Avsked

Säger hejdå till denna blogg, förmodligen för alltid. Nästa vår nalkas studier i Nottingham, planerar att skapa en ny blogg för detta ändamål då. Men i fortsättningen, följ mig här, på min eminenta bokblogg The Printed Word.

Tack för denna tid, puss och farväl!

/ Saudade, Julia

28.07.2013 kl. 12:49

sommarlistan


(tavi gevinson i sitt sovrum, av petra collins)

återvänder för att fylla i sommarmåstet. ratatas sommarlista!

Var kommer du att spendera din sommar?

i sibbo och i helsingfors.

Har du några sommar-måsten?
läsa en massa. vara ute så mycket som möjligt. njuta.

Alla har någon favoritdel med sommarmånaderna, vad är din?
om man här menar "det bästa med sommaren" så blir mitt svar: de soliga dagarna, att det är ljust nästan hela tiden, när värmen är behaglig och ledigheten från skoluppgifter.

Kommer du att jobba under sommaren, eller kommer du att ha semester?
jag kommer att jobba. fick, otroligt nog, sommarjobb genom kontakter. trots 30 sökta jobb (varav en endaste ynka intervju) så var turen med mig och jag jobbar nu som guide på sveaborg. kan fortfarande inte riktigt förstå hur bra det gick!

Festivalplaner?
flow, förmodligen.

Kommer du att göra någon resa?
gärna senare i höst. berlin, edinburgh eller något varmt ställe. vem vet.

Bästa platsen att ta ett dopp på?
vår egen pool #överklass

Vad är den, enligt dig, bästa grillmaten?
alltså grillkorv. när jag var kanske tio åt jag sju stycken på ett solvallaläger. vill inte äta för mycket kött pga dumt, men några grillkorvar kommer nog slinka ner. och majs med parmesan och smör!

Vet du redan vad din sommarplåga kommer att vara?
nej, lyssnar inte på musik så mycket. eventuellt sat in your lap av kate bush för den är min väckningssignal för tillfället.

Några inplanerade dagsutflykter?
åker till sveaborg ca. fem dagar i veckan. vill även besöka högholmen och ro i sibbo skärgård.

Var är det störst sannolikhet att man hittar dig en solig sommarkväll?
i norra haga, på en restaurang i helsingfors eller på terassen i sibbo.

Vad är din favoritglass och varifrån köper du den helst?
polkagris. från glasskiosk.

Har du någon inplanerad sommarlektyr?
ja! hoppas på att läsa ut blonde, alice in wonderland och the alchemyst som jag simultanläser för tillfället, och fler därtill. vill lyssna ut feast for crows (orkar inte läsa den) för att kunna börja på dance with dragons. den tänker jag läsa. följ min bokblogg för uppdatering.

Kommer du att göra något den här sommaren, som du inte gjort tidigare?
vara riktigt, riktigt nöjd med var jag tillbringar min sommar. det var på tiden; de senaste typ sju (!) somrarna har varit ganska dystra av olika orsaker. men nu så.

Hur ser din ultimata sommardag ut?
vi vaknar tidigt och tillreder frukost tillsammans. äggröra, beans on toast, ost, färska frukter och bär. äter frukosten länge på terassen och läser hbl eller valfri roman. packar ihop en väska och promenerar till närmaste strand, ligger på en filt halva dagen och äter jordgubbar med brie och dricker cider. vågar kanske ta en simtur. kommer hem när myggorna blir för blodtörstiga och tillreder middag. myser framför tv:n till en film som vi valt tillsammans jag fått välja. somnar glada, nöjda och kära.

15.06.2013 kl. 21:37

en instickare

hej. 

skriver så gott som aldrig här mer. att skriva en uppsats, ett par analyser och flera papers inom ämnet genus gör att jag inte orkar ta upp samma ämnen inom bloggen likaså. jag var inte ute efter att ha någon "feministblogg" heller - inte för att den någonsin varit det, men det känns lite som att jag själv satt en press på mig själv att skriva om viktiga saker inom genus & feminism och det känner jag inte för just nu. finns massa massa andra bra och engagerade bloggare som skriver om det, till exempel hej.blekk.se och ladydahmer. missförstå mig inte; jag är otroligt engagerad då det kommer till dessa ämnen, men just nu har det känts mer som en press att skriva något nyskapande i debatten, än som något kul. jag kommer ju fortsätta plugga genus till hösten och allt sådant så kommer ju ingalunda att sluta ta debatten - för den är oerhört viktig. kommer bara inte ta upp det i bloggen på samma sätt.

så ja, vet inte riktigt vad jag ska skriva om här nu. men det kanske blir mer framöver. allra senast då jag åker på utbyte till nottingham i januari (!) och eventuellt under sommaren, men just nu känner jag ingen större inspiration. vill egentligen utöka mina egna bilder, ta mer foton och dokumentera min vardag; dvs. det 99% av bloggarna handlar om, men jag gillar tanken av att ha ett slags öppet fotoalbum. älskar fortfarande att gå igenom mina londoninlägg till exempel. så, håll tummarna för att jag vill och vågar fota en massa under min sommar, som denna gång utspelar sig i finland. hurra för det!

ifall ni ändå vill se vad jag sysslar med tycker jag att ni ska ta er hit istället. där skriver jag om nåt jag gillar bäst; böcker, och skulle vara ännu mer inspirerad att skriva om jag fick respons. utöver min bokblogg har jag även min filmdagbok. mitt mål är 100 sedda filmer och 30 läsa böcker år 2013. börjar bli bråttom. 

hejdå!

03.06.2013 kl. 21:43

att respektera andra länders förtryckhär om veckan kunde det läsas i tidningarna och tittas på youtube om hur krista siegfrids eurovisionsbidrag "marry me" gått från att framstå som enbart en hysterisk tuggummipoppig hyllning till det klassiska man plus kvinna-äktenskapet till ett ställningstagande om en könsneutral äktenskapslag. mycket bra så! 

dock står det i reglerna att varken låten eller framförandet får innehålla politiska yttranden eller åsikter. "A gay kiss broadcast across Europe on the night of the contest would cause a huge controversy for the European Broadcasting Union (EBU) as it would draw outrage from some homophobic quarters of Eastern Europe." (från dailymailartikeln)

när blev kärlek politiskt? vart och vartannat bidrag i eurovision song contest handlar om en heteronormativ och tvåsam kärlek. det är dags, år 2013, att inkludera dem vars röst så gott som aldrig blir hörd. 

att ta hänsyn till att ett land öppet förtrycker sexuella minoriteter genom att själv låta bli att yttra sin åsikt i ämnet är jämförbart med att också acceptera detta sagda förtryck. det är dags att vända på steken och istället låta dem acceptera att andra länder faktiskt inte är lika trångsynta längre. likaså kan kyssen förknippas till tahdon 2013-kampanjen, och eftersom krista i egenskap av finlands eurovisionsbidrag representerar vår nation är det än mer fantastiskt att hon visar att majoriteten i vårt land är för en förändring i lagstiftningen. ett mittfinger till de trångsynta i vårt eget land, alltså.

jag hoppas (och tror!) att krista behåller kyssen ända till slutet och struntar i alla förmaningar och pekpinnar. för om vi inte ens i en musiktävling får lobba för jämlikhet, rättvisa och en kärlek för alla människor är vi väldigt, väldigt nära en dystopi.

08.05.2013 kl. 21:24

sommarskåne

såhär har det sett ut i skåne de senaste dagarna. trots blåst och isande kvällskyla är dagarna soliga, gröna och blomstrande. det enda jag vill är sitta ute på en filt och äta jordgubbar och läsa en massa bra och fantastisk skönlitterär lektyr. för det är just precis det jag inte kan läsa just nu. b-uppsatsmånaden har börjat och jag gläder mig enormt med tanken att om tio dagar är jag i finland igen, där jag kommer stanna i tre veckor innan jag återvänder till lund för snabb examination. 

hade säkerligen fått ett släng av cabin fever ifall jag tvingats skriva hela arbetet här. för trots våren, fågelkvitter och blå himmel är det ganska otroligt ensamt. 

men om bara en månad är det sommarlov. mina tre senaste somrar har varit sådär... inte bra. inte jättedåliga, men inte bra. i år skall det banne mig bli kalas. 

05.05.2013 kl. 14:45

om hon den där i spegeln


source 

ibland blir inga kläder, ingen sminkning och ingen frisyr som man hoppats eller tänkt sig. ibland stirrar jag mig blind på henne i spegeln och blir arg, irriterad och hatar det jag ser. försöker borsta håret som numera har samma konsistens som sockervadd, utan resultat. försöker le och öppna blicken men känner ingenting och gör en grimas istället.

försöker att inte tänka jamen jaha, jag har hatat mitt utseende i perioder enda sedan jag var liten. jaha, jag kommer alltid ha ärr, på kinderna och armarna, finns inget att göra åt dem. jahaja jag kunde ju träna bort magen men vad tjänar det till då den ändå sväller vid varje tugga, oavsett vad jag äter (och gör en mental anteckning att söka upp en näringsterapeut snarast)

försöker att komma ihåg att det inte spelar roll. var stark och glad istället. positiv. du har ett ansikte, du har en kropp. räcker det inte? och är det inte just precis det du studerar, att få duga och vara och älska och leva oavsett?

ser på människor som kan skratta hela vägen till banken, butiken, skolan och livet utan att gå vilse i dessa utseendefixerade tankebanor, som är vackra i sig själva, varje sekund. trots skit under naglarna och kvisslor på kinderna, trots tovigt hår och trötta ögon. som ger ett mittfinger till idealen.

och att jag borde vara en av dem.
så jag tar en fredagscider och skriver ut angsten och sen ser jag mig i spegeln, och skrattar.

03.05.2013 kl. 19:20

bloglovinnu hoppas jag att det fungerar att följa mig på bloglovin igen. säg till om det inte gör det, det kan dock ta några dagar tills adressbytet är klart. 

p.s.! har magiskrivit för blemma, läs gärna!
19.04.2013 kl. 21:52

en solig dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.04.2013 kl. 19:59

exorcismdet bästa bokomslaget jag sett på länge.
11.04.2013 kl. 01:37

instagram

följ mig på instagram! heter juliadesdemona. har ynka fyra följare nu. 
säg vad ni heter också vetja.

08.04.2013 kl. 15:09

två frukostarigår, hemma. beans on toast, som gav mig ont i magen. synd, för bönorna är sååå goda. tänker mig att de är godare varma än kalla dock, som jag åt dem hehe. två stekta ägg med massa svartpeppar och havssalt samt några kalamataoliver.dagens kaffekopp på caféet Popolare i Lund. tog en smörgås med chèvre, honung och annat gott i också, men den var inte så fin för att fotas. ser lite ut som en sjöhästbebis i kaffet också.

06.04.2013 kl. 20:55

från tio till ett

10 saker jag tycker om

- feminismen. tack gode gudinna för den. 
- att bjuda en eller flera bra personer på hemlagad middag. 
- harry potter-böckerna upplästa av stephen fry. 
- morgonpussar.
- havet. vågorna, ljuden, att sitta vid ett hav, att åka båt och simma (om det är tillräckligt varmt för jag hatar att frysa). valarna, bläckfiskarna. och allt det vi inte vet som finns på tusen kilometers botten. 
- en riktigt, riktigt bra bok med underbart språk som är nästan omöjlig att lägga ifrån sig.
- potatischips med americandipp och hallonsoda framför en bra film eller tv-serie.
- att lämna in en skoluppgift som jag är nöjd med. den känslan av att vara klar - prislös.
- sommaren: att det är fint väder, att det finns massvis att göra utomhus, uteservering, picknick i parken, gå i skogen, fågelkvitter, att inte behöva ha ytterjacka och massa tröjor. och att jag fyller år. 
- vänner som man kanske inte träffar så ofta på grund av distans och olika tidtabeller, men när man väl ses är det som ingen tid förflutit alls och man bara skrattar så man kiknar och förstår varann på pricken.

9 saker jag tycker mindre om

- att inte ha ett eget kök.
- pengar. bristen på det, rent globalt sett främst, men också att inte kunna göra exakt det jag vill för stunden. typ flyga till london imorgon.
- att jag är så kritisk till mina egna texter, främst de skönlitterära.
- att vara förkyld. 
- dagens skönhetsideal och utseendehets. 
- vintern. kallt, mörkt, tråkigt. bara vackert när det är snö ute, men jag är inte bra på vintersport alls. kanske borde börja skida nästa vinter? skrinna kan jag inte alls.
- att flytta. packandet, bärandet, kånkandet och allt det. 
- då jag inte förstår vissa akademiska termer eller analytiska begrepp och känner mig dum fast jag vet att jag inte är det.
- färsk koriander.


bild: Alicia Sivertsson

8 bloggar jag läser

- alicia
- björk
- linnea
- chillin
- niotillfem
- elsa
- monkinodraw
- helene

samt en hel del andra.

7 saker jag vill göra i framtiden

- gå camino de santiago-pilgrimsvandringen i spanien. 
- bo i ett varmt land, kanske jobba som volontär, och äta fisk, frukt och nötter varje dag. 
- bo på en ekogård och sköta om hästar. kan inget om hästar men älskar dom.
- skriva en skönlitterär roman.
- åka till harry potter-world i florida.
- se blåvalar och kaskeloter på nära håll.
- äta sommarfrukost med min käreste. 

6 saker jag är rädd för

- att förlora mina nära.
- getingar. 
- att bli överfallen och våldtagen eller knivhuggen eller rånad eller något.
- att slå ut tänderna.
- att gå ensam när det är mörkt ute. 
- hopplöshet.

5 platser jag tycker om att vara på

- hemma i mitt hemma-rum med fullt kylskåp.
- på en gräsmatta i varmt sommarväder med fina människor.
- på bryggan hos mormor.
- en restaurang. älskar restaurangmiljö.
- storbritannien. varit där endast två gånger men trivs på ett konstigt sätt jag inte upplever på många andra ställen.


i London 2012

4 ord som beskriver mig

- envis
- rar
- påhittig
- drömsk3 saker jag ser fram emot

- bli klar med alla skoluppgifter.
- valborgsledighet.
- sommarlov.2 bra filmer

- jurassic park. ska se den i 3D!!!!!!
- inglourious basterds1 bra låt

- in search of peter pan, med den alltid lika enastående kate bush.

03.04.2013 kl. 23:35

Min galna, förträffliga, bedårande älsklingskvinna.Suddenly my feet are feet of mud
It all goes slo-mo
I don't know why I'm crying
Am I suspended in Gaffa?


(beskrivningen av videon på wikipedia är GULD för övrigt: "a music video was produced for the song, which features Bush performing an interpretive dance in what appears to be a barn.")
16.03.2013 kl. 00:00

Our thumping hearts hold the ravens in, keep the tower from tumbling

idag lämnade jag in min ansökan om utbytesstudier (hurra!)
och även en förhandsuppgift till en annan utbildning jag sökt två gånger tidigare och inte vet om jag ska eller inte ska faktiskt gå på inträdesprovet till, men sökt har jag i alla fall. (hjälp?)
båda precis innan deadline.

oavsett vilket, önska mig lycka till.såhär såg världen ut genom min telefon på väg till skolan imorse. men under dagen sken solen så när jag kom hem var det så gott som vår. och vi får hoppas att den äntligen är här för att stanna, jag orkar liksom inte med kyla, mörker och iskall blåst genom huset mer. 

fast frosten är ju väldigt fin att titta på.sedan kände jag mig andlig och gick in här och tände ett ljus.
glad fredag!

(rubrik ur kate bush - 'oh england my lionheart')

15.03.2013 kl. 21:00

hej

jag lovar att skriva mer när det har varit vår en lite längre stund. just nu är jag mest uppe i varv och har svårt att komma på en enda vettig sak att blogga om som inte är 1) frågelistor eller 2) gifar på jennifer lawrence, jag har tappat suget för att skriva lite även om jag vill skriva, både vetenskapligt och kanske mest skönlitterärt... jag förbannar internet och min egna usla koncentrationsförmåga eller förmåga att ta det lugnt & leva i stunden eller ens kunna titta på en film utan att bli tokig för att jag inte kan göra något annat konkret samtidigt. jag längtar till sommaren och framför allt hoppas jag på sommarjobb. jag saknar teaterstudierna - inte så att jag vill tillbaka, men så att det innebar skola varje dag, det innebar klara rutiner - och samtidigt förbannar jag rutiner, jag vill kunna resa långt bort och kasta tärningen och ta det tåg som tärningen visar osv. letar utbyteskurser i dublin och kalifornien och nya zeeland och island och även nottingham trots att man tydligen måste göra ett jättedyrt språktest för att bevisa att man behärskar det engelska språket (skall dock kolla upp detta) och jag blir tokig på alla kurser och semestrar och vet knappt vad jag får läsa eller bör läsa.

dessutom är jag trött på mitt hår. önskar jag hade ett barskåp. och eget kök. och en ateljé, för det kunde vara bra att ha. 

men på fredag kommer min skatt hit och det ska bli alldeles förträffligt med avengerstema, hemlagade jamie oliver-burgare (vad makabert det låter) och långpromenader mellan fälten och hästhagarna och laxsoppa på spisen. 

tips på saker att göra i helsingfors på sommaren emottages också.

tills vidare,
eder trasselsparv.ps. blemma har rymdtema denna månad. rymden är skrämmande, stor och fantastisk. läs!

03.03.2013 kl. 23:49

Weltschmertz, Books &
Deathly HallowsSaudade (Portuguese):
An intense, constant longing for something that does not and probably cannot exist.

Läst 2013

Gräset är mörkare på andra sidan
We have always lived in the castle

The Hobbit
A Game of Thrones
A Storm of Swords
Alice's Adventures in Wonderland
Through the Looking-Glass
The Virgin Suicides
Tillräckligt mörkt för en picknick
The Little Friend
Älskaren