onsdagsproduktivitet

Hur har din dag varit?
bra och produktiv! vaknade tidigt för en gångs skull. skrivit klart och inlämnat hemtenta, läst ut en bok och handlat.

Vad skulle du ha hetat om du inte fått det namn du har nu?
mamma har sagt en massa namn hon funderat på. morfar ville att jag skulle heta hulda. som kille hade jag kanske hetat joel eller anton har jag hört!

Vilket är ditt största beroende?
apelsinläsk och chips med dipp.

Vad gör du när ingen annan ser?
pratar högt för mig själv bland annat.

Finns det något helt vanligt en gör som du tycker är ovanligt roligt?
- skriva in aktia nyckelkoden och stryka över den i nyckelkodskortet. 
- beepa busskortet
- öppna en glasburk och höra klicket

Om du skulle bli psykiskt sjuk, vilken sorts sjukdom skulle du drabbas av? 
förmodligen skulle jag tro att jag var magisk och börja låtsasförhäxa alla som irriterade mig. koka ihop trolldrycker gjorde jag redan som treåring, liksom.

Vad beställer du på krogen?
tranbärslonkero. finns ej i sverige, men är jätteläskande och gott.

Vilken är din största skräck?
att förlora en närastående. ensamhet. att slå ut tänderna, fysisk och psykisk smärta på olika sätt.

Hur gör man för att ragga på dig?
man är snäll, lyssnar och säger bra saker.

Vad har du funderat över på sistone?
studier, både i lund och övrigt, på att börja skriva på allvar och sluta förkasta mina egna ord och idéer.

Vad var det konstigaste som hände i helgen? 
kommer inte på något konstigt men jag hade det underbart.

När skäms du?
när jag gjort något misstag utan att mena illa (t.ex. om jag haft sönder något eller glömt något viktigt) och blir beskylld eller tillrättavisad. försöker själv alltid vara snäll och förstående då folk begår bagatellartade misstag. "det är okej, ingen fara" liksom. sen är det sådana som skriker på en för att man råkat trampa på deras fot på bussen, typ.

Berätta om en minnesvärd bakfylla du haft?
brukar oftast sova bort de värsta, men minns en hultsfredsfestival ca. 2006 då jag tvingade mig själv till festivalområdet (bodde i en kompis lägenhet så slapp tälta) och surade åt alla människor och ljud. halvsov under deftones spelning. har aldrig lyssnat på eller gillat deftones.

Vem är den mest kända människa du talat med?
har friat till beirut under en spelning och han sa ja. hmm andy mccoy sluddrade åt mig på fyllan? och så har jag ställt en fråga till liv strömquist med flera under en debatt. det var fint. och sara stridsberg och lo kauppi som skrivit autografer åt mig i deras respektive romaner. de två var nog de finaste mötena.

Vilket uttryck använder du lite för ofta? 
herregud, liksom. och när jag recenserar böcker tycker jag att jag bara kommer på "spännande" och det känns så fånigt haha.

Har du någon gång fått en konstig komplimang som varit bra ändå?
en tant jag städade och lagade mat hos under sommaren sa att jag var liten, men naggande god. det var kanske inte konstigt men superfint!

Vilket är ditt vanligaste vardagsproblem?
att jag blir kissnödig hemskt hemskt lätt men inte orkar gå på toa så jag sitter och håller mig aslänge och har ont.

Vad gör du när du är ledsen?
gråter och vill ingenting alls.

Om du bara fick ha på dig en sak för resten av ditt liv, vad skulle det då vara?
en svart långärmad långklänning jag fått av min mor som går att variera på olika sätt. hade gärna velat ha en fuskpälskappa också, lite fjäderlik typ? som den här. men det kanske jag inte får.

Har du någon gång slagit någon?
jag minns inte, det har jag nog säkert. och en gång blev jag slagen på egen befallning! det var spännande (där ser ni)

Vad ser du fram emot just nu?S O M M A R E N.

20.02.2013 kl. 19:46

en dröm om england


(bild: aliciasivert)

enda sedan jag var liten, eller så länge jag kan minnas, har jag älskat engelska, tanken på england som i midsomer murders (gröna slätter, gamla bilar, träinredda pubar, glada människor, mystiska mordgåtor, piptobak - ni vet, alla stereotyper) och även om jag aldrig varit där har jag alltid velat dit. velat flytta dit, velat resa dit. önskat att jag vuxit upp där. önskat att jag vuxit upp i surrey och fått mitt sigillförsedda ugglebrev strax efter min elfte födelsedag... ja, ni fattar.

besökte london första gången 2012 och blev inte besviken. det känns dock inte riktigt som england, speciellt inte i stora centrum, men ändå. jag har även besökt glasgow tidigare och älskade det även om det bara var en och en halv dags pub-besök. jag drömmer om att åka dit igen, både till england och skottland, och irland som jag inte sett. att höra brittisk engelska gör mig alltid glad, till och med då det gäller överförfriskade personer på spårvagnen. finskan diton får endast rynkade ögonbryn och sura suckningar som gensvar utav mig, men ett brittiskt fyllo och jag är såld. knäppt, kanske, men jag skulle inte ha något emot att vakna tre på natten av "bloody hell, fockers!" vrålat på gatan utanför (säger jag nu).

enda sedan den undersköna alicia skrev om york har jag velat dit, det ser ju precis ut som jag tänker mig england i mitt huvud. liksom england sådär på riktigt. jag vet att de har ett universitet som erbjuder en del studier för internationella elever, och jag är väldigt väldigt intresserad av att söka dit. det skulle ske om ett år isåfall. och jag vet inte. i framtiden kanske jag bor där, i storbritannien. 

kan man höra hemma i ett hemland annat än ens eget?

20.02.2013 kl. 13:13

om feminism och att sakna humor

det grämer mig allt för mycket att många - däribland Krista Siegfrids själv - har valt att kommentera dingdong-debatten med att personer som missförstår texten ifråga saknar humor. eller den sedvanliga dra-alla-över-samma-kam-attityden feminister saknar humor. så jag tänker kommentera denna aspekt i debatten.

låttexten till Marry Me må vara menad som humoristisk eller med glimten i ögat och inte alls som antifeministiskt. det är nog inte som påstått att den är menad som en kvinnokränkande låt heller. men all populärkultur speglar vårt samhälle och de (köns)roller som råder. ingalunda har Krista menat att låten ska symbolisera en absolut sanning, och jag tror heller inte att någon lyssnar på låten och tänker "wow, nu ska jag sluta äta så kanske min kille vill fria."

men faktum är att många tjejer lider av ätstörningar på grund av samhällets ideal (skipping dinner to be thinner). många kvinnor lever som slavar till sina män i förhållanden med misshandel och kränkningar (I'm your slave and you're my master). i många länder är äktenskapet fortfarande ett sätt för mannen att äga sin kvinna.

är detta något som folk vill skämta om? är ätstörningar och ägande av en person roligt? har ni den humorn så fine - men kom inte och säg att feminister saknar humor, för detta är knappast speciellt roliga ämnen i sig.

och ifall den syftar till att parodisera Bridezilla-fenomenet - vad är inte en Bridezilla om en produkt av all hets det numera finns kring bröllopet? bröllopet har gått till att bli ett kommersiellt jippo där man ska ha den finaste klänningen, bästa programmet och godaste tårtan och ingenting får gå fel.

återigen, är det roligt? jag tycker inte det. och jag saknar verkligen inte humor. och jag tycker inte låten i sig är "rolig". vem skrattar? den är svängig, har en schysst show och hon sjunger bra. att den ska ses med glimten i ögat är en sak, men som något humoristiskt är en annan - och att påstå att den som inte ser humorn totalt saknar humor, det är bara befängt.

jag kan nämna ganska många saker som är roligare än den låttexten liksom. den här bilden till exempel. 

allt handlade om en textanalys, ett sakligt skrivet blogginlägg om hur en aktuell låttext kan verka oskyldig men speglar större strukturer, normer och ideal. inget fel med detta alls, däremot begicks det flera fel i flera av de bemötanden som inlägget fick.

skärp er, säger jag. skärp er. 

12.02.2013 kl. 22:14

the unicorn diaries

har ett bra tag haft en känsla av att jag 

1) inte alltid vet vad jag gör
2) inte alltid vet vad jag borde göra
3) vill mest stanna hemma, äta mat, titta på kattungar, läsa böcker, vara med min pojkvän, min familj och högst 2 andra
4) borde flytta till irland och föda upp hästar. alltså helt på riktigt. jag menar allvar.

men så kan man ju bara inte göra. inte då det finns *~plikter~* och studielån och finanskris och så många måsten. så då har jag istället bara väntat ut det. vad "det" är vet jag dock inte.

men idag såg jag the unicorn diaries av camilla sundberg. klickade mig precis igenom den (den är inte jättelång, lovar!) och mår betydligt bättre än på ett tag nu. tack, camilla. igenkänningsfaktorn är hög och den svarta humorn likaså. 

det blir nog bra till slut. 

ur slideshowen, i urval:

 

alla bilder från the unicorn diaries av camilla sundberg. 

11.02.2013 kl. 01:48

feminism 411 - sanningen om feminism och genus - del 2:2

Feminister och manshat

feminism är inte synonymt med manshat. bara för att det finns feminister som hatar män betyder detta inte att majoriteten av feministerna gör det. inte alls. det är som att säga att bara för att en bilmekaniker snusar så måste alla bilmekaniker snusa. absurt.

flera män är feminister också. feminism inbegriper faktiskt männen. ja det är sant! en av feminismens hjärtefrågor är pappaledigheten till exempel. lika rätt då det kommer till deltagandet av barnuppfostran. feminismen gillar heller inte mansrollen som så många män tvingas in i; att man måste vara kall, att man inte får gråta öppet eller vara romantisk, man måste vara hård, sportig och allt det som förknippas med manlighet.

Om pojkflickor

faktum är dock att det är - både medvetet och omedvetet - sett som sämre att vara kvinna. ett exempel på detta är begreppet pojkflicka. det är häftigt att som tjej vara lite mer tomboy och göra coola killgrejer. det är på många sätt även kritiserat för att vara okvinnligt, men på det hela taget är pojkflicka något bra, något man gärna berättar att man var som liten.

motsatsen däremot, en feminin pojke, det är negativt. en kille som gillar typiska "tjejgrejer" mobbas, kallas just "tjej" eller "bög" och förlöjligas på många sätt. det finns inte ens ett ord för detta.

Madonna summerar det bra i sin låt "What it feels like for a girl".

girls can wear jeans and cut their hair short
wear shirts and boots 'cause it's okay to be a boy
but for a boy to look like a girl is degrading 
'cause you think that being a girl is degrading 

Feminister är fula / rakar sig inte / vill att alla kvinnor ska vara fula för annars är man bara en typisk antifeminist som vill behaga mannen

feminister produceras inte i fabrik: de är precis lika varierade och precis lika mångsidiga som resten av befolkningen. 

som feminist blir man ofta kallad "hen" även om man aldrig önskat sig ett könsneutralt pronomen, man blir kallad "inte en riktig kvinna", lesbisk och liknande. här är ett exempel på vad samhället tycker om feminister som kvinnor.

att raka sig anser många feminister är en produkt av samhället. samhället anser att det är okvinnligt att ha hår - kvinnlighet som kvinna är att föredra (även som pojkflicka är det ingalunda okej att ha håriga armhålor!) - olika företag gör reklam för rakhyvlar och vaxprodukter genom att spela på hur sjukt kvinnlig du blir om du rakar dig.

sanningen är ju att håret finns där av en orsak. håret i sig luktar inte eller orsakar någon form av smutsighet. så länge du duschar och håller dig fräsch i övrigt spelar hår under armarna, på benen eller någon annanstans någon roll. speciellt då det kommer till könshår - ett rakat kön har mycket lättare att få svampinfektion, bli torrt och skavigt eller börja lukta eftersom håret finns där för att skydda. speciellt gäller detta för kvinnor.

men visst finns det även feminister som rakar sig. poängen är inte att alla ska låta håret frodas - poängen är att man ska få välja själv, utan påhopp från någotdera håll! utan att känna att det är ett tvång att raka benen och könet innan dejten eller vara rädd för att kränkas öppet på facebook p.g.a. en hårig armhåla. 

kort sagt: gör vad du vill med din egen kroppsbehåring av EGEN vilja, och låt de andra göra sitt utan att ifrågasätta, kränka eller mobba någon för sitt val. samma sak gäller användning av smink, val av kläder och frisyr. 

"Humanism"

"men om feminismen står för jämlikhet mellan alla, både män och kvinnor, kan det inte heta humanism istället? det låter mycket bättre och innefattar ALLA!"

nej vet ni vad. ordet "människa" innehåller ordet "män". det kommer också från den tiden då mannen var människa medan kvinnan var "något annat". "homme" på franska betyder både man och människa med kvinna är "femme". att vi använder ett ord som "man" i dagligt tal härrör också från mannen som norm ("man gör som man vill") samt att de flesta  uttrycken för styrka och mod används om män ("gå man ur huse", "grow some balls", "be the man for the job") medan de kränkande ordvalen används om kvinnor ("tjejkast", "don't be a pussy"). 

det ska liksom inte få finnas ett ord som är positivt med en klang som är mer kvinnlig en manlig? vad är det om inte just antifeminism och nedvärdering av kvinnor?

sen anser ju jag att jag vill tacka och hedra dem som jobbade för feminimen och som gjort att jag fått rösträtt, rätt att studera på universitet och rätt att själv välja en pojkvän som inte har rätt att slå eller våldta mig - utan dem hade jag inte suttit här. så ja, allra främst för att tacka dem, kallar jag mig feminist.

och jag kommer aldrig kalla mig något annat så länge kampen pågår. tills vi slutar leva i ett samhälle där främst kvinnors kroppar kritiseras, värderas och sexualiseras och tills ingen behöver gå omkring - ute och hemma - rädd för att bli våldtagen eller trakasserad, tills den dagen så är jag hundra procent feminist. 

hoppas allt har blivit lite klarare nu! härnäst går jag in på lite genus och vad det egentligen är.

09.02.2013 kl. 15:35

feminism 411 - sanningen om feminism och genus - del 2:1

nåja, då tänkte jag ta upp en fråga som säkert alla läsare brinner får att ÄNTLIGEN få svaret på - vad betyder feminism?

Vad feminism är och inte är

enligt wikipedia: "feminism är en samling rörelser som syftar till att definiera, upprätta, och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter." det finns radikal- och liberalfeminister, anarkafeminister och queerfeminister. bland andra. jag är feminist, helt enkelt så, söker mig inte till någon av dessa underrörelser specifikt även om jag kan hitta sådant jag håller med om i alla dessa.

Vad har då dessa rörelser gemensamt? 

jo, feminism är, som någon sade (har googlat efter källa men stötte på flera olika, ge mig gärna namnet om någon vet säkert!) feminism is the radical notion that women är people (feminism är den radikala tanken om att kvinnor är människor). rätt och slätt. för vet ni, det fanns en tid då kvinnor inte sågs som människor, utan djur. likställda med djur. kvinnor fick inte rösta och fram till 1962 (ja, 1900-talet, inte 1700 eller 1800) var det lagligt att våldta sin fru i Sverige. fortfarande är det lagligt i vissa länder att aga sin fru och våldtäkt inom äktenskapet finns liksom inte.

i dessa länder är kvinnor fortfarande, år 2013, djur.

Men i Norden då, vi har ju det jämställt nu? Här behövs ju ingen feminism!

fel, det är inte jämställt i norden. fortfarande har kvinnor rent allmänt sämre löner och sämre förutsättningar för vissa jobb och positioner. inom norden lever och frodas en stark våldtäktskultur som innebär att det är en helt vanlig och normal tanke att "en kvinna kan bli våldtagen". det bara är så och har alltid varit så.

på tidningar, på film och tv och i övrig media är det främst kvinnokropparna som sätts i fokus och/eller är mål för kritik. michaela larsson har skrivit bra artiklar i ämnet:

här kan ni läsa om hur reklam porträtterar kvinnor som mindre än de egentligen är

här kan ni läsa om hur mat porträtteras som syndigt och hur det likställs som något sexuellt

detta är alltså sådant vi i s.k. jämställda Norden ständigt får ta del av. näthatsdebatten i Sverige är ingalunda enbart rikad till Sverige. 

om fulhet, manshat och pojkflickor i nästa inlägg, stay tuned!

08.02.2013 kl. 17:22

feminism 411 - sanningen om feminism och genus - del 1

tänkte det var på tiden att sammanställa några av de stereotyper, klyschor och antaganden som det finns därute rörande feminismen och genusteorin. vi börjar med "hen", enkelt så.

Vad H E N egentligen innebär

alltså, det här är den onödigaste saken i världen att hänga upp sig på. jag upprepar: onödigaste. hen har ingenting med ditt eller mitt kön att göra. att någon vill införa hen i ordböckerna betyder INTE att denna någon vill kastrera folk eller ta bort hon och han.

ordet hen är helt enkelt ett komplement till hon och han, ett ord som kan användas då könet på personen någon talar om är okänt eller irrelevant. till exempel: "jag ska träffa en läkare imorgon, får se vad hen säger om mina problem".

helt enkelt så: ett enklare sätt än att skriva "han eller hon". ett komplement. inte, med andra ord, en synonym till feminist eller queeraktivist eller liknande. att använda hen om en person som identifierar sig som hon bara för att en hon skrivit en feministisk text är inte bara patetiskt, det är ganska efterblivet också. oftast vet man om en person vill titulera sig som hen. 

hen kan också användas då en person inte vill använda han eller hon om sitt eget kön - och det är väl inte svårt att acceptera eller hur? det kan gälla en transperson eller en person med en intergender personlighet, d.v.s. en känsla av att inte tillhöra varken man eller kvinna, hon eller han, och därmed önska att du kallar denna för hen. oftast handlar detta om personer som säger det till dig personligen. detta betyder dock inte att du ska kalla alla för hen tills motsatsen är bevisad.

hen är precis samma sak som hon, han, du, kusin, morbror, den där, människa. inget konstigt, inget som vill kastrera dina barn eller göra alla människor "till samma kön". 

blev det klart?

p.s. att personer i svenskfinland kan uppröra sig över hen går över mitt förstånd. seriöst, ni har vuxit upp bland finskan, som ENBART använder sig av hän, ett könsneutralt pronomen, och ni tror ändå att hen är något av ondo? är alla finska barn könsförvirrade och totalt indoktrinerade kanske? nej, de är ofta precis lika ovetande då de kommer till samhälleliga strukturer och genus som ni, tyvärr.

08.02.2013 kl. 01:17

tonight I'm gonna cut it out and then restart.

jag har i över ett års tid nu haft en liksom gnagande känsla under huden som på vissa sätt varit berättigad och på andra sätt inte, en känsla som på många sätt gett mig någon slags illvillig makt och på många sätt bara reducerat mig till något patetiskt som inte bara kan glömma, förlåta och gå vidare, hoppa på nästa tåg och inte se tillbaka. sanningen är att jag hösten 2011 var så sjukt jävla in i sjutton-ledsen och fortfarande idag kan det påverka mig och göra mig kasta-tallrikar-i-väggen-arg. och detta bara på grund av en person, som blev två personer, som blev tre och fyra och en jättenära vän dessutom. det stod mig upp i halsen och har stått mig upp i halsen så många gånger och jag har ofta undrat hur länge en människa egentligen är berättigad att vara bitter. hur länge någon får vara bitter. och när är det dags att bara let go. 

jag har alltid alltid alla tider varit en mästare på att älta och inte bara rycka på axlarna. för mig är gårdagen paradoxalt nog så mycket närmare än morgondagen. men nu får det vara nog ältat, nu är det nog med the bitterness. 

ibland går det inte att säga det själv så någon annan får tala istället. för mig får florence tala. 

And I've been a fool and I've been blind
I can never leave the past behind
I can see no way, I can see no way

And all of the ghouls come out to play
And every demon wants his pound of flesh
But I like to keep some things to myself
I like to keep my issues drawn
It's always darkest before the dawn

Shake it out, shake it out, shake it out, shake it out
Shake it out, shake it out, shake it out, shake it out
And it's hard to dance with a devil on your back
So shake him off

07.02.2013 kl. 20:45

en sång om is och eld

fick ett ganska fint och fantastiskt paket på posten. krig, våld, romantik, brutalitet, magi, ondska, incest, svärdfäktning, korpar, vargar, hästar, horor, horungar, svordomar, sex, kungar, drottningar, dvärgar, vildingar, blodskamp, broderskamp, kärlekskamp, vin i mängder, slott, drakar och ond bråd död. en hel del fantasy i min närmaste framtid, med andra ord.

07.02.2013 kl. 20:04

"ful, fet och äcklig, det är vad du är."

det här är något av det sjukaste jag sett. tolv svenska kvinnor, tv-personligheter, journalister och författare bland annat, som läser upp citat ur verkliga hotbrev de fått genom åren.

detta sortens näthat, om något annat, visar med ytterst tydlighet varför feminismen behövs. detta om något är ett resultat av patriarkatets fula ansikte. att trycka ner en kvinna som säger en åsikt avvikande från den borgerliga, invandringsskritiska och antifeministiska massan är inget speciellt ovanligt. personerna som skriver dessa hotbrev är heller inte enbart kriminella våldtäktsmän eller våldsamma högerextremister - de är vanliga medborgare som är så trötta på kvinnor, på "feminist-as" (citat) som får synas och höras i offentligheten.

oavsett könen på skribenterna, som jag kan slå vad om till största delen är män, så är majoriteten av de utsatta kvinnor. kvinnor som man vill tysta ner, kränka, mobba, spotta på, och till och med se mördade och/eller våldtagna. 

för att kvinnor har inte, och har aldrig haft, samma rättigheter till offentlighet, till att uttrycka sig, till att göra sin röst hörd, som männen. 

05.02.2013 kl. 18:14

torsdagstristess

 
1. Hur gammal är du? tjugofem
 
2. Hur gammal känner du dig? hmm. ibland som tjugofem eller äldre, till exempel i skolan där  många är så mycket som fem år yngre. men då jag jämför med jämngamla bekanta som har barn  och jobb och allt det så känner jag mig jätteung, som sexton ungefär. och ibland önskar jag att  jag var fyrtio.
 
3. Vad har du gjort i dag? alltså ungefär ingenting. pluggat lite, kokat te. vaknade jättesent. 
 
4. Vilken film såg du senast? lord of the rings: the two towers.
 
5. Vem ringde du senast? det var länge sedan, inga pengar på mobilen. minns inte, men senaste  som ringde mig var hyresvärden.
 
 
6. Är du besatt av någonting? verklighetsflykt.
 
7. Är du rädd för blod? inte rädd precis, men kan bli lite äcklad om det är mycket eller liksom  bubblar.
 
8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? min säng i ett halvstökigt rum med snett tak och  varm belysning.
 
9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Olof Palme, Göran Persson...  jag  är inte svensk så jag är förlåten.
 
10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? nej.
 
11. Vilken färg är dominerande i din garderob? svart, tror jag. åh vad goth.
 
12. När vaknade du i dag? vaknade runt 8 av stormen och trodde det var mitt i natten. somnade  om och vaknade igen runt klockan två :3
 
13. Vilken är din favorithögtid? julen, tror jag. och påsken. alltså, alla högtider då det vankas  god mat! fast midsommar och nyår är de jag gillar minst pga tvånget att supa och festa och alla  olyckor det leder till.
 
 
14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? i helsingfors, fast det är juni och  jättevarmt och jag har ett mysigt sommarjobb och fräknar och långt hår och vi dricker  sangria på en terass.
 
15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? promenaden igår mitt  i svartaste mörkret var inte kul alls. men har bestämt mig att gå den vägen igen någon dag då  det är ljust för att avdemonisera. 
 
17. Vad lyssnar du på just nu? Kate Bush - L'amour looks something like you
 
16. Hur vill du tillbringa din pension? i en stuga med ett par katter och min käraste, lyssna en  massa på ljudböcker och ha en egen örtagård och barnbarn som hälsar på.
 
18. Har du någon gång brutit ett ben? nej, men när jag var liten bröt en kompis benet och jag  tyckte det var spännande att få ligga på sjukhus, så jag låtsades att jag också bröt benet så jag  fick ligga i min säng med upphissat ben och mamma hämtade mat till min säng. 
 
19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? parmesan, mjölk, spaghetti,  svartpeppar i kvarn och te.
 
 
20. Vem är din favoritkändis? kate bush.
 
21. Vad är du på för humör just nu? hmm rätt bra tack, fast måste vända på min dygnsrytm.
 
22. Vilka världsdelar har du varit i? europa och afrika. asien bara lite halvt, har varit i asiendelen  av turkiet. 
 
23. Snarkar du? nej!
 
24. Vilka yrken har du provat på? kontorassistent på advokatbyrå, glasspackare, telefonförsäljare, ideell caféförsäljare (med huvudräkning, jättejättejobbigt), vårdbiträde på  ålderdomshem och inom hemtjänsten, skolgångsbiträde i lågstadieklass med barn med autism,  skribent för nättidning  (blemma) och statist i pjäs. och nej, glasspackare är inte romantiskt  eller underbart.
 
25. Hur går du helst klädd? i t-shirt och lång kjol eller stor tröja och leggings. eller i mina  turkbyxor.
 
26. Vilket stjärntecken är du född i? lejon. liksom kate bush, barack obama och tove jansson.
 
27. Vilket är ditt favoritgodis? jag tycker typ inte alls om godis, men polkagrisar.
 
28. Vad sa du senast? "oj vad mörkt det är", haha
 
29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? vad jag var bäst i eller mitt favoritämne? jag var bäst  i modersmål alltså svenska, gillade nog bäst det också.
 
30. Vad har du på dig just nu? mina turkbyxor och en tshirt jag fått (?) av min kille.
 
(källa: *Kazu)
 
31. Vilken är din favoritaffär? älskar delikatessbutiker, typ saluhallar och ostaffärer. hade dött  om jag fått sommarjobba i en sådan. kanske inte i en saluhall, men en tehandel typ. med ostdisk.  sen älskar jag Humana på St Petri Kyrkogata i Lund!
 
32. Vad har du för storlek i kläder? beror jääättemycket på, men oftast M.
 
33. Vad har du i dina fickor? skräp, hemnyckel, cigaretter (har inte rökt på flera månader, dom är  bara kvar av nån anledning) och några cent.
 
34. Vad köpte du senast? försökte köpa en bussbiljett hem, men misslyckades så jag fick gå  (därav mörkerpromenaden). hade glömt busskortet i en väska.
 
35. Hur många gånger har du flyttat? från helsingfors till sibbo till ett annat ställe i sibbo där  mina föräldrar ännu bor. därifrån i ordningsföljd: karis - göteborg - sibbo - vasa brändö - vasa  handelsesplanaden - vasa rådhusgatan - sibbo - malmö - vellinge - dalby. puh. 12 gånger.
 
36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? en swiss army knife, ett  tält och en person jag tycker om som är händig och gärna lite magisk.
 
37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? kvälls.
 
38. Senaste filmen du såg på bio? django unchained. bra!
 
39. Har du blivit sydd någon gång? nej!
 
40. Har du någon gång badat naken utomhus? ja det har jag, i alingsås t.ex. tvåtusensex.
 
 
41. Vad åt du till frukost? ingenting, gick upp jättesent idag. men igår åt jag två knäckebröd  med tartex.
 
42. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan? jag var femton, okysst och kärlekskrank.
 
43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? har inget körkort.
 
44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? mikael den bästa
 
45. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? på golvet eller på ett bord länge bort så jag  måste resa mig för att stänga larmet
 
46. Vad var det sista du åt? några överblivna chips från igår
 
 
47. Vem är världens vackraste kvinna? alltså jag vet inte... vad är skönhet? jag menar inte  filosofiskt nu, men det är så lätt att ifrågasätta. en icke attraktiv person kan vara sjukt vacker  på grund av en underbar personlighet och vice versa. men jag tycker faktiskt kate bush är  en riktig pärla! åtminstone på sin storhetstid. kaya scodelario är också väldigt vacker, speciellt i skins , fast det kanske har att göra med hennes mystifierade karaktär. och har länge tyckt om crystal renn (bilden). älskar hennes plus-size kropp.
 
48. Är du blyg? ibland.
 
49. Vilken var den sista konserten du var på? minns verkligen inte... timshel i vasa kanske.
 
50. Vad heter du i andra namn? henrika. haha hen
 
51. Har du varit med om en bilolycka? nej, men dikeskörning. FY vad jag ogillar bilar.
 
52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? hmm kanske. jag vet inte, tror inte  det.
 
53. Vilken är den roligaste träningsformen? att simma och dansa.
 
 
54. Har du några husdjur? katten pip som bor i huset är lite min också, åtminstone kröp han  upp i mitt knä igår. obs, inte katten på bilden.
 
55. Vill du gifta dig? kanske. jag vet inte... inte sådär traditionellt.
 
56. Var växte dina föräldrar upp? i sibbo och kotka (?) tror jag.
 
57. Har du någon gång ringt polisen? tror inte det.
 
58. Har du svenskt ursprung? någonstans långt långt tillbaka säkert.
 
59. Har du, eller har haft, något smeknamn? kallats julle mot min vilja och några kallade mig  cosmo i kungälv.
 
60. Vilka är dina största svagheter? jag dömer lätt, jag blir lätt envis och har svårt att fokusera  på en sak i gången.
 
listan hittad här.
bilderna från min tumblr.
31.01.2013 kl. 19:52

retro stefson

idag kommer något jag sällan brukar ge, men ett musiktips.

 

glatt och svängigt och somrig musikvideo, ge mig sommaren nu. 
sen har jag börjat titta på game of thrones nu äntligen och kan bara säga följande: jag vet inte
vad någon heter eller vad någon vill, men 97% av karaktärärerna förtjänar en påle genom bröstet. 

 

30.01.2013 kl. 16:27

shit snubbar say to feminister

29.01.2013 kl. 17:03

marry me?

 
för en vecka sedan förfasades jag över texten i krista siegfrids eurovisions/umk-låt marry meoch nu har debatten blossat upp - om man kan kalla det en uppblossning på grund av några blogginlägg med start hos linnea, och en artikel/notis var på yles hemsida och i hbl.
 
några textrader i urval:
 
skipping dinner to be thinner
where is my proposal?
i'm your slave and you're my master
i'll walk the walk of shame
i do it for you, for you, for you
 
jag håller med linnea, som alla kanske förstår. denna text är förmodligen inte menad som ett statement av något slag. jag tror knappast att krista tycker det är i varje kvinnas plikt att bli sin mans slav, eller ens att man bör hoppa över middagen. 
 
men det är inte tanken med låten som räknas, utan bilden som sänds utåt. visst, många tar denna med ironi och en nypa salt - men vad säger detta om hur normalt vi anser det vara med texter om att vilja bli smalare då en redan är smal (utgående från krista själv)? eller att vi tycker det är lite smågulligt att vilja vara slav till sin man (fifty shades of grey-effekten, anyone?) utan att reflektera över att äktenskapet från början var och på många håll fortfarande är ett sätt för mannen att äga sin kvinna? 
 
ifall låten är menad som ironisk och att tanken är att vi ska tycka hur hemskt det är med den sneda kvinnosynen vi har i vårt samhälle så tycker jag att det borde ha framgått lite tydligare, både i texten, framförandet och i de intervjuer krista gett om låten. marina and the diamonds låt primadonna är ett bra ett exempel på en låt som lyckas med ironin. 
 
i urval:
 
All I ever wanted was the world 
I can't help that I need it all 
The primadonna life, the rise and fall
 
Would you do anything for me? 
Buy a big diamond ring for me? 
Would you get down on your knees for me?
Pop that pretty question right now baby 
 
And I'm sad to the core, core, core (<---- här ser vi ironin i resten av texten speglas)
Everyday is a chore, chore, chore 
When you give I want more more
I wanna be adored
 
liksom, det kan göras tydligt. detta saknas totalt i marry me och då drar jag slutsatsen och tolkningen att detta är en låt som ska ses som en lite gulligt desperat önskan om bröllop. woopidoo. 
 
och alltså, jag förstår, det är "en låt", inte ett levnadsmotto utfärdat av FN. men populärkulturen genomsyras av de ideal som samhället står för och anser vara normala. eva frantz skriver att denna låt kanske ska ses som en parodi på alla bridezillor som syns på film och i dokumentärer. men vad är en bridezilla om inte en produkt av sin tid? bröllopet har gått från att vara det ögonblick som lagfäster äktenskapet till ett kommersiellt jippo. du ska ha den finaste (och dyraste) klänningen, den godaste tårtan och det bästa programmet. och glöm för all del inte musiken. detta är också ett ideal som sänds ut till kvinnor, medan männen bara "får dras med" - ganska ironiskt med tanke på vad äktenskapet innebar från första början.
 
det skadar väl ingen att skriva fler låtar som bortser från detta ideal. till exempel om en tjej som friar till sin kille, inte väntar på att bli friad till.

 

29.01.2013 kl. 13:39

accio swagga

 
 
<3
27.01.2013 kl. 22:01

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren