om stugor i skogenfem ungdomar åker till en avlägsen stuga mitt inne i skogen och mörka, mystiska grejer börjar hända. klassiskt skräckfilmsscenario. såg denna igår med denne herre och gillade den väldigt mycket. läs inget om den, se inte ens trailern - bara se filmen.

förresten så avskyr jag ordet "digga" av hela mitt hjärta. tänker på diggiloo-diggiley. eller kanske 'dig' som i gräva. att gräva en grav. "låt mig gå digga min grav".

annars är jag glad trots lite melankoli i hjärtat men mest glad och trött.
hejdå & fridens liljor.
30.05.2012 kl. 21:38

om jobb och eufori

hej alla barn som läser. tänkte bara berätta för er att det nu är bekräftat: jag har sommarjobb i malmö. det känns obeskrivligt bra och så himla skönt och jag kan knappt greppa det. sverigesommar. underbart.

det vara bara det. ikväll är det eurovisionssemifinal nummer två och jag ska heja på loreen och vara allmänt, ja, euforisk. och vet ni vad, jag förtjänar det verkligen. buss och kran, mandelflarn!
24.05.2012 kl. 11:24

party for everybody

jävlar i min ask vilken dag. känns som jag varit vaken i minst ett dygn. först tågresan som tog ett år på grund av vält godsvagn och vägarbete (det åkte t.o.m. baklänges ett tag), följt av danslektion där jag mirakulöst nog hängde med i koreografin till hälften. därefter sa jag upp mitt lilla rum så nu finns ingen återvändo. lite lagom hektisk portfolioskrivning senare vankades treornas regidemo. attan och järnspikar vad minnis scen var bra! som att se en fantastisk film.

sen kollade axelpixel och jag på första semifinalen av eurovision. dog gullighetsdöden av rysslands sköna babushkor och kände mig något besudlad av österrikets horribla bidrag. för att citera min far: man kan gott tänka sig att hitler härstammade därifrån.

i all hets har jag glömt att äta något förutom en smörgås så nu äter jag lite gröt. imorgon öldrickande och portfoliovisning hos vår lärare från 8 på morgonen. för så gör man i vår skola.
23.05.2012 kl. 01:04

om att inte orka

under mina sjutton år som studerande i diverse olika klasser har jag märkt tydliga skillnader bland kön. såklart, det gör man ju, oavsett hur genusmedveten man är. en av dem är skillnaden mellan accepterat beteende för killar och accepterat för tjejer.

när jag gick på en teaterfolkhögskola hade vi en kille i klassen som var stöddig, öppet dissade folk (läs: mig) och vägrade ha fel om någonting. efter en diskussion då han försökt trycka ner mig totalt sa en tjej i klassen "men han är sådan, det är typiskt honom."

och jag blev förbannad. jag blev så jävla förbannad. vadå typiskt honom? bara för att det ingår i ens personlighet att vara en empatilös idiot så ger det väl ändå inte en rätten att vara det? och det är alltid, ALLTID männen man talar om när man säger så. hur ofta säger man "men hon är sådan"?

det som är typiskt tjejer är att reagera stort på "småsaker" eller att gråta över bagateller. men när en tjej är elak, talar skit om folk när de inte är närvarande eller uttalar åsikter som är rentav sexistiska så är hon sjuk i huvuet eller en bitch. men killar slipper. de slipper något straff för det är helt normalt för killar att vara sexistiska eller bete sig åt som skitstövlar för av någon anledning anser samhället att det ingår i mannens dna att vara stöddig, elak, otrogen och falsk.

och jag har så ofta hamnat in i diskussioner med dessa män. även då kvinnor varit inblandade - dock har de ofta dragit sig ur. det slutar alltid med att killen nonchalant viftar med handen och ler lite halvt förläget medan jag, så gott som alltid, fått sista ordet. dock tror jag inte det gjort någon skillnad. de har sina åsikter. och så många som jag känner som känner som jag säger ofta "men jag orkar inte börja hålla på", "de är ju bara dumma i huvudet".

men jag anser att man MÅSTE orka, oavsett om det är på skämt eller allvar. det är så djävulskt viktigt att få fram åsikter som inte är hatiska eller sexistiska. att man inte orkar kämpa för ett mer jämlikt samhälle bara på grund av trollen som finns bidrar ju bara till att trollen förökar sig och att de sunda åsikterna hamnar i skymundan.
12.05.2012 kl. 00:32

om abrahams dotter

hörde min första arcade fire låt (som jag är medveten om) när jag såg sluttexterna till "the hunger games" förra veckan. skoja i min lilla doja hur sent ute jag är. men jag antar att min misstrohet gentemot orkesterbaserade indieband satt sin prägel på vilka band jag automatiskt sållar bort, och arcade fire har varit ett av dem, oavsett alla ovationer.

nu har jag i alla fall förlorat min arkaiska eld-oskuld och jag älskar den här låten.låter som en blanding av enya och valfritt japanpop-band. och jag gillar det. förresten så var "the hunger games"-filmen enligt förväntan, jag älskade den och älskar jennifer lawrence i rollen som katniss everdeen. enda problem är att den är för kort. alltså. 2 h 20 minuter är för lite. jag hade kunnat kolla i flera, flera timmar. hela hunger games-konceptet är så himla fascinerande och jag som blev väldigt besviken på battle royale i mina dagar fullkomligt älskar den bisarra dystopikänslan i denna makabra realityshow.

och som vanligt när det gäller liv och död funderar jag på ifall jag själv överlevt, klarat mig ett tag eller gått under direkt.

en fråga: någon mer än jag (och min pappa) som sitter kvar i biosalongen medan ljuset tänds och tittar igenom hela sluttexten?
11.05.2012 kl. 21:50

floral crown

allt ältande åt sidan så har jag varit en ***glad pysseltjej*** också denna veckan.tog inspiration härifrån som tagit den därifrån. ignorera att de kallar den för "crown of love" :))))
nu är mitt hår exakt den röda nyans jag ville ha också. eller okej kanske inte helt exakt men jag gillar den här. och om en vecka är jag hos alinah i malmö och det kommer bli världens bästa sex dagar.

PS PS PS LÄGG MÄRKE TILL STRUMPAN BAKOM BOKHYLLAN HAHA JAG DÖR
vet inte alls hur den hamnat där
10.05.2012 kl. 23:18

om ingentingtvå raderade inlägg, litervis med tårar, andnöd och ett fint facebooksamtal senare är jag relativt lugn. läser om freud och hysteri och kopplingen till drama och ska strax gå till affären med harry potter i öronen. det räddar det mesta mensiga torsdaghumör. jag inser att jag inte alltid är så stark som jag önskat och att det fortfarande, trots all tid som gått, gör ont, så in i helvete ont ibland. ett visst ord, namn eller en bild och det hugger i hjärtat och jag ser rött och är arg, förbannad och bitter och osar hatiska tankar över någon jag inte ens egentligen känner. jag är för gammal för det här och egentligen kan man väl aldrig bli för gammal för att känna kval av detta slag, men då och då önskar jag faktiskt att det hade en åldergräns. att dessa känslor var sådana som hörde högstadietiden till. att dylika händelser kunde vara förpassade till just högstadietiden och efter det kunde alla agera som vuxna och rationella människor med bra beslut men jag vet. jag vet att det inte är så lätt eller enkelt eller svartvitt och jag vet att det är orättvist och "livet måste gå vidare". men ibland gapar det bara tomt och alla minnen är som ett svart hav av klibbig ångest och iskall smärta. och andra dagar är det ljust, lugnt, fint som snö och jag har väl lärt mig mycket men ibland ibland undrar jag hur mycket man ska behöva lära sig. och nu blev det ändå ett väldigt personligt inlägg men så kan det gå.
tack & förlåt. ###########
10.05.2012 kl. 18:22

om superhjältar

batman, superman, the incredible hulk, spiderman, kick-ass, the green lantern, flash och så vidare i all oändlighet. superhjältar har alltid varit och kommer alltid vara populära. de är allt från den blyga nörden som blir biten av en spindel till utomjordingar i mänsklig skepnad. det finns något för alla. eller... ja. det finns något för männen.

jag vill inte vara sådan, men alltså, ingen annan som är trött på att den enda gången en kvinna får vara med och fightas med killarna är ifall hon har utseendet med sig? de flesta manliga superhjältar är onekligen muskulösa, attraktiva och sätter säkert komplexhjulen igång i pojkars hjärnor också - men här finns även en grön klump (hulken), samt alla nördars dröm i spindelmannen.

den enda kvinnliga superhjälte (nåja, av kvinnligt kön) som egentligen faller ur den stereotypa superhjältinnerollen är hit-girl - som är ett barn. men tänk henne som vuxen. jo, precis. dödligt sexig och tilltalande som få.

jane fonda som barbarella, 1968


scarlett johansson som black widow, 2012

chloë moretz som hit-girl, 2010

den här bilden säger också mer än tusen ord. ehm. om alla karaktärer poserade som den kvinnliga:originalet:

10.05.2012 kl. 12:46

om att sitta på en ispåse

av någon anledning vaknade jag idag med fruktansvärd träningsvärk i bakre låren, vadmusklerna, höftmusklerna och hela ryggen. har knappt kunnat gå eller sitta och när jag var tvungen att böja mig ner för att knyta skosnören ville jag gråta. och jag har inte den blekaste aning varifrån denna träningsvärk kommer.

jag avskyr att träna något annat än nyttomotion (t.ex. promenader från a till b, trappor, cykling och sådant). inte så bra om man pluggar teater. så jag har varit så illa tvungen, tills jag förra hösten hoppade av bland annat akrobatiken på grund av, hm, diverse händelser. ingen desto mera träning på ett tag, med andra ord.

och nu har jag så ont att inte en stretchning i två timmar hjälper. enda orsaken till denna plötsliga oförklarliga smärta jag kan komma på är promenaden jag gick i går. en femtio-minuters promenad med lång paus i mitten. en ynka liten promenad. det enda som lindrar lite är att trycka en pirkka-grönsaker-fryspåse på diverse onda punkter på kroppen.

kom-ihåg-lapp till mig själv: skaffa medlemskort till valfritt badhus i malmö och köp en cykel.
08.05.2012 kl. 16:16

schtunk

om jag någonsin kommer överväga skådespelandet som ett alternativ igen så går jag gärna med i clowngruppen 1-2-3 schtunk.såg denna fina föreställning idag och skrattade så käkmusklerna dog och magmusklerna gav sig tillkänna under allt vinterhull. josefine andersson, lasse beischer och henri kokko är en fantastisk ensemble som kompletterar varandra på det mest utmärkta sättet. har sett dem nu fem gånger och blir aldrig besviken. clownhumor då den är som bäst. don't try this at home.
05.05.2012 kl. 22:48

mat är sex, äta är snuskigt och smal är lika med oskuld.fantastiska michaela larsson från konstpretton har skrivit ytterligare en väldigt bra artikel om något väldigt sjukt och framför allt vanligt. nämligen hur mat ofta framställs i media som något sexuellt. och alltid med kvinnor i bilden. läs, vetja.läs också hennes andra artikel om hur kvinnor förminskas och föryngras i media för att visa hur oskuld, smalhet och underkastelse är sexigt och eftersträvansvärt.

och så säger folk att vi har ett jämställt samhället.
jo. visst.
02.05.2012 kl. 12:13

valborgsmåndag


mötte tre fina personer utanför svenska teatern. delade på en utsökt pizza med oliver, getost, spenat och annat gott på "virgin oil". några huvudlösa samtal och karpalolonkeron senare gick vi mot koffparken. mitt på georgsgatan stannade j glassbilen och köpte 36 glassar. vi fyra åt ungefär två per person, resten delades ut till glada och något förvånade främligar (poliserna tackade dock nej).

koffparken, bänksittande och skumpadrickande och det blev mörkare och kallare och folket omkring oss allt gladare och högljuddare. jag tycker uppriktigt synd om dem som ska städa helsingfors idag. vi samlade ihop vårt skräp, mötte upp ett par andra människor och tog oss till en hemmafest jag antar vi var välkomna till. folk överallt, gin och tonic, en-timmes-hångel i hörnet, hårtrassel i händerna, euphoria på repeat, (tröttsamt) feministsnack och som genom ett mirakel lyckades jag hitta den rakaste vägen till nattens dansgolv där jag återfann c och j och festen fortsatte tills jag trött som en gädda gick till kampen och satte mig på golvet i den överfulla nattbussen hem.

mycket mycket fin valborg.
01.05.2012 kl. 21:20

I didn't eat for three days so I could be lovely.

att vara fin är att vara så mycket mycket mer än vad man ser. bredvid det barn du säger är "fin" kanske står ett annat barn, gamla kläder, ovårdad, ledsen över att inte räknas, osynlig i ett utseendefixerat samhälle.
-
från ladydahmer
 
jag minns när jag var kanske femton, sexton år gammal och min familj och jag träffade en familjebekant och gick omkring på stan, tittade i affärer och sådant. jag minns hur hon gång på gång påpekade hur vacker, lång och fin min (onekligen vackra!) lillasyster var. hur hon borde bli modell. hur smal hon var. medan jag gick bredvid - smålullig, finnig och med rufsigt hår. jag minns hur jag kände mig då. och jag minns att jag tänkte att det inte skulle behöva spela roll men det gjorde det, och det gör det. och det påverkar även de som faktiskt får höra hur fina de är. utseende spelar roll och det är en lögn att påstå annat. men det är bara genom att se förbi utseendet som vi själva kan komma ifrån hetsen. om man ser sig omkring så inser man att det bara blir värre, värre och värre ju mer åren går.

det måste hända något.
25.04.2012 kl. 21:41

lista lista

ni får ursäkta att jag bara lägger upp massa kOnStNäRLiGa tumblr-foton och prettohipstriga listor på saker. men det var soligt igår och jag såg den första nyckelpigan och idag kompletterade jag min ansökan och snart snart snart flyttar jag och jag vägrar vägrar vägrar hamna i någon slags ångestfylld bubbla igen där jag bara hatar och ältar och är arg - således, romantik och fluff och sommarängar för hela slanten. tjoflöjt.


 
Vilken är din favoritfärg? mintgrön.

Prickigt, rutigt eller randigt? randigt tror jag.

Vilken parfym använder du? midnight fantasy av britney spears efter att denna bedårande och rätt trasiga tjej tipsat om den. hon fick mig för övrigt övertygad om att jag ska sluta flänga runt och med detsamma börja plugga genus istället. det är så himla fel att människor ska känna att utseende spelar roll till den grad att man måste be om ursäkt för hur man ser ut, vilket hon gör i en del videon. ätstörningar, självskadebeteende och all mobbning. så fel.

Ditt favoritläppstift? flame tree från max factor. fast egentligen vill jag investera i ett torrt rött läppstift, tycker ett matt passar mig bättre. brukar måla med bara penna nu just därför men det blir rätt fult efter en stund.Har du någon gång haft måtangest, hur är det idag? ja det har jag. i perioder. som yngre gjorde jag väl en och annan dum grej som självsvält och att skippa måltider, men det har aldrig gått så långt att det varit riktigt illa tackolov. förra sommaren hade jag ett väldigt skevt förhållande till mat - kände mig tjockast på jorden och åt hela hela tiden och bestämde mig för att banta för att sedan äta chips och burgare och ost nästa dag. nu känns det så meningslöst. ät och var glada istället säger jag, några extra kilon är inget alls jämfört med all ångest och världssmärta som finns.

Vad använder du för underkläder? färgglada från billiga kedjor.

Dina bästa skönhetstips? sova och vara glad och inte överdosa i foundation!

Vad använder du för eyeliner? isadora colorful eyeliner som en tjej på kicks tipsade om. den är okej.

Vilken är din finaste klänning? den här. bästa färgen, knasigt mönster och perfekt passform, den enda som fanns i affären.Vilken är din favoritbok? harry potter, den hemliga historien, the end of mr. y, american psycho. och the hunger games är också bra!

Vad äter du för vardagsfrukost? äter väldigt, väldigt sällan vardagsfrukost. hoppas det ska få en ändring. men gillar ägg, te, juice och smörgås med sallad och cheddarost.

Vad spenderar du helst en ledig dag med? sova ut, hänga med trevligt folk och hitta på roliga saker.

Hur lång är du? ca. 160 cm.

Roligaste skolämnet? jagvetintetyp

Hur många relationer har du haft i ditt liv? typ sjuttiotusen? men antar att man menar kärleksrelationer och det är svårt. har ju varit ihop med typ fem styckna. men kanske en egentligen.

Tycker du om disneyfilmer? alltså. de är väl bra. men väldigt tröttsamma. tycker mulan, pinocchio, bambi, lejonkungen, alice i underlandet, den lilla sjöjungfrun och såklart kejsarens nya stil (på finska!) är bra, resten är lite för mycket prinsessa som blir räddad av prins. jag minns liksom hur jag som jätteliten fick ångest nästan varje gång jag sett typ askungen och snövit. de var ju så vackra liksom, klart de skulle få prinsen och kungariket, men jag då? osv.

Hur var ditt första hångel? var femton och låg i min bästis kusins säng. mysigt.

Om du bara fick äta en färg på mat för resten av ditt liv, röd, grön, beige, gul eller blålila, vilken skulle du välja då och varför? alltså att maten på tallriken är i alla världens färger är ju det bästa som finns! vilken ångestfylld fråga! säger grön och hade bara levt på absint och gröna kulor >:(

När grät du senast? några dagar sedan i telefon i en smärre kris men det gick över sen.

Vilken är din favoritstad i världen? MALMÖ hihi

Vilken kroppsdel är du mest nöjd med hos dig själv? alltså jag är faktiskt ganska nöjd med hela grejen just nu. kanske min mjuka j-lo-booty!Vad faller du för? häftiga, glada och smarta människor som gör sin grej och som man bara måste tycka om. självkänsla, humor och empati är sexigt.

Och vad tror du att andra faller för hos dig? jag är öppen, rolig och ganska charmig ibland.

Och till sist – vad önskar du just nu? att sommaren kunde komma nu med detsamma.

 

24.04.2012 kl. 22:10

grimes.jag läste om grimes för första gången på denna fantastiska blogg. han hade länkat till låten "oblivion" som jag lyssnade på och inte gillade så värst. men jag vet inte, det var något med denna claire boucher, alias grimes, som ändå fastnade i mitt minne och nästa gång jag lyssnade på samma låt blev jag kär. nu har jag knarkat hennes album "visions" i flera dagar och älskar det från början till slut.

mina favoriter på skivan (även om hela "visions" är ett mästerverk):

plus musikvideon till "vanessa" från albumet "darkbloom" som hon gjort tillsammans med d'eon. hon har regisserat videon själv också och den är väldigt hipstrig och fin och hennes läspande är att dö för.alltså. jag är helt kär i den här människan. hon har dessutom världens snyggaste stil och verkar också vara så himla genuint fin och bedårande både på ut- och insidan så jag blir alldeles varm i hela kroppen. <3claire<3
19.04.2012 kl. 02:36

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren