låt barnen vara barn

det finns de som säger att det ligger i en pojkes natur att vilja busa medan flickor vill vara söta. det finns de som säger att det är barnen själva som väljer och att de då i de flesta fall väljer leksaker som är typiska pojk- eller flickleksaker.

och det övergår totalt mitt förstånd att man inte (speciellt om man själv är förälder!) kan se det sjuka i detta. barn väljer inte själva när de är ett, två, tre år gamla. det är i allra högsta grad föräldrarna och övrig omgivning som sätter mall för hur barnen klär sig, vad de leker med och hur de bemöts. det sitter inte i könsorganet om man vill leka med tåg, klättra i träd, pyssla eller sminka sig.

det är vida känt att flickor blir mer omhändertagna och oftare får sitta i knät medan pojkar ges mer rum att leka för sig själva. det är fullt normalt att säga åt en liten grabb vad stark eller tuff han är, och till en jämngammal tjej vilken söt prinsessa hon är. man menar givetvis inget ont med dessa "komplimanger" - men de sätter en mall för hur barnet växer upp.

och sedan finns media. redan små barn tittar på tv-reklamerna och ser vad som riktas till flickor och vad som riktas till pojkar. på film, på tv och i böcker visas tuffa killar som löser brott och åker på äventyr, och söta tjejer i fina klänningar som väntar på att bli räddade.

just nu pågår det en hetsig debatt på hufvudstadsbladets hemsida. artikeln handlar om att kvinno-förbundet samlat ihop ett gäng genusmedvetna böcker (tänk pippi, vesta-linnea och dylikt) för att dela ut på dagisar. så barn ska få lite omväxling och kunna läsa om flickor som går på äventyr och pojkar som vill vara lugna och snälla. ett urval av kommentarerna:

"Även i de numera saligt avlidna kommuniststaterna förstod man att inleda hjärntvätten av små barn redan i barnträdgården..."

"Hen. Verkar lite bögigt om du frågar mig. Och onödigt."  (värt att anmärka att det ingenstans i artikeln står något om "hen".)

"om du lade en pojke och en flicka på en öde ö utan att de haft kontakt med någon, och lägger fram leksaker, så väljer nästan säkert en pojke en "pojkleksak" och tvärtom, det ligger så att säga i generna, och det kommer aldrig något Hen att kunna ändra på."

"Det är bara att erkänna att pojkar och flickor är annorlunda. De leker och beter sig på olika sätt. Detta är naturligt. Onödigt att med våld rubba på det."

"Sluta med detta genus trams från Sverige, låt barn var barn!"

"Feminism handlar visst om att hata män - åtminstone den svenska modellen (som för övrigt bara får kvinnor att tycka synd om sig själva). Feminism har inget med jämlikhet att göra."

"Fy sjutton för denna indoktrinering."

"Listan över barnböckerna är det inget fel på men jag hoppas verkligen att vi slipper genus-pedagogik i Finland. Kommer ALDRIG att tillåta att mina barn indoktrineras med genusideologi! Vi tillåter inte indoktrinering av andra ideologier i våra skolor och daghem så varför just genusideologin?"

"Jag föreslår istället att Kvinnoförb... förlåt, Henförbundets medlemmar med sådana fina idéer börjar med att byta sina egna namn till "genusmedvetna". Det finns fina könsneutrala namn som Qwerty, Zzz, Grr, 123 och många andra. "

"Nu är det dags att säga ifrån dessa hbtq/feminist -idiotier. Varför inte backa några år....låt barnen utvecklas/göra/leka som de vill...utvecklas utan sån här smörja!"

detta är vad den absoluta majoriteten i diskussionen anser. jag har själv kommit med en hel del inlägg för att försöka påvisa vad genus egentligen handlar om (eftersom alla verkar ha fått det om bakfoten), men förutom mig är det bara en handfull andra som anser detta vara något bra.

och jag förstår inte att inte andra kan se det. det är fruktansvärt och sorgligt.bild lånad härifrån.
18.04.2012 kl. 19:19

prinsessan och den rosa väskan.

läste den här artikeln och blev fundersam och något trött.

nu kunde man ju tänka sig att det var färgen rosa jag reagerade på. tja, visst. jag är ganska övertygad om att ifall prinsessan estelle egentligen varit prinsen emil så hade han snarare fått en blå elefant eller något liknande. men nej, det jag mest reagerade på var: vad sjutton ska en nyfödd med en minna parikka-väska till?!
18.04.2012 kl. 01:00

twentyone

hittade några gamla bilder på mig från när jag var blott 21 år gammal och fortfarande ett litet, oskyldigt barn. javisst.till vänster: superglad på min 21-årsdag, hurra hurra! till höger: i mitt dåvarande rum i göteborg, hade fått en rosa prinsesstårta i present av någon anledning och lekte marie antoinette. staplade kameran på en hög pocketböcker för att ta bilden.


naw vilken liten poser. till vänster: jag var lagom läskig på en slags maskerad (blev förbannad på lösögonfransarna, här ser ni min kompromiss) och så 1920-tals-inspirerad på nyåret '08-'09. vi hittade den där leopardjackan i en sophög minns jag. observera den ständigt återkommande skönhetsfläcken på höger kind. hade glömt att jag alltid brukade rita dit en sådan.och slutligen lite mer eller mindre nudistiska och kOnStnÄrLiGa camfoton en majdag för tusen år sen.
16.04.2012 kl. 21:01

see you on a dark night

10 saker jag tycker omhavet
verklighetsflykter
rödvin
att sova
fina människor att mysa med
färga håret
etsy
god mat
att skratta
att vara utvilad och pigg

9 saker jag tycker mindre om

att städa/diska/duscha
gå till skolan
att köa
pengar
seghet
utseendefixering
pressen på att vara som alla andra
fyrverkerier
tvåtusentalet

8 bloggar jag läser

tee vee dinner, monkinodraw, lady dahmer, björk mirjamsdotter, niotillfem, elsa billgren, 365 days of breakfast, alicia sivert

7 saker jag vill göra i framtiden

flytta till malmö (!!!)
cykla långt och ha picknick
kramas
må bra
sluta älta och grubbla och ha ångest
förändra världen
se en blåval på nära håll

6 snygga personer

personer som är mer eller mindre superfina insida och ut:kate bushamanda palmerclaire boucher a.k.a. grimestavi gevinsonzach condon a.k.a. beirut

samt c, a.k.a. mofa a.k.a. rakasi a.k.a. donatella

5 saker jag är rädd för

närhet, kärlek, ensamhet (oh the paradox), slå ut tänderna, förlora mina nära

4 ord som beskriver mig

rar störd häftig ensamvarg

3 saker som jag ser fram emot

dricka rosé i fönstret med alinah
börja plugga på universitet
lämna saker bakom mig & gå vidare & förlåta & minnas det fina2 böcker som jag tycker om

harry potter
den hemliga historien

1 bra låtlista hittad här.
15.04.2012 kl. 12:36

våren och sånt.

det sägs att vårdepression är vanligt och att våren som innebär förnyelse, förälskelse och pånyttfödelse gör att människor som inte upplever denna harmoni blir ledsna, irriterade och mest vill krypa under täcket. jag har alltid älskat våren och sommaren och faller oftare in i det som kallas vinterdepression, då allt blir mörkt och dystert.

men den här våren kan jag identifiera mycket väl med de som mest vill sjunka ner genom jorden. jag är trött, irriterad och melankolisk och främst är jag hopplöst bitter över att det inte finns någon balans i universum. det borde finnas en balans. de som inte gjort illa ska inte behöva lida. och de som gjort illa ska inte få ha det bra för sig.

jag önskar att det fanns lite balans. och blir samtidigt mest bitter på mig själv.
13.04.2012 kl. 16:39

red


ny hårfärg igen, denna gång en lite mer naturlig (och hållbar) variant.
06.04.2012 kl. 23:37

zach och katternamjau.
06.04.2012 kl. 23:30

disco

för några veckor sedan beställde jag det här nagellacket. det är av märket deborah lippman och går under det spexiga namnet "happy birthday".

nu syns det inte så bra på bilden, men i kombination med min blå lugg och min faiblesse för blå kläder känner jag mig ännu lite mer som någon slags havfrue, isdrottning, snövits onda moster eller en kvinnlig och lite med discoknarkig variant av plupp.mina 6-åriga kusiner kommer att kräkas av avund.
02.04.2012 kl. 21:24

om könsroller och humor

det är något jag förstår mindre och mindre för varje gång jag ser en typisk amerikansk komedi, främst då det gäller tv-serier. tänk "sex and the city". fyra tjejer, väldigt olika, men jösses vilka stereotyper! det är så strikt KVINNA och MAN att man tror de lämnat manhattan för länge sedan och verkligen bor på en annan planet där männen är från mars och kvinnorna från if-i-don't-shave-i-don't-get-laid.

någon som kan förklara för mig vari humorn i detta ligger? för jag kan inte tänka mig något annat syfte med att bevara könsroller på film och tv än att folk tycker det är roligt. "two and a half men" är ett annat exempel. att folk faktiskt sitter och skrattar åt detta skräp (satc innehåller ju faktiskt en hel del bra inslag) övergår mitt förstånd, men som sagt är ju smaken som baken (och ibland, från) så den diskussionen hör inte hit.

men med tanke på alla stereotyper som tv:n levererar oss i en enda orgie av tjejer med perfekta kroppar och långa hårsvall som faller över axlarna *SOM NATURLIGT* en bakissöndag, och killar med sexig stubb, skjortan nonchalant hängande utanför jeansen och händiga händer, så är det väl inte konstigt att mänskligheten tror att tjejer som har hår på kroppen är ohygieniska och aldrig får idka sexuellt umgänge, eller att män som visar känslor är bögar.(ur "how i met your mother". robin har bestämt sig för att inte raka benen så att hon kan hålla sig ifrån att ligga med folk, men så stöter hon - givetvis - på drömprinsen och mutar servitrisen att köpa henne en rakhyvel. #itssofunny #killmenow)
30.03.2012 kl. 20:55

muzak #3a song that you listen to when you’re happy
har jag inte svarat på den här frågan redan? jag brukar tycka om "guitar hero" med amanda palmer, eller "hollywood" med marina and the diamonds. de är svängiga. och ååh dendär bil-åkar-låten från "how i met your mother", "500 miles".

a song that you listen to when you’re sad
glada låtar, så man slutar vara ledsen och är awesome instead.

a song that you want to play at your wedding
den här. och det är hundraprocentigt säkert – mer säkert än att jag någonsin kommer att gifta mig. av alla gäster krävs dans.a song that you want to play at your funeral
skulle vara ganska fint att dö som 90-årig tant och veta att mina efterföljare spelar bikini kill/le tigre, lady gaga och flogging molly på högsta volym medan de dansar på borden.

a song that makes you laugh
den här, men bara när man ser videon samtidigt.

a song that you can play on an instrument
jag kan knäppa fingrarna till den funkyga versionen av "bä bä vita lamm", räknas det?

a song that you wish you could play
typ alla i hela världen, främst "hitler in my heart" på piano. fingertoppskänslan!

a song that makes you feel guilty
alltså känner mig ganska skyldig då jag lyssnar på musik som jag inte kommit över på laglig väg. därför är jag glad att spotify äntligen börjat lägga till lite mer av den musik jag gillar.a song from your childhood
till det här albumet gjorde jag en hel föreställning i mitt huvud som tioåring.

your favorite song at this time last year
veronica maggio – jag kommer.  ***gråtpaus***

och det var musikfrågorna det! klicka för del ett och del två.
29.03.2012 kl. 22:18

om komplimanger

för tillfället har jag inte planer på att skaffa barn. ifall det sker så sker det, det får framtiden utvisa.

något jag däremot är säker på är hur jag skulle uppfostra eventuella barn. framför allt när det kommer till detta. jag är, liksom lady dahmer, fullständigt övertygad om att upprepade komplimanger till barn i förskoleåldern (och, till och med, yngre) bidrar till den utseendehets som unga människor upplever idag. och då främst kvinnor.

det är inte ovanligt att säga att en flicka i tyllklänning är söt eller fin. men sedan jag började tänka efter så har jag försökt undvika detta så mycket som möjligt. istället säga vilket roligt mönster eller färg klänningen har, fråga om plagget är bekvämt eller varifrån barnet fått spännet i håret. och när man tänker på det så är det inte så svårt, egentligen.

många tänker att det inte spelar någon roll, att det är självklart att kunna kalla sina barn söta och fina. men det som sker är ju att barnet tar åt sig och blir glad av komplimanger. de börjar söka sig efter fler komplimanger. och när dessa inte kommer tror barnet att något är fel. det är ingen slump att förskolebarn, återigen främst tjejer, varje dag vill gå i rosa prinsessklänningar och ha glittriga smycken, eller att sjuåringar bantar, eller att nioåringar sminkar sig.

det är inte en slump att dagens kvinnor har så himla dåligt självförtroende då det plan en kvinna främst får komplimanger för är sitt yttre.

jag vet inte hur många nätter jag som elva-, fjorton-, nittonåring låg sömnlös med grym ångest över hur ful jag var. jag vet inte hur många gånger jag satt framför spegeln och räknade hur många fel jag hade i mitt ansikte och hur jag skulle förändra det. för ingen sa ju att jag var fin (tvärtom), och hur jag än sminkade mig, klädde mig eller hade håret så kom inte de komplimanger jag fått höra då och då som liten. som tur växte jag upp och har, sakta men säkert, lyckats komma ifrån dessa tankar och för varje dag uppskattar jag det som finns på insidan hos mig själv (och andra!) mer än det yttre. och jag är snart 25.

och ifall jag en dag har en dotter vill jag göra allt i min makt att hon inte ska behöva känna samma som jag kände då. vi är inte skapta för att attrahera vår omgivning, allra minst barnen.


peace.
28.03.2012 kl. 18:56

This is an unpretentious piece about muskrat necromancers eating popcorn and apples.bilderna tagna från kvällens tips nummer ett.

kvällens tips nummer två (likaså litteraturrelaterat eftersom jag är en superinthellecktuell litteraturn3rd) blir det här. twitterfiction - berättelser under 140 tecken. ett mycket ypperligt sätt att få i sig sin dagliga dos litteratur utan att anstränga hjärnan nämnvärt.

några favoriter:

"She’d thought him joking, when he pointed at the urn and said he hadn’t let his last girlfriend leave him.
She believed him now.""I used to wear my hair in a bun, smoothing it with wax. These days white flakes fall from my scalp, covering my shoulders. Not snow but ash."


"This is an unpretentious piece about muskrat necromancers eating popcorn and apples. Symbolically, though, it is a metaphor for life."


"Horse smelled funny when he cooked it. Shot it up anyway. Didn’t ever come down."


"Terry had a bird. It whistled a lot. He and Ann married and the bird stopped. It died much later. Ann watched him bury it, feeling nothing."


nu ska jag gå vara awesome person drinking o'boy and watching "skins" throughout the night. hejrå.
26.03.2012 kl. 00:41

skins22.03.2012 kl. 18:50

muzak #2

well det här ser ut att förvandlas till den mest oförutbestämda vecka detta år.
musikfrågorna får således fortsätta.

a song from your favorite band
om man ska vara petig och verkligen välja band och inte artist så väljer jag mitt favoritband för tillfället: mumford & sons, med låten "sigh no more". jag får gåshud varje gång. klicka och lyssna vetja.

a song from a band you hate
jag kan komma på flera band jag starkt ogillar, men om vi ska ta något lite mer otippat än exempelvis death-metal, pojkband från 90-talet eller pussycat dolls så får det väl bli belle and sebastian. jag kan inte tåla belle and sebastian.

a song that is a guilty pleasure
finns väl några stycken. ice ice baby exempelvis. eller diverse rihanna och ke$ha-låtar. förlåt, chillin.

a song that no one would expect you to love
jag vet inte, min musiksmak är ganska varierande och ombytlig. men den här kanske. väldigt guilty pleasure.a song that describes you

actually, I was never conceived
and I don't expect to be believed
but I've found my mouth stitched shut
with glossy pink thread
when I think of the lie filled love-life that I've led
I row boats all day with karl, vlad, and e. leon.
my tongue made of ivory, my teeth are all gone
the bones in my face they weren't here all along
I'm straight and I love your coffee cake

rasputina - our lies

a song that you used to love but now hate
det har väl hänt att jag spelat sönder någon låt och sedan avskytt den ett tag. i början tyckte jag faktiskt om "somebody that I used to know" men p.g.a. att den spelats överallt och av alla hela tiden har jag börjat avsky den. starkt. musikvideon också. uhuhuuh.

a song that you hear often on the radio
jag lyssnar väldigt sällan på radio, och ifall jag gör det lyssnar jag på pratprogram eller <3sjöfartsnytt<3

a song that you wish you heard on the radio
som sagt, pratprogram. önskar de sände nanna johansson på vega.

a song from your favorite album
se fråga 1!a song that you listen to when you’re angry
jag brukar inte lyssna på musik när jag är arg. brukar inte vara arg så ofta heller :3 men jag är av den åsikten att man bör kunna lyssna på the tiger lillies vid vilken sinnesstämning som helst.

se del ett här. kthnxbai!
21.03.2012 kl. 12:55

katter

hittade idag via karins facebook något av det mest fantastiska jag sett.sjukt fina vykort på katter i kläder! tecknade av eugen hartung. finns fler här.
13.03.2012 kl. 17:28

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren