine's day", ge honom ett knytnävslag i nyllet, och gå därifrån.

detta är alltså handlingen i en reklamfilm från just agent provocateur, ett av de kändaste märken då det kommer till sexiga underkläder. till 98% är det tjejen (främst hennes inzoomade kropp) som syns i videon, mannen syns i mycket korta snuttar, eller som en suddig kontrast då största delen av skärmen tas upp av tjejens spetsklädda rumpa. det simuleras oralsex under dansen som håller på alldeles för länge för att det ska vara roligt - vilket är, antar jag, poängen med själva videon. åh vad roligt med en tjej som tar för sig, retar upp sin kille till vansinnig kåthet, för att sedan lämna honom i sin olycka. åh vad roligt!!!!!!

nej, det är inte roligt. det är sexistiskt och äckligt. det är, som vanligt, kvinnokroppen som sätts i fokus och framställs som kvinnans viktigaste egenskap. och jag tycker synd om alla som ser denna och faktiskt tänker att det ÄR såhär en tjej ska reagera då en kille "glömmer" alla hjärtans dag (varför man över huvud taget ska reagera på en sådan bagatell är mig oförståeligt i varje fall, men låt gå). att det ÄR såhär en tjej ska se ut för att duga. som kvinna kan du alltid vara lite smalare, lite snyggare, och ha lite sexigare underkläder. som man är du åskådaren, får se ut och vara hur som helst, och bara ta för dig.

och jag köper över huvud taget inte att den här videon ska visa hur sexiga kvinnor som tar för sig är. det enda jag ser är ett sätt att ytterligare visa kvinnorna vad männen vill ha (för kvinnorna har ju sexiga underkläder för att behaga mannen), och hur kvinnan ska bete sig för att ge männen det, samt hur de ska se ut, röra sig och låta. och jag finner det inte sexigt någonstans, bara obehagligt.

är det någon som vill se denna video och döma själv, sök på youtube på "rosie huntington whiteley - don't forget valentine's day."
13.02.2012 kl. 16:43

män gillar sex, kvinnor gillar samtal

en av gästerna i fredagens skavlan var john grey, författaren till den i princip kultförklarade relationshjälpboken "men are from mars, women are from venus". de andra gästerna var mona sahlin, timbuktu och jonas gahr støre.

när jag ser klippet vill jag bara binda fast gubben, tejpa igen hans mun och låta de andra tala till punkt.
12.02.2012 kl. 00:16

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren