sparvmammor

för en vecka sedan flyttade jag in hos alinah. samma kväll fick vi besök av världens sötaste lilla fiskmåsunge.


våra grannar tar hand om småfåglar som farit illa. de har hela åtta stycken. moderskänslorna väcktes definitivt till liv, inte minst hos alinah som drömt om kattungar, hundvalpar, människobebisar och små kaniner vareviga natt.jag tänkte "åh, om jag hittar en fågelunge någon gång så vet jag var jag ska gå sen. men det är väl inte ofta man hittar en ändå."
 
men. på väg hem från första dagen på jobbet hörde jag ett litet litet pip vid kanten av trottoaren. först trodde jag att den gråa lilla varelse var en mus, men sen såg jag ungefär världens minsta fågelbebis som flaxade och pep och försökte klättra upp längs med betongväggen. jag la hen i min kupade hand där hen somnade direkt.

nu vet vi inte helt säkert vad det är för en fågel (koltrast har vi gissat på dock), eller om hen kommer klara sig. men hen piper tillbaka när jag piper och har ätit och druckit och ligger som bäst och sover på en värmekudde i badkaret. vi har döpt hen till mini. som vi ska försöka behålla.
 


det är nog inte helt tillåtet att vara såhär söt.

p.s. jag vet att man kan använda "den" om djur, men tycker inte om det.
p.p.s. jag vet att det inte är en höna.

UPPDATERING: JAG TROR DET ÄR EN SPARV. vad är oddsen? med tanke på min header. dör i hjärtsnörp.

20.06.2012 kl. 17:19

drottningen av draåthelveteland

en fråga: nu då jag invandrat till sverige, är det okej för mig att uttrycka mitt djupa hat gentemot denna nya sommarplåga?

finns en plats där tiden stannat
finlands pompeji, dit vill vi hamna
samma språk, egen flagga,
snygga brudar finns att ragga

jag har nog aldrig tidigare skämts såhär mycket över mitt ursprung. det skulle isåfall ha varit när "vår tid, vårt land" släpptes förra året.lyssna på lite svenskt istället. gärna samtidigt som ni kollar på bilden ovan.

18.06.2012 kl. 15:23

the kidz are alrightlistor är kul har jag hört, så här kommer en till!

Vad är den äckligaste mat du vet?
koriander smakar tvål och mögel. viss sorts lufttorkad skinka är också ganska äckligt, smakar typ hud. #sorryforeva

Nämn fem grejer du är nöjd med som du gjort i jobbet (hela livet)?
om jag får tolka "jobb" fritt? jag har fått en novell publicerad i volt. jag blev fjärde i poetry slam en gång. jag har imponerat folk på scen. jag har blivit kallad tennsoldatens lillasyster. och jag skriver bra.

Vad ångrar du i livet (om något)?
att jag inte lyssnat på min magkänsla när den så gott som vrålat åt mig.

Vad är det sjukaste rykte du hört om dig själv?
en gång gick jag på folkhögskola. en tjej tog mig åt sidan en morgon och frågade "snälla säg ärligt, har du haft sex med torkel (fingerat namn)?" jag gjorde kanske bort mig lite då jag utbrast "HAHA gud nej!" (hon var torkels ex) och jaa, hela morgonen kom folk fram till mig och frågade om jag haft en trevlig natt. sanningen var att en norska missförstått ordet "ragga" för "ha sex med" och så var ryktesspridningen igång. inget hade alltså hänt. men lite roligt var det.Vad kommer du ha för klädsel i sommar?
klänning.

Vilket är ditt dyraste klädesplagg?
klänningen jag fick i present av mor min.

Har du någon oanad talang?
jag har aldrig träffat någon som klarar av mitt partytrick - nudda pannan med foten utan att använda händer (eller annat hjälpmedel, så nej, det är inte okej att hålla foten mot golvet och trycka ner huvudet. plz.)

Vad gjorde du i helgen?
sov i min nya säng, drack vin, kollade på fotboll i parken, skypeade och sov lite till.Vad är dina fem viktigaste 2dos den här veckan?
ojoj. skaffa id-kort, öppna konto (ber till gudarna att det inte kostar en massa), jobba två dagar, fixa i mitt nya rum, sortera saker.

Vad har du på dig just nu?
min nya presentklänning, blå strumpbyxor jag klippt till leggings, strumpor, underkläder, ett blomdiadem jag pysslade ihop själv en gång.

Senaste låt du lyssnade på?
babes in toyland - 22 spelar i skrivande stund.

Bästa skönhetsknep?
sova, vatten, inte använda för mycket smink.

Vilken klädstil tycker du är hetast på män?behövs inga ord.

Och fulast?
när skjorta och kostym-konceptet går helt fel och blir stureplansbrats. eller jeans som hänger nere vid knäna och visar hela baken.

Vem saknar du?
jag saknar mest vissa stunder från senaste månaden.

Om du fick en enda önskan uppfylld vad skulle du önska?
att jag aldrig behövde ha ångest mer.

Vilka tre personer inspirerar dig mest?
så himla svår fråga. jag inspireras av så mycket annat än personer egentligen.Bästa filmen nånsin?
inglourious basterds för tusende gången.

Bästa boken nånsin?
harry potter för triljonte gången.

Vilka tidningar läser du?
mattidningar. #foreveratjockis

Vad önskar du att du var bättre på?
ta det lugnt inombords. är ett ständigt exploderande atomkrig känslomässigt.


Är du religiös?
nej, inte direkt. kanske lite andlig.

Vad är din största rädsla?
att känna sådär igen, att slå ut tänderna, att förlora mina nära.

Vad är det elakaste någon sagt till dig?
att jag är en fruktansvärd människa.

Om du får barn vad ska du döpa dom till?
jag gillar eskil, vanja och matilda. idun är också fint. och lysander. och ett av mina barn ska definitivt heta severus i mellannamn.
17.06.2012 kl. 22:48

film #2a movie that changed your opinion about something
antichrist fick mig definitivt att inse att det finns gränser för vad som är okej att göra "för konsten".

a movie that you hate
jag hatar woody allen och alla hans filmer (har sett tre - det var tillräckligt). han är sjukt tråkig och likadan i alla sina filmer han med våld ska spela "den missförstådda huvudrollen" i och alla hans filmer handlar om gamla gubbar som ligger med unga prostituerade. gubbslem.

a movie that is a guilty pleasure
en massa high school-flicks, typ mean girls och never been kissed.

a movie that no one would expect you to love
då jag faktiskt råkar vara en kvinna med många oanade sidor tror jag det inte finns så mycket som handlar om mig som kunde få folk att gapa så lätt numera. men jag föredrar hannibal framför när lammen tystnar till skillnad från resten av världen. dock kommer mason verger numera att haunt even my most beautiful dreams :(

a character who you can relate to the most
jag återkommer när mitt liv blivit film.

a movie that you used to love but now hate
amelie från montmartre. okej jag hatar den knappast, men den är så uttjatad att jag får exem.

a movie that disappointed you the most
alla harry potter-filmer är ju en major disappointment och antiklimax om man faktiskt jämför dem med böckerna. detta ska man inte göra. då funkar de okej.a movie that you wish more people would’ve seen
som sagt så borde alla se wonder boys. även salo är en mycket mysig film, se den gärna med mor och far.

favorite movie based on a book/comic/etc.
fight club, girl interrupted och trainspotting gör sig definitivt bättre som filmer än böcker. the hunger games var som jag tidigare konstaterat magnifik, fast boken är också bra.

favorite movie from your favorite actor
borde det inte heta WITH your favorite actor? faktum är att jag inte har någon uttalad favoritskådespelare. jag gillar prestationer och uppskattar mångfald och konsten att förvandla sig och inte alltid spela samma roller, men kan ju namedroppa leonardo dicaprio, meryl streep och (fantasin tog slut).
17.06.2012 kl. 19:48

men jag vill ju bara att du tar på migokej.

när jag var elva gick jag till skolan i samma grårandiga tröja och grå lösa byxor, för då gick jag i femman och det var förbjudet för tjejer att gilla rosa och spice girls. man skulle ha lösa kläder, skejta och lyssna på rap. rap var lika med freestyler med bomfunk mc's och de flesta tjejer kunde koreografin till the bad touch utantill. och de visade den förforiskt till killarna som absolut inte dansade om det inte handlade om tryckare med snyggaste tjejen.

hemma stod jag vid spegeln och log åt hur jävla fin jag var. jag täckte över mina finnar så himla bra och valde den bästa jeansvästen och la upp mitt hår i en cool hästsvans. sen gick jag på festen och plötsligt var mina finnar supersynliga, mina kläder out of date och mina små bröst var patetiska. jag dansade lite halvdant till de senaste låtarna och kände hur det pirrade mellan benen då han med stort h som gick på samma klass på finska sidan råkade gå förbi. en gång dansade han tryckare med en av mina kompisar. jag kallade henne hora i min dagbok och ville dö.

de som blev tafsade på och bemötta med komplimanger, hur sexistiska och nedlåtande de än må vara, det var de som var de populära. de pratade om någons bröst och hur stora de var och klämde till höger och vänster men mig lät de bli och jag var så avundsjuk på tjejerna de tog på. och när jag gick i femman skulle man vara pojkflicka för att vara flickig var något negativt. att vara tjej var fel, att vara kille gav dig rätten att bestämma och det var helt okej.

när jag var tolv stod jag i klassrummet bland några killar och jag minns inte situationen i sig, den kan ha handlat om vad som helst, men det jag minns är att han står där, jämngammal, han som varit min vän i tvåan, och tittar på mig, och säger "du är så jävla ful. du är fulast i hela världen, fulare än någon på dagis. du kommer aldrig ha sex med någon förrän du är typ nittio... och då kommer han också vara typ nittio och blind och döv!"

och ja, visst, skrattretande, pinsamt, fel och vem bryr sig. men jag kan tala om för er att en tolvårig tjej med finnar över hela ansiktet och samma svettluktande favoritkläder varje dag bryr sig. väldigt, väldigt mycket.
16.06.2012 kl. 00:11

filmthe best movie you saw during the last year

melancholia.

the most underrated movie
jag tycker wonder boys har fått alldeles för lite uppmärksamhet.

a movie that makes you really happy
åh, inglourious basterds, alltid!

a movie that makes you sad
precious. grät som ett barn.favorite love story in a movie
agnes och elin i fucking åmål kanske. eller mathilde och manech i a very long engagement. eller bella och edward i twilight. BAZINGA, det sista var ljug.

a good sequel
the lords of the rings: the return of the king såg jag tre gånger på bio. toy story 3 är också fin.

the most surprising plot twist or ending
martyrs. saw. och the cabin in the woods.

a movie that you’ve seen countless times
kill bill vol 1.a movie with the best soundtrack
alla quentin tarantino-filmer har fantastiskt soundtrack. även the rocky horror picture show.

favorite classic movie
det beror väl på vad som räknas som klassiker. jag gillar the sting och rear window. och il buono, il brutto, il cattivo såklart.
12.06.2012 kl. 08:46

of the moondetta inlägg skulle heta "tumblrbilder som säger mer än tusen ord just nu" men jag kom bara på en och det är månen. god natt & tack tack tack tack tack.
på onsdag - malmö.
11.06.2012 kl. 01:30

om h&m

10.06.2012 kl. 20:08

maisie williams


jag har funnit min hermione.
07.06.2012 kl. 18:16

den där kärlekslistan

Berätta om din allra första kärlek.
jag var ung och oskyldig. bar hans foto med mig överallt, pussade sönder det, trånade efter hans röst som jag varje dag lyssnade till på c-kassett. han hette christopher romberg och jag var fem år.

Vad gör du när du vill visa någon att den är speciell?
bjuder på middag. #sugarmommy.

Vem är din allra allra bästa vän och varför?
jag har några stycken nära och goda vänner, men någon som alltid får mig på bra humör är c, min alldeles egna donatella perrelli von rakasi.Berätta om den mest romantiska stunden i ditt liv.
pussbiljetten 2012 bl.a.

Hur dumpar man en käresta?
vet inte, har aldrig dumpat, men man ska åtminstone inte göra något av följande:

1) vara otrogen
2) dumpa genom sms/telefonsamtal/mail/brev
3) säga "nå jag var nu aldrig kär i dig egentligen"

liksom, bli inte ihop om du inte kan handle the business.Om du skulle fria (eller redan har gjort det), hur skulle du göra det (eller hur gjorde du det)?
jag skulle stiga upp ur sängen, gäspa, klia mig i skrevet, sätta på kaffe, bläddra lite förstrött i tidningen och sedan säga "hörrudu, förresten, ska vi ta och göra slag i saken och gifta oss? vi behöver en ny mixer."

Vem ringer du först om det har hänt något riktigt viktigt i ditt liv?
mama.

Har du ristat in initialer i ett hjärta på ett träd?
nej, men på andra ställen.

Berätta om din första kyss.
lol nej.Vem är din nyaste godaste vän?
återkom när jag bott i malmö en månad.

Vad är ditt bästa romantiska filmtips (man bör börja gråta när man ser den)?
alltså, det mest romantiska är ju skräckfilm! finns inget med så hög mysfaktor som att gömma sig i en annans tröjärm.

Har du vänner som du inte har kontakt med så ofta, men som du vet att alltid finns där?
ja.

Har du någon gång "gjort slut" med en kompis? Varför?
ja, flera år sedan. gillade inte hennes fasoner. om det är något jag avskyr så är det ohemula fasoner.När sade du första gången "jag älskar dig" åt någon?
jag har sagt det flera, flera gånger, men menat det väldigt få.

Livets skola är hård - vad har du lärt dig om kärlek och vänskap det senaste året?
lyssna alltid på magkänslan. den har rätt.

alla bilder av fantastiska ellen von unwerth.
07.06.2012 kl. 12:41

om evigt solsken över fläckfria sinnen

det finns stunder då man inte bör skriva det man känner eller funderar över i en blogg som ändå läses av en handfull personer. men det finns också stunder då det enda man vill är att skriva om det som pågår inuti en. dels den glädje av att kunna le stort vid bara ett minne eller ett visst namn i telefonrutan eller tankar om i övermorgon. men dels också den stora stora besvikelse mot två av de personer som någon gång betytt mest. en före detta så kallad "kärlek" och en eventuellt före detta så kallad vän (finns det inte regler för det här med vänner och ex?)

jag säger inte mer men inte mindre heller. jag är besviken och jag vill glömma allt nu. det räcker. jag har försökt förstå, jag har förlåtit, jag har orkat men nu orkar jag inte mera. nu rämnar allt. nu försvinner allt. för att kunna göra detta så bitterljuvt och ironiskt som möjligt; ett citat ur en av dina favoritfilmer.

How happy is the blameless vestal's lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind
Each prayer accepted, and each wish resigned.
05.06.2012 kl. 21:50

einstein pick-up line

03.06.2012 kl. 12:39

all i ever wanted was the world

¤
~
¤


¤
~
¤
 

om vänner och kärlek och ångest och saknad. eller bara om tuschtatueringar och en ny långklänningskärlek fyndad i helsingfors och present av kära mor min. om tolv nätter åker jag till malmö som ni vid det här laget redan vet och det har för första gången börjat kännas ens lite svårt meeeen det kommer att gå fint. finfint. åtminstone lämnar jag en hel del jävlighet bakom mig bl.a. finska fyllon haha skoja bara de finns överallt i sverige med. dock lämnade jag nyss det östra (dystra) botten men nu längtar jag dit igen. nu ska jag se lisbeth salander kicka ass på teve.
01.06.2012 kl. 21:46

om februari 1954


bröllopsfoto på min mormor och morfar, nästan 60 år sedan. de fick be om statligt lov att gifta sig eftersom morfar var nitton (och myndighetsåldern på den tiden var 21). min mormor väntade min mamma här och när mamma föddes kom morfar med en bukett liljekonvaljer till bb och sa "jag har plockat dem själv." romantiskt så det förslår.
31.05.2012 kl. 16:21

om björkdetta inlägg tillägnas den helt fantastiska skribenten björk mirjamsdotter. blott arton år gammal och skriver bättre än någon annan i bloggvärlden, skulle jag vilja påstå. hon vet inte vem jag är (och visserligen vet jag ju inte mer om henne heller än det som jag läst) men igenkänningsfaktorn i hennes inlägg är hög. jag vill inte vara klyschig men är det ändå och säger att jag skulle vilja bjuda henne på te och säga att hon är så himla smart och bra trots all skörhet och trötthet och ångest.

ni hittar hennes blogg här. fylld av synthromantik, neonrosa lysrör och vassa, starka ord och meningar.
30.05.2012 kl. 22:42

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren